Scholingsaanbod

Erfgoed Gelderland biedt verschillende trainingen aan. Deze pagina toont het overzicht van ons scholingsaanbod. Ook verwijzen we door naar relevante cursussen van partners.

ThemaBedrijfsvoering, Collecties
Oral History, Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Collectiebeheerders
Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies, Scholing
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland verzorgt verschillende trainingen en cursussen. Hier vind je een overzicht van alle aankomende trainingen. We updaten deze pagina regelmatig met nieuwe informatie. Ook verwijzen we je door naar relevant scholingsaanbod van partners.

Scholingsaanbod 2024 – 2025

Gedurende de herfst en winter verzorgt Erfgoed Gelderland opnieuw een reeks trainingen. Deze cursussen richten zich op het op het versterken van de (vrijwilligers)organisatie. Wij verwelkomen voor elke training bij voorkeur twee personen uit dezelfde organisatie. Zo kan de vertaling van theorie naar de praktijk optimaal verlopen. 

Let op: in verband met de grote vraag naar de trainingen, kunnen maximaal twee personen van dezelfde organisatie zich voor een training aanmelden. Kun je toch niet aanwezig zijn? Zou je dit dan voorafgaand aan de training aan ons willen laten weten? Dan kunnen we eventueel iemand van de wachtlijst plaatsen.

We maken binnenkort het nieuwe scholingsaanbod bekend voor aankomende herfst en winter. Zo bieden we onder meer de cursus ‘Maak in 10 stappen een mediatour’, ‘Oral history’ en ‘Behoud en beheer’ opnieuw aan. Hou deze pagina in de gaten voor de laatste updates.

E-learningplatform Leer je Erfgoed

Leer je Erfgoed is het e-learningplatform voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor erfgoed. Via Leer je Erfgoed kun je met verschillende online trainingen op een leuke en makkelijke manier (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uitbreiden. Want hoe vertel je een inspirerend verhaal? Wat is immaterieel erfgoed? Waar moet je rekening mee houden als je gaat schoonmaken? Of hoe stuur je een groep vrijwilligers aan? De online modules zijn gratis te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. In samenwerking met de verschillende erfgoedhuizen, waaronder Erfgoed Gelderland, worden er regelmatig nieuwe trainingen aan Leer je Erfgoed toegevoegd. De online trainingen van Leer je Erfgoed worden ook aangeboden op ons vrijwilligersplatform via: erfgoedvrijwilliger.nl/verdieping.

Incompany trainingen

Naast het bovenstaande – wisselende – cursusaanbod en de periodieke wintertrainingen, biedt Erfgoed Gelderland op aanvraag incompany trainingen aan bij uw erfgoedorganisatie (op locatie of online). Je kunt contact opnemen met ons opnemen voor meer informatie of voor een aanvraag.

Cursus | Gastvrijheid

De focus van de interactieve lezing/training ligt op gastvrijheid in musea, zowel theoretisch als praktisch. Wat is gastvrijheid? Welke aspecten en (im)materiele zaken beïnvloeden gastvrijheid? Welke rol speel je als gastheer/gastvrouw zelf? Welke houding is nodig voor het ontvangen van gasten? Wat is de behoefte en verwachting van een bezoeker? Daarnaast komen ook servicegerichtheid, ‘bijzondere bezoekers’ en rondleiden kort aan bod. Tijdens de lezing gaan jullie als medewerkers ook zelf aan de slag met praktische opdrachten, waaronder een checklist gastvrijheid en het bepalen van jullie waarden rondom gastvrijheid. Duur: ongeveer 2-2,5 uur. Kosten €450 excl. Btw. Voor meer informatie, neem dan contact op met Else Gootjes of Liesbeth Tonckens.

Cursus | Oral History

In de cursus maak je kennis met de oral history interviewtechniek. Met praktische oefeningen leer je hoe je een interview voorbereidt, uitvoert en opneemt. We gaan in op vragen zoals: Hoe creëer ik de juiste interviewsetting? Welke vragen kan ik het beste stellen? En: hoe kan ik het geheugen activeren? Een complete cursus interviewtechniek bestaat uit 2 dagdelen (klik hier voor meer informatie over de opbouw van de cursus). Deze kan worden uitgebreid met een terugkomdag waarbij je leert hoe je de interviewopname kunt vertalen naar een publieksvriendelijk eindproduct. Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de cursus op maat gemaakt. Wilt u meer informatie over de cursus? Neem dan contact op met info@erfgoedgelderland.nl.

Basistraining | Collectieregistratiesysteem Memorix Maior

Via CollectieGelderland kunnen Gelderse collectiebeherende instellingen gebruik maken van het gezamenlijke Collectieregistratiesysteem Memorix Maior. Voor erfgoedinstellingen die daarmee werken verzorgt Erfgoed Gelderland een beginnerstraining waarin collectiebeheerders en registrators wegwijs worden gemaakt in het programma. Aan bod komen onder meer de werking van Memorix Maior, basisregistratie, invoerrichtlijnen, bestanden toevoegen en zoeken en filteren. De training duurt twee dagdelen en wordt op locatie bij de betreffende instelling georganiseerd. Heeft u interesse in deze training bij uw organisatie? Dan kunt u contact opnemen met Tim Stapel.

Meer informatie

Voor meer informatie over de trainingen kun je contact met ons opnemen per mail: info@erfgoedgelderland.nl of telefonisch: 026 303 42 54.


Cursussen en trainingen door onze samenwerkingspartners:

Onze samenwerkingspartners bieden regelmatig cursussen en trainingen voor musea en erfgoedinstellingen. Hier verwijzen we door naar de actuele agenda’s.

Sprekende Geschiedenis

Wilt u zelf beginnen met oral history? ‘Sprekende geschiedenis’ helpt u graag op weg. Wij organiseren regelmatig workshops en trainingen over oral history of verwijzen graag naar interessante events en programmering van onze partners. Bekijk hier de actuele agenda.

Erfgoedacademie

Erfgoedacademie – van kennis naar kunde – biedt cursussen aan, online of op locatie, over onderwerpen als financieren, verduurzamen, onderhouden en adviseren. Denk hierbij aan een cursus over gemeentelijk erfgoedbeleid of het onderhouden van een duurzaam binnenklimaat. Het cursusaanbod richt zich op twee thema’s: ‘Behoud en Ontwikkeling’ en ‘Erfgoed en Leefomgeving’.

Netwerk Digitaal Erfgoed

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) stimuleert en faciliteert kennisdeling en samenwerking in de cultuursector. Het netwerk en diens samenwerkingspartners bieden ook regelmatig webinars of cursussen aan gerelateerd aan digitalisering, digitaal erfgoed en meer. Kijk voor de actuele agenda op de website van het NDE.

Cultuur Oost – Meedoen is de Kunst

Voor amateurgroepen en makers is een scholingsaanbod ontwikkeld op het gebied van vrijwilligersmanagement, ondernemerschap en samenwerking.

Rijnbrink Campus

Rijnbrink Campus is hét centrum voor kennisdelen, leren en ontwikkelen voor bibliotheken en culturele instellingen in Gelderland en Overijssel. Rijnbrink biedt (online) cursussen aan onder meer op het gebied communicatie, ICT, cultuureducatie en marketing.

Radboud Erfgoed – Radboud Academy

Radboud Academy richt zich op interdisciplinair vervolgonderwijs van de Radboud Universiteit. Met topwetenschappers van de Radboud Universiteit en experts uit het veld, staat de Radboud Academy stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten.