Vacature Wikipedian in Residence

wikimedia_erfgoed_gelderland

logo_erfgoed

 

 

 

Deze vacature is niet meer vacant. 

Erfgoed Gelderland zoekt een

‘Wikipedian in Residence’ (m/v)

voor 20 uur per week

Erfgoed Gelderland is een koepelorganisatie voor musea en andere erfgoedorganisaties in Gelderland. Erfgoed Gelderland stimuleert en faciliteert de samenwerking en is kenniscentrum voor iedereen die met erfgoed te maken heeft. Wikimedia Nederland ondersteunt vrijwilligers en organisaties die in Nederland vrije kennis verzamelen en verspreiden, onder andere via de internet encyclopedie Wikipedia.

Erfgoed Gelderland en Wikimedia Nederland starten een pilot project voor kleine erfgoedinstellingen in Gelderland. Het project heeft als doel deze erfgoedinstellingen kennis en middelen te geven om hun collectie als open data beschikbaar te stellen. Daarom is Erfgoed Gelderland op zoek naar een tijdelijke medewerker die gedurende één jaar de zeven organisaties die mee doen aan de pilot traint om (delen van hun) collectie als open data beschikbaar te stellen.

De Wikipedian in Residence is een tussenpersoon tussen enerzijds de Wikimedia-gemeenschap en anderzijds de gastinstelling(en) waar hij of zij tijdelijk verblijft. Erfgoed Gelderland ziet toe op de algemene voortgang van het project en biedt ondersteuning bij coördinatie van de deelnemende instellingen. Wikimedia Nederland heeft in het project een adviserende en ondersteunende rol op het gebied van Wikimedia.

Tot de werkzaamheden van de ‘Wikipedian in Residence’ behoren in het kader van dit project:
• Trainen van medewerkers van de instellingen in het omgaan met open data in het algemeen en het bijdragen aan Wikimedia-projecten in het bijzonder.
• Selecteren en/of digitaliseren van materiaal uit de collecties dat interessant is om te delen met de Wikimedia-gemeenschap (in samenwerking met de conservator/beheerder), en dat ook gedeeld kan worden (auteursrechten).
• Uploaden van materiaal naar Commons of begeleiden van de medewerkers die de uploads doen, bijhouden van de statistieken rond donaties en activiteiten.
• Faciliteren van contacten en tussen de deelnemende erfgoedinstellingen en de Wikimedia-gemeenschap met als doel content te maken of te verbeteren.
• Organiseren van een afsluitend symposium om de resultaten te delen binnen het brede erfgoedveld en het presenteren van het project tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland en minimaal één ander relevant landelijk en/of internationaal congres.
• Samenstellen van een handleiding aan de hand waarvan andere kennis- en erfgoedinstellingen zelfstandig met open data en Wikimedia aan de slag kunnen.

Wij vragen:
• Minimaal HBO werk- en denkniveau.
• Netwerker, initiator, coördinator, teamspeler en facilitator.
• Goede kennis van, affiniteit met en netwerk binnen de erfgoedsector.
• Ervaring met het bewerken van content in Wikipedia en/of aansluitende Wiki-projecten zoals Wikidata en Wikimedia Commons.
• Goede kennis van de processen en communicatiekanalen binnen de Wikimedia-community is een pré.
• Goede presentatievaardigheden en het enthousiasme om op regelmatige basis uitleg te geven over vrije toegang tot informatie, zoals Wikipedia.
• Organisatorische en communicatieve vaardigheden om bijeenkomsten en evenementen te organiseren en te begeleiden; met Wikipedianen, medewerkers en vrijwilligers van erfgoedorganisaties etc.

Wij bieden:
• Het betreft een tijdelijke functie voor de maximale duur van 1 jaar. De omvang van de aanstelling is 20 uur per week.
• Erfgoed Gelderland volgt de Museum CAO. Inschaling geschiedt op basis van kennis en ervaring en ligt tussen € 2.433,- en € 3.114,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek.
• Een arbeidsovereenkomst met Erfgoed Gelderland met mogelijkheid voor flexibele werkplekken bij Wikimedia Nederland (Utrecht) en de deelnemende erfgoedorganisaties (o.a. Nijmegen, Arnhem, Tiel, Doetinchem, Ede, Groesbeek).

Interesse?
Dan ontvangen we graag je motivatie en CV onder vermelding van ‘vacature WiR’ tot en met 21 oktober 2016 op e-mailadres vacature@erfgoedgelderland.nl, ter attentie van mw. A. Ollefers (HR-adviseur).

Informatie
Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Arne Wossink van Wikimedia Nederland (wossink@wikimedia.nl) of Else Gootjes van Erfgoed Gelderland (e.gootjes@erfgoedgelderland.nl). Op de website van Erfgoed Gelderland is het projectplan van “Wikipedian in Residence” terug te vinden. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 31 oktober 2016 én vrijdag 4 november in Arnhem. De overeenkomst gaat liefst in per 1 januari 2017.