Verhaal van Gelderland

De geschiedenis van Gelderland is opgebouwd uit duizenden collectiestukken, onderzoeken, verhalen en erfgoedorganisaties. Het project Verhaal van Gelderland biedt context aan al deze onderdelen en verbindt ze met elkaar.

ThemaArcheologie, Collecties
Digitalisering, Geschiedenis, Lokaal Verhaal, Nieuwe media, Romeinen, Verhaal van Gelderland, Vrijwilligers
DoelgroepBeleidsmakers, Bestuursleden
Collectiebeheerders, Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers, Gemeenten, Historici, Historische Verenigingen, Onderwijs, Publiek
ProductAdvies, Digitalisering
Erfgoedvrijwilliger.nl, Game, Platform, Projectcoördinatie, Scholing
terug naar overzicht

Samen vertellen we het Verhaal van Gelderland

De geschiedenis van Gelderland is opgebouwd uit duizenden collectiestukken, onderzoeken, verhalen en erfgoedorganisaties. Het project Verhaal van Gelderland biedt context aan al deze onderdelen en verbindt ze met elkaar. Zo worden verleden, heden en toekomst aan elkaar gekoppeld. Samen met musea, historische verenigingen, archieven en andere erfgoedorganisaties vertellen we het Verhaal van Gelderland. Dat geven we op diverse manieren vorm, waaronder een vierdelige boekenreeks en een nieuwe website.

Verhaal van Gelderland wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Boekproject Verhaal van Gelderland

Centraal binnen het veelomvattende project Verhaal van Gelderland staat de vierdelige boekpublicatie: Verhaal van Gelderland. Het vierdelige boek verscheen op 10 november 2022 en biedt een overzicht van de rijke geschiedenis van Gelderland. Aan Verhaal van Gelderland werkten ruim dertig auteurs en redactieleden mee met als hoofdredacteur prof. dr. Dolly Verhoeven. Het boek is tot stand gekomen met behulp van verschillende Gelderse erfgoedorganisaties die in 2019 een convenant ondertekenden.  

Verhaal van Gelderland boekpublicatie.

Website Verhaal van Gelderland

Naast de vierdelige boekenreeks verscheen in de zomer van 2023 een nieuw platform: www.verhaalvangelderland.nl. Op deze website maken we de verbindingen tussen de erfgoedorganisaties onderling zichtbaar maken. Hier vertellen we het Verhaal van Gelderland aan de hand van 49 verhalen. Elk verhaal is een combinatie van één thema en één tijdperk. In totaal behandelt de website zeven thema’s en zeven tijdvakken. Bij vrijwel elk verhaal is een bijpassend museum te vinden, vaak zelfs meerdere, soms een podcastaflevering en altijd een selectie van collectievoorwerpen uit Collectie Gelderland en bijpassende verhalen van mijnGelderland. Alle 49 verhalen kennen de vierdelige provinciegeschiedenis Verhaal van Gelderland als bron.

Verhaal van Gelderland-matrix

Om invulling te geven aan het platform www.verhaalvangelderland.nl, kijken we waar opengestelde Gelderse erfgoedorganisaties zich bevinden in dit grote Verhaal van Gelderland. Voor deze inventarisatie ontwikkelden we de Verhaal van Gelderland-matrix: een raster met 7 tijdsperiodes en 7 thema’s. Dit levert zodoende 49 knooppunten op. De thema’s komen overeen met Hoofdlijnen van de Canon van Nederland.

De vaste collectie van een erfgoedorganisatie past bij één of meerdere thema’s en tijdvakken en kan zo gekoppeld worden aan één of meerdere knooppunten. Samen met de opengestelde leden van Erfgoed Gelderland kijken we waar de musea zich thuis voelen in de matrix. De matrix lokaliseert op deze manier ook in één oogopslag overkoepelende verbanden en potentiële samenwerkingen.

De Verhaal van Gelderland-matrix. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Deelprojecten Verhaal van Gelderland

Naast de boekpublicatie Verhaal van Gelderland en het daaruit voortvloeiende platform www.verhaalvangelderland.nl, omvat het brede project Verhaal van Gelderland verschillende deelprojecten. Deze deelprojecten hangen met elkaar samen en helpen om het Verhaal van Gelderland beter toegankelijk te maken. We werken aan het digitaliseren van lokale historische tijdschriften en zetten bijzondere museumobjecten in de etalage. Daarnaast versterken we met Verhaal van Gelderland de basis van Gelderse erfgoedvrijwilligers, ontwikkelen we educatieve producten en zorgen we voor een beter bereik van het publiek. Meer over de deelprojecten leest u op de verschillende projectpagina’s: