Pilot met eerste vouwkaarten van start
Eind vorig jaar heeft Erfgoed Gelderland middels een steekproef onderzocht hoe we het Verhaal van Gelderland zichtbaar kunnen maken op de diverse erfgoedlocaties, en hoe we daarmee de samenhang van deze locaties aan het publiek kunnen presenteren. Uit de gesprekken kwam een nadrukkelijke wens naar voren om iets te bedenken dat niet alleen zorgt voor zichtbaarheid of herkenbaarheid (zoals het plaatsen van bordjes, logo’s of het doorvoeren van een huisstijl), maar iets dat ook een inhoudelijke toevoeging is. In samenspraak met een aantal musea is vervolgens de vouwkaart bedacht. Op deze vouwkaart wordt enerzijds het Gelderse verhaal toegelicht op het snijvlak van een bepaald thema en tijdvak, en anderzijds wordt een kaart met erfgoedlocaties gepresenteerd die verbonden zijn met dit specifieke punt in de geschiedenis. De vouwkaart nodigt bezoekers uit om niet alleen de individuele locaties te verkennen, maar om ze te plaatsen in de bredere context van de provinciegeschiedenis en te ontdekken welke locaties nog meer interessant zijn om te bezoeken in relatie tot het gekozen thema en tijdvak.
Als pilot zijn er de afgelopen periode twee vouwkaarten ontwikkeld: voor het knooppunt ’20e eeuw tot heden – Land & Water‘ en voor het knooppunt ‘Graafschap en Hertogdom – Politiek & Samenleving‘. Daarnaast ontwierp Kunstconstructie een bijpassend display waarin de vouwkaarten gepresenteerd kunnen worden. De gekozen vorm en het materiaal zijn een knipoog naar de Gelderse geschiedenis. De vouwkaarten en displays worden eind mei/begin juni bij de desbetreffende erfgoedlocaties bezorgd. Zij krijgen hierover nader bericht.
Verdere stand van zaken Verhaal van Gelderland
Daarnaast krijgen alle publiekstoegankelijke erfgoedlocaties op korte termijn de algemene folder over Verhaal van Gelderland toegestuurd. Deze geeft toelichting over het verbindende project en verwijst bezoekers naar de website verhaalvangelderland.nl en andere projectonderdelen. We hopen dat er op de locaties een mooie plek voor gevonden kan worden.
Op verhaalvangelderland.nl wordt verder gewerkt aan het plaatsen van een online kaart, waarop alle voor publiek toegankelijke locaties te vinden zijn. De kaart wordt gemaakt op basis van de informatie uit de Verhaal van Gelderland Matrix. De online kaart wordt begin mei op de diverse knooppuntpagina’s en op een aparte landingspagina van de website geplaatst. Bezoekers kunnen zo in één opslag de hoeveelheid erfgoedlocaties zien die Gelderland rijk is, filteren op thema’s en tijdvakken, en met één klik de website van de locaties bezoeken om een bezoek te plannen.