Scholingsaanbod

Erfgoed Gelderland biedt verschillende trainingen aan. Op deze pagina vindt u een overzicht van ons scholingsaanbod en informeren we u over relevante cursussen van partners.

ThemaBedrijfsvoering, Collecties
Oral History, Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Collectiebeheerders
Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies, Scholing
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland verzorgt verschillende trainingen en cursussen. Hier vindt u een overzicht van alle aankomende trainingen. We updaten deze pagina regelmatig met nieuwe informatie en verwijzen u door naar relevante cursussen van partners.

E-learningplatform Leer je Erfgoed

Leer je Erfgoed is het e-learningplatform voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor erfgoed. Via Leer je Erfgoed kun je met verschillende online trainingen op een leuke en makkelijke manier (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uitbreiden. Want hoe vertel je een inspirerend verhaal? Waar moet je rekening mee houden als je gaat schoonmaken? Of hoe stuur je een groep vrijwilligers aan? De online modules zijn gratis te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. In samenwerking met de verschillende erfgoedhuizen, waaronder Erfgoed Gelderland, worden er regelmatig nieuwe trainingen aan Leer je Erfgoed toegevoegd. De online trainingen van Leer je Erfgoed worden ook aangeboden op ons vrijwilligersplatform via: erfgoedvrijwilliger.nl/verdieping.

Cursus Behoud en Beheer

Twee keer in het jaar bieden we de praktische cursus ‘Behoud en Beheer’ aan. Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die een hart heeft voor cultureel erfgoed en een bijdrage wil leveren aan het professioneel behoud ervan. Denk aan medewerkers van musea, landgoederen en kastelen, archieven, bibliotheken, beheerders van gemeente- en bedrijfscollecties, maar ook particuliere verzamelaars en kunstliefhebbers. De cursus wordt gegeven door Kelly Witteveen. Tijdens de cursus komen de volgende thema’s aan bod:

  • De invloed van omgevingsfactoren op de collectie
  • De gevoeligheid van verschillende materiaalsoorten
  • Het herkennen en beoordelen van collectiebedreigende risico’s
  • Preventieve conservering
  • Hanteren en transport van objecten
  • De theoriesessies worden afgewisseld met praktische oefeningen.

De eerstvolgende cursus Behoud en Beheer zal plaatsvinden op 26 juni in het Liemers Museum in Zevenaar.

Datum: 26 juni 2023
Tijd: 09:30 uur – 16:00 uur
Locatie: Liemers Museum, Kerkstraat 27, Zevenaar
Prijs: €120,00 per persoon (excl. BTW)

Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier.

Incompany trainingen

Naast het bovenstaande – wisselende – cursusaanbod en de periodieke wintertrainingen, biedt Erfgoed Gelderland op aanvraag incompany trainingen aan bij uw erfgoedorganisatie (op locatie of online). U kunt contact opnemen met ons opnemen voor meer informatie of voor een aanvraag.

Cursus | Gastvrijheid

De focus van de interactieve lezing/training ligt op gastvrijheid in musea, zowel theoretisch als praktisch. Wat is gastvrijheid? Welke aspecten en (im)materiele zaken beïnvloeden gastvrijheid? Welke rol speel je als gastheer/gastvrouw zelf? Welke houding is nodig voor het ontvangen van gasten? Wat is de behoefte en verwachting van een bezoeker? Daarnaast komen ook servicegerichtheid, ‘bijzondere bezoekers’ en rondleiden kort aan bod. Tijdens de lezing gaan jullie als medewerkers ook zelf aan de slag met praktische opdrachten, waaronder een checklist gastvrijheid en het bepalen van jullie waarden rondom gastvrijheid. Duur: ongeveer 2-2,5 uur. Kosten €450 excl. Btw. Voor meer informatie, neem dan contact op met Else Gootjes of Liesbeth Tonckens.

Cursus | Oral History

In de cursus maak je kennis met de oral history interviewtechniek. Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen zoals: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? En: hoe kan ik het geheugen activeren? Een complete cursus interviewtechniek bestaat uit 2 dagdelen (klik hier voor meer informatie over de opbouw van de cursus). Deze kan worden uitgebreid met een terugkomdag waarbij je leert hoe je de interviewopname kunt vertalen naar een publieksvriendelijk eindproduct. Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de cursus op maat gemaakt. Wilt u meer informatie over de cursus? Neem dan contact op met info@erfgoedgelderland.nl.

Basistraining | Collectieregistratiesysteem Memorix Maior

Via CollectieGelderland kunnen Gelderse collectiebeherende instellingen gebruik maken van het gezamenlijke Collectieregistratiesysteem Memorix Maior. Voor erfgoedinstellingen die daarmee werken verzorgt Erfgoed Gelderland een beginnerstraining waarin collectiebeheerders en registrators wegwijs worden gemaakt in het programma. Aan bod komen onder meer de werking van Memorix Maior, basisregistratie, invoerrichtlijnen, bestanden toevoegen en zoeken en filteren. De training duurt twee dagdelen en wordt op locatie bij de betreffende instelling georganiseerd. Heeft u interesse in deze training bij uw organisatie? Dan kunt u contact opnemen met Tim Stapel.

Meer informatie

Voor meer informatie over de trainingen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@erfgoedgelderland.nl of telefonisch: 026 303 42 54.


Cursussen en trainingen door onze samenwerkingspartners:

Onze samenwerkingspartners bieden regelmatig cursussen en trainingen voor musea en erfgoedinstellingen. Graag verwijzen we u naar de actuele agenda’s.

Sprekende Geschiedenis

Wilt u zelf beginnen met oral history? ‘Sprekende geschiedenis’ helpt u graag op weg. Wij organiseren regelmatig workshops en trainingen over oral history of verwijzen graag naar interessante events en programmering van onze partners. Bekijk hier de actuele agenda.

Erfgoedacademie

Erfgoedacademie – van kennis naar kunde – biedt cursussen aan, online of op locatie, over onderwerpen als financieren, verduurzamen, onderhouden en adviseren. Denk hierbij aan een cursus over gemeentelijk erfgoedbeleid of het onderhouden van een duurzaam binnenklimaat. Het cursusaanbod richt zich op twee thema’s: ‘Behoud en Ontwikkeling’ en ‘Erfgoed en Leefomgeving’.

Netwerk Digitaal Erfgoed

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) stimuleert en faciliteert kennisdeling en samenwerking in de cultuursector. Het netwerk en diens samenwerkingspartners bieden ook regelmatig webinars of cursussen aan gerelateerd aan digitalisering, digitaal erfgoed en meer. Kijk voor de actuele agenda op de website van het NDE.

CultuurCollege – Cultuur Oost

CultuurCollege verzorgt landelijke opleidingen en trainingen voor iedereen die aan de slag wil met kunst en cultuur. We hebben een scholingsaanbod voor leerkrachten, creatieve makers, vrijwilligers, ambtenaren – voor elk wat wils. Kijk voor de actuele agenda van de CultuurColleges op de website van Cultuur Oost.

Rijnbrink Campus

Rijnbrink Campus is hét centrum voor kennisdelen, leren en ontwikkelen voor bibliotheken en culturele instellingen in Gelderland en Overijssel. Rijnbrink biedt (online) cursussen aan onder meer op het gebied communicatie, ICT, cultuureducatie en marketing.

Radboud Erfgoed – Radboud Academy

Radboud Academy richt zich op interdisciplinair vervolgonderwijs van de Radboud Universiteit. Met topwetenschappers van de Radboud Universiteit en experts uit het veld, staat de Radboud Academy stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten.