Erfgoedvrijwilliger

Het project Erfgoedvrijwilliger ondersteunt erfgoedorganisaties bij het werven van vrijwilligers, het versterken van het erfgoedveld en het stimuleren van erfgoedparticipatie.

ThemaJongeren, Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies, Erfgoedvrijwilliger.nl
Platform, Scholing
terug naar overzicht

Met het vrijwilligersplatform Erfgoedvrijwilliger.nl zet Erfgoed Gelderland, zich samen met de andere provinciale erfgoedhuizen, in voor een toekomstbestendige erfgoedsector. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Musea, archieven, molens, monumenten, kastelen en historische verenigingen draaien veelal op de kracht van vrijwilligers.

De doelstellingen van Erfgoedvrijwilliger:

  • Het vergroten van participatie en verbondenheid op het gebied van erfgoed;
  • Het ondersteunen, verrijken, en versterken van het erfgoedveld;
  • Het verbinden en professionaliseren van erfgoedvrijwilligers.

Vind nieuwe vrijwilligers met de vacaturebank

In 2018 lanceerde Erfgoed Gelderland de website erfgoedvrijwilliger.nl. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een landelijk platform. Geïnteresseerden in vrijwilligerswerk of de erfgoedsector kunnen op de vacaturebank van Erfgoedvrijwilliger.nl kijken om vrijwilligerswerk te vinden dat bij hen past en zo hun steentje bijdragen aan het erfgoedveld. Leden van Erfgoed Gelderland kunnen gratis vacatures plaatsen als zij op zoek zijn naar (extra) vrijwilligers.

Training en coaching

Naast de vacaturebank zet Erfgoedvrijwilliger zich ook in voor de ontwikkeling van vrijwilligers(organisaties) door scholing en coaching. Onder verdieping op erfgoedvrijwilliger.nl vinden huidige vrijwilligers, bestuursleden of erfgoedorganisaties informatie en trainingen om relevante vaardigheden en kennis verder uit te breiden. De coaches van Erfgoedvrijwilliger helpen graag verder bij ideeën, projecten en activiteiten om erfgoed in te zetten in de omgeving of voor een sociaal project. Wil je andere burgers betrekken bij jouw erfgoedvraagstuk? Of wil je erfgoed inzetten voor jouw omgeving of een sociaal project? En heb je daar een vraag over? Dan kun je bij de coaches terecht. Voor de provincie Gelderland kun je daarvoor contact opnemen met Liesbeth Tonckens.

Online ontmoeten en ontwikkelen

Binnen het project ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’ werken we met de andere erfgoedhuizen, verenigd in Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN), aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van nieuw en bestaand cursusmateriaal en het werven en behouden van erfgoedvrijwilligers.

Verjonging

Eind 2019 deed Erfgoed Gelderland een onderzoek naar de inzet van vrijwilligers bij haar leden. Daaruit bleek dat veel Gelderse erfgoedorganisaties moeite hebben met het werven van nieuwe vrijwilligers. Jonge vrijwilligers zijn voor hen nog lastiger te bereiken. “We vissen allemaal in dezelfde vijver en die droogt op”, illustreerde een van de respondenten. Erfgoed Gelderland ging daarom met vijf musea het verjongingsexperiment aan. De resultaten zijn vastgelegd in het whitepaper ‘De erfgoedvrijwilliger van tegenwoordig’.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Erfgoedvrijwilliger? Dan kun je je aanmelden voor de periodieke nieuwsbrief: