MijnGelderland

Samen geven we Gelderse geschiedenis een podium

MijnGelderland.nl is hét erfgoedplatform van Gelderland en toont de Gelderse geschiedenis aan de hand van routes, verhalen, pronkstukken en interviews. Deze zijn samengesteld door medewerkers van Gelderse erfgoedorganisaties en lokale canoncommissies. Via mijnGelderland.nl, de mijnGelderland-nieuwsbrief en verschillende sociale media maakt een breed publiek kennis met het cultureel erfgoed van de provincie.

Wilt u uw organisatie op de kaart zetten en het erfgoed in het hart van het publiek brengen? Dan is mijnGelderland iets voor u. Met de website mijnGelderland.nl, diverse innovatieve toepassingen en uitgekiende contentmarketing, kunt u uw organisatie, verhalen en activiteiten promoten. Op mijnGelderland vertellen Gelderse organisaties samen het verhaal van Gelderland. De bezoeker kan op de website struinen door verhalen, canons, routes en speciale thema’s.  Verder kan de bezoeker er terecht voor dé culturele agenda van Gelderland en voor een overzicht van de bijbehorende culturele en historische organisaties. Al deze elementen zijn op mijnGelderland op een handige manier met elkaar verknoopt.

Meedoen?

Erfgoed Gelderland gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden van mijnGelderland voor uw organisatie. De mogelijkheden zijn onder andere:

 • Het laten plaatsen van organisatiebeschrijvingen en nieuwsberichten op mijnGelderland
 • Het insturen van een verhaal
 • Toegang tot innovatieve media, zoals multitouchtafels, apps en augmented reality
 • Het initiëren van verhalenprojecten, zoals canons, specials en routes
 • Het selecteren van de inhoud van mijnGelderland op uw eigen website via een API
 • Digitaliseren van tentoonstellingen.

Voor leden van de coöperatie biedt Erfgoed Gelderland verschillende voordelen. Zo kan een coöperatielid zijn organisatie gratis op mijnGelderland plaatsen. Ook krijgt een lid van Erfgoed Gelderland de mogelijkheid om gratis drie verhalen per jaar op mijnGelderland te zetten. Coöperatieleden hebben bovendien voorrang als het gaat om plaatsing in de nieuwsbrief en het berichten op sociale media. Het plaatsen van een route, een lokale historische canon of een ‘special’ gaat op offertebasis.

Organiseert u een activiteit, stuur dit dan door naar info@mijngelderland.nl, dan nemen wij dit op in de culturele agenda. Volg ook de socialemediakanalen van mijnGelderland. Deel de berichten van mijnGelderland, wij delen graag ‘terug’.

Contentmarketing

MijnGelderland.nl bereikt een breed publiek. De verhalen, actualiteiten en organisaties brengen wij ook onder de aandacht via:

 

MijnGelderland.nl in cijfers

 • 450 organisaties presenteren zich al op de website
 • Ruim 200.000 bezoekers per jaar
 • Bijna 700.000 paginaweergaven per jaar
 • Meer dan 3.600 verhalen
 • Meer dan 7.500 volgers op social media, waarvan 3.500 op Facebook
 • Berichtbereik Facebook bijna 300.000
 • Bezoekers geven mijnGelderland een 8

Samenwerkingsprojecten

Schijnwerpers op de Veluwe

Schijnwerpers op de Veluwe is een samenwerkingsverband tussen negen gemeenten: Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe. Het project wordt gerealiseerd in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact van de provincie Gelderland. Het pact bestaat uit Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust. Op de website kunnen bezoekers meer te weten komen over deze negen Veluwse gemeenten aan de hand van historische verhalen, een overzicht van actuele culturele activiteiten en een overzicht van het educatieve aanbod.

Het redactieteam van mijnGelderland voert ook redactiewerkzaamheden uit voor de website Schijnwerpers op de Veluwe. Wilt u zelf historische verhalen aanleveren of uw activiteit in de agenda terugzien? Mail de redactie dan via info@schijnwerpersopdeveluwe.nl. Omdat er een koppeling is tussen mijngelderland.nl en schijnwerpersopdeveluwe.nl verschijnen uw verhalen en agendaberichten op beide websites.

Regiocanons

Regiocanons.nl is de overkoepelende website voor provinciale, regionale en lokale canons. Regiocanons.nl is onderdeel van entoen.nu, de website van de canon van Nederland. De Gelderse regiocanons zijn zowel op de website van regiocanons als op de website van mijnGelderland terug te vinden.  De Canon van Gelderland bestaat uit vijftig onderwerpen met daarin de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Gelderland. Naast de Gelderse canon zijn er ook verschillende lokale canons. Zij laten de samenhang zien tussen de lokale en provinciale ontwikkelingen. Daarnaast tonen ze ook de lokale parels, de bijzondere gebeurtenissen die samenhangen met de plek of met de mensen die er leefden. Op dit moment zijn we bezig met de canon van Putten en de canon van Hattem.

WO2GLD

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland verdient versterking. Gelderse musea, instellingen en organisaties die zich richten op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog slaan daarom hun handen ineen. WO2GLD zet zich als verbindende schakel in voor het krachtiger, herkenbaarder en kwalitatief sterker maken van die herinnering. Op de website van WO2GLD staat een tijdlijn met 75 gebeurtenissen. De verhalen van deze gebeurtenissen zijn verzameld op mijnGelderland.nl, zodat deze informatie ook na eventueel stoppen van de project-website behouden blijven. Op de dagen dat een gebeurtenis plaatsvond, wordt dit verhaal via de sociale media van mijnGelderland gedeeld.

Archeokroniek

Archeokroniek is een special van mijnGelderland. In deze special worden de archeologische bevindingen uit de Gelderse Archeologische Kroniek digitaal ontsloten. De Archeologische kroniek van de Gelderse Archaeologische Stichting (GAS) verscheen in het Historische jaarboek voor Gelderland van de Vereniging Gelre. De bestaande kroniekteksten worden geredigeerd en gepubliceerd op mijnGelderland. Ook de nieuwe verhalen van de Archeologische Kroniek verschijnen op mijnGelderland. Met de special van mijnGelderland worden de verhalen over archeologische vondsten  voor een breed publiek toegankelijk.

Foto: Archol

Arnhemse kantstroken

Op initiatief van Historisch Genootschap Prodesse Conamur zijn op diverse locaties in Arnhem, vaak vlak langs de rooilijn van gebouwen, hardstenen strips geplaatst. Het zijn de Arnhemse kantstroken. Elke strook vertelt een verhaal over een historische gebeurtenis die in het verleden op die locatie heeft plaats gevonden of over een historische persoon die op die plek heeft gewoond. De route op mijnGelderland toont binnenkort alle verhalen van de Arnhemse kantstroken en maakt ze ook ter plekke beschikbaar via de ‘in de buurt-functie’ van de website.

Foto: Gelders Archief

Het verhaal van Maas en Waal

Het Verhaal van Maas en Waal houdt zich bezig met de geschiedenis en identiteit van het Land van Maas en Waal. MijnGelderland helpt met de vraag hoe je lokale geschiedenis op een samenhangende manier kan beschrijven. Hoe bepaalden de rivieren en het landschap het leven en de historische ontwikkelingen? Het Verhaal van Maas en Waal wil naast een mooi overzicht van de lokale geschiedenis ook een verbindend middel zijn tussen inwoners en erfgoedinstellingen. MijnGelderland zal een belangrijke schakel vormen bij de vertaalslag naar een breed publiek.

 

Zij/Hij in Gelderland

Na de eerste, succesvolle, samenwerking van kleine musea in Gelderland (2017: Gelderse Smaken), presenteert deze groep zich opnieuw, nu met het thema ‘Zij/Hij in Gelderland’. Musea laten aan de hand van voorwerpen en verhalen de verschillende rollen van vrouwen en mannen (en meisjes en jongens) door de eeuwen heen zien. Met exposities, lezingen, workshops, themadagen en andere activiteiten is er veel te doen. Het betreft een samenwerkingsverband uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland, het project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Mijn Gelderland ondersteunt de communicatie rondom dit project, onder andere via een eigen pagina op mijnGelderland en door extra aandacht te geven aan de activiteiten van ‘Zij/Hij in Gelderland’ via nieuwsbrief en social media.

Special Vakbondsverhalen

In het voorjaar van 2019 werkten vier studenten van de Radboud Universiteit aan een project bij het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen. De studenten kregen de opdracht om ‘het verhaal’ van de katholieke Gelderse vakbonden bij een breed publiek bekend te maken. Twee van de studenten liepen eerder stage bij Erfgoed Gelderland en zagen meteen de mogelijkheid om deze informatie te plaatsen op MijnGelderland.nl. Zo ontstond een samenwerking tussen de RU, het KDC en MijnGelderland. De redactie van mijnGelderland zorgt voor de aankondiging van de nieuwe verhalen via de sociale media en de mijnGelderland-nieuwsbrief. In juni 2019 was de special klaar en zijn alle partijen blij met de duurzame oplossing voor het bewaren van deze unieke verhalen.

Afbeelding: Hoofdbestuur St.Stephanus, Collectie Katholiek Documentatiecentrum, fotograaf en jaartal onbekend

Nieuws over mijnGelderland

Promotie Gelderse erfgoedinstellingen via publieksplatform mijnGelderland

Ons publieksplatform mijnGelderland is rijk aan verhalen over de geschiedenis van Gelderland, maar is tevens ook hét platform waarop organisatiebeschrijvingen te vinden zijn [...]

Herijkte Canon van Nederland

Op 22 juni 2020 presenteerde de Commissie Herijking Canon van Nederland de vernieuwde Nederlandse Canon. De teksten bij alle vensters zijn herzien. Tien [...]

Koppeling mijnGelderland en CollectieGelderland

De websites mijnGelderland en CollectieGelderland zijn onlangs op een unieke manier met elkaar verbonden. Collectiestukken op CollectieGelderland.nl worden nu automatisch gekoppeld aan de [...]