Netwerken

Erfgoed Gelderland heeft als coöperatie een belangrijke netwerkfunctie. Daarnaast zijn er binnen de coöperatie verschillende netwerken actief. Deze komen regelmatig bijeen om kennis en ervaring uit te wisselen met betrekking tot hun organisaties of rond een project of thema. De netwerken zijn niet in beton gegoten. De opzet en duur van het netwerk hangt af van de behoefte aan en de opbrengsten voor de deelnemers.

Erfgoed Gelderland: netwerk van Gelderse erfgoedorganisaties

De coöperatie Erfgoed Gelderland is een netwerk van 250 Gelderse erfgoedorganisaties. Zij ontmoeten elkaar jaarlijks bij de ledenvergaderingen in het voor- en najaar en bij de regiobijeenkomsten in de diverse Gelderse regio’s. De ledencommissie zichtbaarheid & communicatie vertegenwoordigt de leden van de coöperatie waar het gaat om zichtbaarheid van Erfgoed Gelderland. Deze commissie komt vier keer per jaar bijeen. De Gelderse Landdag vindt eens in de twee jaar plaats en is dé netwerkdag voor de Gelderse erfgoedsector.

Bekijk de agenda om te zien welke (netwerk)bijeenkomsten binnenkort plaatsvinden. Wilt u deelnemen aan de ledencommissie zichtbaarheid & communicatie? Bekijk dan de vacature.

Netwerken op basis van onze projecten

Je kunt je als lid van Erfgoed Gelderland aansluiten bij de onderstaande netwerken. Interesse? Neem contact op met genoemde contactpersonen.

Netwerk Collectie Gelderland (80 leden)

Het netwerk Collectie Gelderland bestaat uit erfgoedorganisaties die deelnemen aan Collectie Gelderland. Samen denken zij mee over de ontwikkeling van Collectie Gelderland. Elk kwartaal komt het netwerk samen tijdens een Collectie Gelderland-vergadering. Binnen het netwerk vormt de gebruikersgroep van het collectieregistratiesysteem Memorix Maior een aparte subgroep.

Wil je aansluiten bij Collectie Gelderland of heb je vragen? Neem contact op met Lotte Savelsberg.

Netwerk Verhaal van Gelderland (120 leden)

Het netwerk Verhaal van Gelderland bestaat uit publiekstoegankelijke erfgoedlocaties. Samen vertellen zij het verhaal van Gelderland, de geschiedenis van de provincie. Met diverse middelen (o.a. verhaalvangelderland.nl, vouwkaarten en podcast) worden de locaties onder de vlag van Verhaal van Gelderland met elkaar verbonden. Tevens wordt samenwerking binnen het netwerk gestimuleerd rond thema’s en tijdvakken uit het Verhaal van Gelderland. In de planning staat het organiseren van een jaarlijkse netwerkbijeenkomst rond een van de zeven thema’s van Verhaal van Gelderland. De Programmaraad vormt een afvaardiging van de grotere leden uit de coöperatie. Zij denken onder andere mee over het Verhaal van Gelderland.

Wil je aansluiten bij Verhaal van Gelderland of heb je vragen? Neem contact op met Ben Bregman.

Canonnetwerk (21 leden)

Het canonnetwerk bestaat uit contactpersonen voor de lokale en regionale canons in Gelderland. Deze canons zijn te vinden op mijngelderland.nl/canons. Binnen het netwerk worden kennis en ervaringen uitgewisseld. Aan netwerkleden wordt advies gegeven over het maken en eventueel herijken van de canons.

Wil je aansluiten bij het canonnetwerk of heb je vragen? Neem contact op met Henriette Kosse of Rogier Vonk.

Netwerk Erfgoedtour

Het netwerk Erfgoedtour bestaat uit leden van Erfgoed Gelderland die bezig zijn met een mediatour of een mediatour hebben gemaakt via het platform Erfgoedtour. Binnen het netwerk worden kennis en ervaringen uitgewisseld. Dat gebeurt onder andere twee keer per jaar tijdens de Mediatour Meet-up. Aan netwerkleden wordt advies gegeven over het maken van een mediatour.

Wil je aansluiten bij Erfgoedtour of heb je vragen over het maken van een mediatour? Neem contact op met Erik van Vliet.

Leernetwerk 80 jaar Vrijheid (9 leden)

Het leernetwerk 80 jaar Vrijheid bestaat uit negen musea die lid zijn van Erfgoed Gelderland. Met het project 80 jaar Vrijheid richt Erfgoed Gelderland zich op het versterken van burgerschapseducatie in musea voor mbo-studenten.

De negen deelnemende musea werken binnen het project aan vier pijlers: het opbouwen van een duurzame relatie met mbo-scholen, het ontwikkelen van passend educatiemateriaal, het trainen van museumdocenten voor mbo-onderwijs en netwerkvorming en kennisuitwisseling tussen musea. De burgerschapseducatie die voor de mbo-scholen ontwikkeld wordt legt de nadruk op thema’s als tolerantie, vrijheid en democratie. Elk museum behandelt deze thema’s vanuit zijn eigen unieke verhaal en collectie.

Wil je meer weten over het project 80 jaar Vrijheid? Neem contact op met Ben Bregman.

Adviesgroep mijnGelderland.nl

De adviesgroep mijnGelderland.nl wordt gevormd door enkele betrokken leden. Zij komen een paar keer per jaar bij elkaar en geven advies over de koers van mijnGelderland.nl. Op basis van de kwartaalrapportages over mijnGelderland bespreken ze de ontwikkelingen bij mijnGelderland. Daarnaast krijgt het betrekken van de leden van Erfgoed Gelderland bij mijnGelderland veel aandacht.

Wil je aansluiten bij de adviesgroep van mijnGelderland of heb je vragen? Neem contact op met Rogier Vonk.

Netwerken op basis van een ledencategorie

Je kunt je als lid van Erfgoed Gelderland aansluiten bij de onderstaande netwerken. Interesse? Neem contact op met genoemde contactpersonen.

Netwerk Historische Verenigingen

Het netwerk Historische Verenigingen bestaat uit historische verenigingen, heemkundekringen, oudheidkundige kringen in Gelderland en leden van de coöperatie die zich bezighouden met lokale geschiedenis en beleving. De Denktank Historische Verenigingen vormt een afvaardiging van deze doelgroep. De denktank, bestaande uit vijf leden, komt één keer per jaar samen en denkt mee over de inhoud van Het Juiste Loket, de jaarlijkse netwerkdag voor het Netwerk Historische Verenigingen. Het Juiste Loket vindt jaarlijks plaats in maart.

Het netwerk bestaat uit alle historische verenigingen in ons ledenbestand. Zij worden jaarlijks uitgenodigd voor Het Juiste Loket. Deelnemen aan de Denktank Historische Verenigingen? Neem contact op met Henriette Kosse.

Netwerk Vrijwilligersmusea

Het netwerk Vrijwilligersmusea bestaat uit musea die (bijna) volledig draaien op de kracht van vrijwilligers. ‘Vrijwillig goed’ is de jaarlijks terugkerende netwerkbijeenkomst voor deze vrijwilligersorganisaties die actief zijn in het Gelderse erfgoedveld. Vrijwillig goed wordt jaarlijks georganiseerd in oktober.

Het netwerk bestaat uit alle vrijwilligersmusea in ons ledenbestand. Zij worden jaarlijks uitgenodigd voor Vrijwillig Goed. Heb je vragen? Neem contact op met Henriette Kosse of Lian van der Zon.

Netwerk Directeuren Kleine Musea (26 leden)

Het Netwerk Directeuren Kleine Musea bestaat uit directeuren van musea met maximaal 3fte personeel in dienst. Het netwerk komt regelmatig samen, digitaal en bij elkaar op locatie, om ervaringen uit te wisselen onder andere uit op het gebied van bedrijfsvoering, collecties, marketing en communicatie.

Wil je aansluiten bij het Netwerk Directeuren Kleine Musea of heb je vragen? Neem contact op met Liesbeth Tonckens.

Netwerk Textiel

In het netwerk Textiel wordt onderling kennis uitgewisseld over het beheer en behoud van textiel, en wordt geïnventariseerd wat én hoeveel er is van bepaalde collectiestukken.

Wil je aansluiten bij het netwerk Textiel of heb je vragen? Neem contact op met Lotte Savelsberg.

Netwerk Historische begraafplaatsen en Funerair erfgoed

In het netwerk Historische begraafplaatsen en Funerair erfgoed wordt onderling kennis uitgewisseld over het beheer en behoud van dit soort erfgoed in Gelderland. Het netwerk komt jaarlijks bijeen om ervaringen te delen.

Wil je aansluiten bij het netwerk Historische begraafplaatsen en Funerair erfgoed of heb je vragen? Neem contact op met Henriette Kosse.

Werkgroep Oral History Gelderland

De werkgroep Oral History bestaat uit enthousiaste vrijwilligers met een passie voor verhalen. Alle leden van de werkgroep zijn tijdens een verhalenproject opgeleid tot oral history interviewer. De werkgroep komt met enige regelmaat bij elkaar om te vergaderen en ervaringen te delen. Erfgoed Gelderland faciliteert de werkgroep bij haar bijeenkomsten.

Wil je aansluiten bij de werkgroep Oral History of heb je vragen? Neem contact op met Lian van der Zon of Else Gootjes.

Netwerken gecoördineerd door Erfgoed Gelderland

Naast bovenstaande netwerken die binnen de coöperatie actief zijn, heeft Erfgoed Gelderland ook een coördinerende rol in bepaalde netwerken.

Romeinennetwerk Gelderland

Het vormen van een kennisnetwerk Romeinen is ontstaan uit een gezamenlijke doelstelling: het zichtbaar maken van Gelderland als Limesprovincie en daarmee het op de kaart zetten van de Romeinse geschiedenis. Het netwerk bestaat uit verschillende organisaties in Gelderland waaronder musea, vrijwilligers in de archeologie en Limes-gemeenten, die regelmatig bij elkaar komen.

Het streven is een gezamenlijke agenda en PR te voeren en de deelnemende organisaties te verbinden en te inspireren. Hiermee wil het netwerk een paraplu vormen voor (bestaande) initiatieven en festivals rondom het thema Romeinen.

Wil je aansluiten bij het Romeinennetwerk Gelderland of heb je vragen? Neem contact op met Roel Kramer.