Gelderse Roos Prijs

Gelderse Roos Prijs 2024

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

De Gelderse Roos Prijs biedt een podium voor inspirerende erfgoedprojecten, want van elkaars successen kun je leren. Erfgoed Gelderland moedigt met de prijs creativiteit en samenwerking aan. Elke twee jaar wordt de Gelderse Roos Prijs uitgereikt. Per editie wordt er een nieuw thema gekozen.

Gelderse Roos Prijs 2024: Jongeren centraal

In het voorjaar van 2024 richt de Gelderse Roos Prijs zich op jongeren. Wie weet jongeren op een bijzondere manier te betrekken bij het Gelderse erfgoed? Bijvoorbeeld doordat zij een creatief jongerenproject hebben opgezet, jonge vrijwilligers weten te bereiken en vasthouden, jongeren betrekken bij het besturen van de organisatie of het organiseren van activiteiten speciaal voor jongeren. Onder jongeren verstaan we mensen in de leeftijd van 13 t/m 30 jaar. Weet jouw organisatie een nieuwe generatie enthousiast te maken voor erfgoed? Meld jouw initiatief dan vanaf januari 2024 aan als best practice en maak kans op de Gelderse Roos Prijs.

De winnaar van de Gelderse Roos Prijs ontvangt een geldbedrag van € 2.500,- en een fysieke prijs. Alle ingezonden projecten worden in de schijnwerpers gezet als goede praktijkvoorbeelden. Van de winnende projecten wordt een videoportret gemaakt.

Een initiatief inzenden

Erfgoedorganisaties kunnen zichzelf vanaf januari 2024 met een bijzonder initiatief aanmelden voor de Gelderse Roos Prijs 2024, maar zij kunnen ook door anderen worden voorgedragen. Een jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria, waaronder de mate waarin jongeren betrokken zijn, de originaliteit van het project en de resultaten die zijn bereikt.

Jongeren hebben de toekomst

Met de Gelderse Roos Prijs 2024 wil Erfgoed Gelderland laten zien dat het betrekken van jongeren bij erfgoedorganisaties niet alleen belangrijk is voor het behoud van ons erfgoed, maar ook kan leiden tot vernieuwing en verfrissende ideeën. Om dit idee ook in de organisatie van de prijs door te voeren, bestaat ook de jury deze editie bijna volledig uit jongeren, en betrekken we hen bij de organisatie van de prijsuitreiking.

Meer informatie:

Tijdlijn Gelderse Roos 2024

Tijdlijn Gelderse Roos 2024

Openingsdatum voor het inzenden van projecten is vanaf januari 2024.

Tijdlijn
Van alle inzendingen worden jurydossiers samengesteld. Begin 2024 stelt de jury de shortlist – top 10 samen. Hierna wordt de top 10 uitgenodigd een pitch te houden voor de jury. Op basis hiervan wordt de top 3 bepaald.

Basiscriteria

Projecten en activiteiten dienen aan verschillende criteria te voldoen om genomineerd te worden voor de Gelderse Roos.

De belangrijkste zijn:

 • Betrekken/gericht op jongeren (13-30 jaar)
 • Samenwerking
 • Innovatie/voorbeeldfunctie

Hieronder staan de criteria in detail, die bepalen dat het project of de activiteit:

 • Interactie zoekt met jongeren. Woorden die bij dit criterium van toepassing kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld: participatie, co-creatie, meebeslissen en crowdsourcing.
 • Een samenwerkingsverband tussen erfgoed, erfgoedorganisaties en andere partijen en/of sectoren vormt.
 • Betrekking heeft op Gelderland en Gelders erfgoed en het verhaal van de Gelderlander centraal stelt.
 • Een voorbeeldfunctie vervult voor de Gelderse erfgoedsector in termen van ondernemerschap, maatschappelijke waarde en/of innovatie, diversiteit en inclusie
 • Overdraagbare ideeën en methoden van aanpak gebruikt, zodat andere instellingen, projecten en activiteiten die kunnen gebruiken voor hun eigen doeleinden.
 • Innovatief van karakter is, waarbij digitalisering niet noodzakelijkerwijze een hoofdrol speelt. Innovatie wordt in deze context begrepen als creatief omgaan met erfgoed.
 • In een gevorderd stadium van ontwikkeling is met idealiter reeds tastbare resultaten. Ook recent afgeronde projecten komen in aanmerking.
 • Door een in Gelderland gevestigde of aan Gelderland gerelateerde partij wordt gerealiseerd.
 • Blijk geeft van betrokkenheid en motivatie van de betrokkenen.
Inzenden

Inzenden

Openingsdatum voor het inzenden van projecten is januari 2024. Wil je een initiatief inzenden en kans maken op de Gelderse Roos prijs 2024? Houd dan deze pagina in de gaten.

Protocollen

Protocollen

Binnenkort vind je hier de protocollen voor de Gelderse Roos Prijs 2024.

Wie wint de Gelderse Roos Prijs van €2.500? Zend vanaf januari 2024 jouw initiatief in!


Winnaars 2021

In 2021 won Rozet met het project ‘Op het puin’ de Gelderse Roos Juryprijs. “Een muziekstuk dat herontdekt wordt in het archief en dan op deze manier in coronatijd meerdere generaties en verhalen aan elkaar verbindt. Ook de samenwerking tussen Erfgoedcentrum Rozet en de Muziektheater is sterk en de inzet van meer dan 100 gezichten uit de stad in coronatijd is uniek”, aldus de jury. Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop nam de Gelderse Roos Publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 1055 stemmen van de 5293 uitgebrachte stemmen.