Scholingsaanbod

Erfgoed Gelderland biedt verschillende trainingen aan. Deze pagina toont het overzicht van ons scholingsaanbod. Ook verwijzen we door naar relevante cursussen van partners.

ThemaBedrijfsvoering, Collecties
Oral History, Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Collectiebeheerders
Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies, Scholing
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland verzorgt verschillende trainingen en cursussen. Hier vind je een overzicht van alle aankomende trainingen. We updaten deze pagina regelmatig met nieuwe informatie. Ook verwijzen we je door naar relevant scholingsaanbod van partners.

Scholingsaanbod 2023-2024

Gedurende de herfst en winter verzorgt Erfgoed Gelderland opnieuw een reeks trainingen. Deze cursussen richten zich op het op het versterken van de (vrijwilligers)organisatie. Wij verwelkomen voor elke training bij voorkeur twee personen uit dezelfde organisatie. Zo kan de vertaling van theorie naar uw eigen praktijk optimaal verlopen. Let op: in verband met de grote vraag naar de trainingen, kunnen maximaal twee personen van dezelfde organisatie zich voor een training aanmelden.

We updaten deze pagina regelmatig met nieuwe trainingen. Hierover volgt op een later moment meer informatie. Let op: onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Kennissessie | Kunstmatige intelligentie bij erfgoedinstellingen (Deze sessie is geweest)

Kunstmatige intelligentie in de erfgoedsector

Een van de meest besproken technologische ontwikkelingen van afgelopen jaren is de opkomst van publieksvriendelijke toepassingen die kunstmatige intelligentie (KI) gebruiken, waarvan chatbot ChatGPT het bekendste voorbeeld is. Nieuwsitems over de mogelijkheden en gevaren van KI volgen elkaar in rap tempo op, beleidsmakers proberen in allerijl passende wetgeving te maken en techbedrijven buitelen over elkaar heen om hun KI-product in de schijnwerpers te krijgen. 

In het dagelijks leven speelt kunstmatige intelligentie, al dan niet ongemerkt, al een grote rol. ChatGPT schudt zo een paar voorbeelden uit de mouw: spraakassistenten, aanbevelingssystemen in online platforms, zelfrijdende auto’s, fraudepreventie, gezichtsherkenning, gezondheidszorg en online klantenservice maken vaak gebruik van KI. 

In de erfgoedsector wordt al langer met deze technologieën geëxperimenteerd (bijvoorbeeld bij automatische beeldherkenning, het categoriseren van archiefstukken en handschriftherkenning), maar met de toegenomen toegankelijkheid van kunstmatige intelligentie nemen ook de kansen en risico’s van het gebruik ervan voor de erfgoedsector toe.  

Over de online kennissessie

Erfgoed Gelderland wil samen met leden van de coöperatie onderzoeken wat de kansen en risico’s van KI voor erfgoedinstellingen zijn. Om te beginnen in een online sessie voor medewerkers, bestuurders en vrijwilligers van Gelderse erfgoedinstellingen die zich praktisch of beleidsmatig interesseren voor kunstmatige intelligentie. In een twee uur durende sessie willen we, samen met de deelnemers, antwoorden formuleren op de volgende vragen: 

 • Wat verstaan we onder kunstmatige intelligentie? 
 • Hoe wordt kunstmatige intelligentie in de (erfgoed)praktijk al gebruikt? 
 • Welke kansen biedt, en welke gevaren schuilen in, het gebruik van kunstmatige intelligentie? 

Praktische informatie

Datum: dinsdag 21 november 2023
Tijd: 10.00 – 12.00 uur 
Locatie: Online
Voor wie: Leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland
Kosten: Gratis
Aanmelden: De cursus is geweest. U kunt zich niet meer aanmelden.

 N.B. Deze tekst is geschreven door een mens, gecontroleerd – en goedgekeurd – door ChatGPT.

Training | Collectiedata opschonen en verrijken (Deze cursus is geweest)

Zoals in veel sectoren zijn ook in de erfgoedwereld data niet meer weg te denken. Zeker als het op collecties aankomt spelen ze een cruciale rol: Ze vertellen welke objecten zich in een collectie bevinden, maken het mogelijk bezoekers online van informatie over collecties te voorzien en geven inzicht in online bezoek. Data kunnen echter makkelijk vervuild raken, bijvoorbeeld tijdens de overstap naar een nieuw systeem, gebrek aan tijd of menselijke fouten. Maar het handmatig opschonen van data is tijdrovend en bewerkelijk. Het in bulk opschonen van erfgoeddata biedt vaak een oplossing.

Over de training

Tijdens deze training leren collectiebeheerders, applicatiebeheerders en andere geïnteresseerde medewerkers uit de erfgoedsector hoe ze met behulp van gratis, open source software (OpenRefine) op een laagdrempelige manier hun collectiedata kunnen verbeteren.  Na afloop van de training weten deelnemers onder andere: 

 • Waarvoor ze OpenRefine zoal in kunnen zetten. 
 • Hoe ze hun collectiedata kunnen transformeren, bijvoorbeeld naar een ander bestandsformaat. 
 • Hoe ze hun collectiedata kunnen opschonen en uniformeren
 • Hoe ze hun collectiedata kunnen verrijken met externe bronnen zoals de AAT, Geonames of de WO2-Thesaurus. 
 • Waar ze relevante documentatie en hulpmiddelen kunnen vinden. 

Voor wie

Collectiebeheerders, applicatiebeheerders, erfgoedprofessionals. Enige affiniteit met databewerking is een pre, maar niet verplicht. Tijdens de training wordt het hele proces van data inladen tot exporteren doorlopen. Twijfel je over deelname? Neem contact op met Erfgoed Gelderland. 

Voorbereiding deelnemers 

 • Neem een eigen laptop met daarop OpenRefine geïnstalleerd mee. Het installatieproces staat hier beschreven: https://openrefine.org/docs/manual/installing (Engelstalig). Lukt het niet om te installeren? Neem contact op met Erfgoed Gelderland. 
 • Optioneel: neem een eigen dataset mee om mee te oefenen. 

Praktische informatie

Datum: 16 januari 2024
Tijd: 9:30 – 16:00 uur
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem)
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving versturen we een factuur.
Aanmelden: De cursus zit vol. Je kunt je niet meer aanmelden. Wil je graag meer informatie? Of wil je graag op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedgelderland.nl.


Training | Storytelling voor rondleiders (Deze cursus is geweest)

“Gisteren hadden we met onze club een geweldige rondleiding bij jullie. Compliment voor de gids, die was zeer bekwaam, had kennis van zaken en wist ’t met mooie anekdotes boeiend te vertellen. Zelfs kritische Kees had ’t naar zijn zin. Het was top, veel dank, we gaan dit verder vertellen!”

Zulke feedback horen we graag. Iedere erfgoedorganisatie geeft de voorkeur aan getalenteerde rondleiders die op een aangename manier informatie met het publiek delen. Daarom is naast inhoudelijke kennis, vertelvaardigheid onmisbaar.

Over de training

In de training ontdek je wat er nodig is om je publiek te boeien met een goed verhaal. Door middel van voorbeelden en praktische oefeningen leer je hoe je met storytelling jouw rondleiding nog gedenkwaardiger kunt maken. Meer informatie over de training lees je in deze digitale flyer.

Voor wie

De training is gericht op gidsen en rondleiders die hun informatieve inhoud met behulp van verteltechnieken willen verrijken. Na afloop hebben deelnemers meer inzicht en vaardigheid in storytelling en kunnen ze deze manier van vertellen inzetten.

Over de docent

“Ik, Eugène Ligtvoet (1959) vertel als rondleider/gids al zo’n dertig jaar in steden, musea, en natuurgebieden. Ik heb ervaren dat publiek mijn informatie beter oppakt als ik de inhoud verpak in een verhaal. Mijn publiek raakt betrokken bij mijn onderwerp en daardoor houd ik makkelijk de aandacht vast. In de training ga ik met de deelnemers op zoek naar aspecten die van belang zijn bij storytelling. Ik geef voorbeelden en oefeningen zodat iedere deelnemer inzicht en gelegenheid krijgt om op haar of zijn manier met storytelling aan de slag te gaan.”

Praktische informatie

Datum: dinsdag 30 januari 2024
Tijd: 09.30 -16.00 uur
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem)
Trainer: Eugène Ligtvoet
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving versturen we een factuur.
Aanmelden: De cursus is op het moment vol. Heeft u vragen, wilt u graag meer informatie over de cursus of wilt u op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met info@erfgoedgelderland.nl.

Training | Behoud en Beheer (Deze cursus is geweest)

Twee keer in het jaar bieden we de praktische cursus ‘Behoud en Beheer’ aan. Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die een hart heeft voor cultureel erfgoed en een bijdrage wil leveren aan het professioneel behoud ervan. Denk aan medewerkers van musea, landgoederen en kastelen, archieven, bibliotheken, beheerders van gemeente- en bedrijfscollecties, maar ook particuliere verzamelaars en kunstliefhebbers. De cursus wordt gegeven door Kelly Witteveen.

Over de cursus

Tijdens de cursus komen de volgende thema’s aan bod:

 • De invloed van omgevingsfactoren op de collectie
 • De gevoeligheid van verschillende materiaalsoorten
 • Het herkennen en beoordelen van collectiebedreigende risico’s
 • Preventieve conservering
 • Hanteren en transport van objecten
 • De theoriesessies worden afgewisseld met praktische oefeningen.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 12 maart 2024
Tijd: 9:30 – 15:30 uur
Locatie: Liemers Museum, Zevenaar
Trainer: Kelly Witteveen
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving versturen we een factuur.
Aanmelden: De cursus zit vol. Je kunt je niet meer aanmelden. Wil je graag meer informatie? Of wil je graag op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedgelderland.nl.

Training | Oral History (Deze cursus is geweest)

Ons verleden zit vol met verhalen. Persoonlijke verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Met oral history kun je die verhalen vastleggen en doorgeven. Dat kunnen verhalen zijn over grote historische gebeurtenissen zoals de Koude Oorlog of verhalen over kleinere, meer intieme thema’s zoals een huwelijk tussen twee mensen. Het kan gaan over grijpbaar erfgoed, zoals een voorwerp of landschap maar zeker ook over immaterieel erfgoed zoals tradities en gebruiken. In deze training maak je kennis met de basis van de oral history interviewtechniek.  

Over de cursus 

Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen als: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? Hoe kan ik het geheugen activeren? En: Hoe vertaal ik het interview naar een publieksvriendelijk product? Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:  

 • Oral history: wat is het precies?  
 • De meerwaarde van oral history voor materieel en immaterieel erfgoed  
 • Een oral history interview voorbereiden en afnemen  
 • Manieren om het interview op te nemen en op te slaan 
 • Het ontstaan, ophalen en vastleggen van herinneringen 
 • Van interviewopname naar transcript naar eindproduct 

Voor wie 

De cursus is bedoeld voor organisaties en individuen die persoonlijke verhalen rondom materieel en/of immaterieel erfgoed willen vastleggen en doorgeven. Per organisatie kunnen er maximaal twee deelnemers aansluiten bij de training.  

Praktische informatie 

Datum: dinsdag 5 maart 2024 
Tijd: 09:30 – 16:00 uur 
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem) 
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen 
Trainers: Lian van der Zon, Else Gootjes 
Kosten: De training is gratis voor leden van Erfgoed Gelderland. Deelname aan de training voor niet-leden kost €100 (exclusief btw). Na inschrijving versturen we een factuur. 
Aanmelden: De cursus zit vol. Je kunt je niet meer aanmelden. Wil je graag meer informatie? Of wil je graag op de reservelijst geplaatst worden? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedgelderland.nl.

Training | Nieuwe vrijwilligers in drie stappen (Deze cursus is geweest)

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het bewaren en doorgeven van erfgoed. Voor veel erfgoedorganisaties zijn ze zelfs onmisbaar. Maar hoe vind je nu die gemotiveerde vrijwilliger die wil bijdragen aan jouw erfgoedorganisatie? Kom erachter en herontdek je eigen organisatie door de ogen van potentiële vrijwilligers. In de training ‘Nieuwe vrijwilligers in drie stappen’ leer je hoe jouw organisatie kan toewerken naar een divers vrijwilligersbestand.  

Doel van de training 

Veel erfgoedorganisaties vinden het lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden en te behouden. Tijdsgebrek, uiteenlopende ambities of onverwachtse drempels kunnen er voor zorgen dat potentiële vrijwilligers niet binnenkomen of vroegtijdig vertrekken. In deze training gebruiken we principes uit o.a. de gedragspsychologie om hier oplossingen voor te vinden. Na afloop heb je:  

 • De kennis en ervaring in huis om op een andere, innovatieve manier te kijken naar de eigen organisatie en vrijwilligerswerk.  
 • Handvatten om andere groepen mensen aan te spreken en te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk;  
 • Inzicht in welke factoren ervoor zorgen dat potentiële vrijwilligers afhaken of juist overtuigd raken; 
 • Een concrete, uitnodigende vacaturetekst die je direct kunt inzetten om nieuwe vrijwilligers te werven; 
 • Antwoord op de vraag: Hoe zorg ik dat mijn eigen organisatie(cultuur) aantrekkelijk is voor nieuwe vrijwilligers?  

Voor wie? 

De training is bedoeld voor erfgoedorganisaties die hun organisatie aantrekkelijker willen maken voor nieuwe vrijwilligers. Bij voorkeur ben je met twee personen bij de training aanwezig, waarvan er minimaal één verantwoordelijk is voor vrijwilligersbeleid en/of -coördinatie.  

Praktische informatie 

Datum: 19 maart 2024 
Tijd:  09:30 – 16:00 uur 
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem) 
Trainer: Lian van der Zon  
Lunch: Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen 
Kosten: Leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland kunnen gratis deelnemen aan de training. Niet-leden betalen € 100,- excl. BTW.  
Aanmelden: Je kunt je aanmelden voor de cursus via onderstaande knop. 

Workshop | Maak in 10 stappen een mediatour (Deze cursus is geweest)

Steeds meer erfgoedorganisaties zijn op zoek naar moderne presentatievormen die nieuwe en jongere bezoekers trekken. Bezoekers zijn op hun beurt op zoek naar interactiviteit, verdiepende verhalen en gepersonaliseerde ervaringen. Het aanbieden van een mediatour is hiervoor een goede oplossing. Maar hoe maak je eigenlijk zo’n mediatour?

Over de workshop

Tijdens de tweedaagse cursus volgen we 10 stappen. We beginnen de eerste dag met oefeningen om het hoofdonderwerp van je mediatour te bepalen en bespreken hoe je een selectie van collectiestukken maakt. Ook gaan we dieper in op het identificeren van de doelgroep, de beginselen van storytelling en leer je hoe je de juiste vertelvorm kiest.

De tweede dag houden we ons bezig met tips en tricks voor het schrijven van de mediatour-teksten en kijken we hoe je van geschreven tekst andere aansprekende mediavormen maakt, zoals geluidsfragmenten. En tenslotte staan we stil bij praktische zaken, zoals hoe je de digitale tour beschikbaar maakt op je erfgoedlocatie en welke publiekscommunicatie daarbij nodig is.

Voor wie

De workshop is voor leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland die hun publiekspresentatie willen aanvullen met een mediatour. Maximaal 2 medewerkers van één organisatie.

Praktische informatie

Datum: Dag 1: woensdag 17 april 2024 & Dag 2: woensdag 24 april 2024
Let op: van deelnemers wordt verwacht op beide data aanwezig te zijn.
Tijd:  9:15 – 16:00 uur
Locatie: Erfgoed Gelderland (Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem)
Trainers: Erik van Vliet, Lian van der Zon en Henriette Kosse
Kosten: De training is gratis en alleen voor leden van Erfgoed Gelderland
Aanmelden: Je kunt je voor deze training aanmelden via het aanmeldformulier.

E-learningplatform Leer je Erfgoed

Leer je Erfgoed is het e-learningplatform voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor erfgoed. Via Leer je Erfgoed kun je met verschillende online trainingen op een leuke en makkelijke manier (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uitbreiden. Want hoe vertel je een inspirerend verhaal? Wat is immaterieel erfgoed? Waar moet je rekening mee houden als je gaat schoonmaken? Of hoe stuur je een groep vrijwilligers aan? De online modules zijn gratis te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. In samenwerking met de verschillende erfgoedhuizen, waaronder Erfgoed Gelderland, worden er regelmatig nieuwe trainingen aan Leer je Erfgoed toegevoegd. De online trainingen van Leer je Erfgoed worden ook aangeboden op ons vrijwilligersplatform via: erfgoedvrijwilliger.nl/verdieping.

Incompany trainingen

Naast het bovenstaande – wisselende – cursusaanbod en de periodieke wintertrainingen, biedt Erfgoed Gelderland op aanvraag incompany trainingen aan bij uw erfgoedorganisatie (op locatie of online). Je kunt contact opnemen met ons opnemen voor meer informatie of voor een aanvraag.

Cursus | Gastvrijheid

De focus van de interactieve lezing/training ligt op gastvrijheid in musea, zowel theoretisch als praktisch. Wat is gastvrijheid? Welke aspecten en (im)materiele zaken beïnvloeden gastvrijheid? Welke rol speel je als gastheer/gastvrouw zelf? Welke houding is nodig voor het ontvangen van gasten? Wat is de behoefte en verwachting van een bezoeker? Daarnaast komen ook servicegerichtheid, ‘bijzondere bezoekers’ en rondleiden kort aan bod. Tijdens de lezing gaan jullie als medewerkers ook zelf aan de slag met praktische opdrachten, waaronder een checklist gastvrijheid en het bepalen van jullie waarden rondom gastvrijheid. Duur: ongeveer 2-2,5 uur. Kosten €450 excl. Btw. Voor meer informatie, neem dan contact op met Else Gootjes of Liesbeth Tonckens.

Cursus | Oral History

In de cursus maak je kennis met de oral history interviewtechniek. Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen zoals: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? En: hoe kan ik het geheugen activeren? Een complete cursus interviewtechniek bestaat uit 2 dagdelen (klik hier voor meer informatie over de opbouw van de cursus). Deze kan worden uitgebreid met een terugkomdag waarbij je leert hoe je de interviewopname kunt vertalen naar een publieksvriendelijk eindproduct. Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de cursus op maat gemaakt. Wilt u meer informatie over de cursus? Neem dan contact op met info@erfgoedgelderland.nl.

Basistraining | Collectieregistratiesysteem Memorix Maior

Via CollectieGelderland kunnen Gelderse collectiebeherende instellingen gebruik maken van het gezamenlijke Collectieregistratiesysteem Memorix Maior. Voor erfgoedinstellingen die daarmee werken verzorgt Erfgoed Gelderland een beginnerstraining waarin collectiebeheerders en registrators wegwijs worden gemaakt in het programma. Aan bod komen onder meer de werking van Memorix Maior, basisregistratie, invoerrichtlijnen, bestanden toevoegen en zoeken en filteren. De training duurt twee dagdelen en wordt op locatie bij de betreffende instelling georganiseerd. Heeft u interesse in deze training bij uw organisatie? Dan kunt u contact opnemen met Tim Stapel.

Meer informatie

Voor meer informatie over de trainingen kun je contact met ons opnemen per mail: info@erfgoedgelderland.nl of telefonisch: 026 303 42 54.


Cursussen en trainingen door onze samenwerkingspartners:

Onze samenwerkingspartners bieden regelmatig cursussen en trainingen voor musea en erfgoedinstellingen. Hier verwijzen we door naar de actuele agenda’s.

Sprekende Geschiedenis

Wilt u zelf beginnen met oral history? ‘Sprekende geschiedenis’ helpt u graag op weg. Wij organiseren regelmatig workshops en trainingen over oral history of verwijzen graag naar interessante events en programmering van onze partners. Bekijk hier de actuele agenda.

Erfgoedacademie

Erfgoedacademie – van kennis naar kunde – biedt cursussen aan, online of op locatie, over onderwerpen als financieren, verduurzamen, onderhouden en adviseren. Denk hierbij aan een cursus over gemeentelijk erfgoedbeleid of het onderhouden van een duurzaam binnenklimaat. Het cursusaanbod richt zich op twee thema’s: ‘Behoud en Ontwikkeling’ en ‘Erfgoed en Leefomgeving’.

Netwerk Digitaal Erfgoed

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) stimuleert en faciliteert kennisdeling en samenwerking in de cultuursector. Het netwerk en diens samenwerkingspartners bieden ook regelmatig webinars of cursussen aan gerelateerd aan digitalisering, digitaal erfgoed en meer. Kijk voor de actuele agenda op de website van het NDE.

Cultuur Oost – Meedoen is de Kunst

Voor amateurgroepen en makers is een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking.

Rijnbrink Campus

Rijnbrink Campus is hét centrum voor kennisdelen, leren en ontwikkelen voor bibliotheken en culturele instellingen in Gelderland en Overijssel. Rijnbrink biedt (online) cursussen aan onder meer op het gebied communicatie, ICT, cultuureducatie en marketing.

Radboud Erfgoed – Radboud Academy

Radboud Academy richt zich op interdisciplinair vervolgonderwijs van de Radboud Universiteit. Met topwetenschappers van de Radboud Universiteit en experts uit het veld, staat de Radboud Academy stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten.