MijnGelderland

Samen geven we Gelderse geschiedenis een podium

MijnGelderland.nl is hét erfgoedplatform van Gelderland en toont de Gelderse geschiedenis aan de hand van routes, verhalen, pronkstukken en interviews. Deze zijn samengesteld door medewerkers van Gelderse erfgoedorganisaties en lokale canoncommissies. Via mijnGelderland.nl, de mijnGelderland-nieuwsbrief en verschillende sociale media maakt een breed publiek kennis met het cultureel erfgoed van de provincie.

Wilt u uw organisatie op de kaart zetten en het erfgoed in het hart van het publiek brengen? Dan is mijnGelderland iets voor u. Met de website mijnGelderland.nl, diverse innovatieve toepassingen en uitgekiende contentmarketing, kunt u uw organisatie, verhalen en activiteiten promoten. Op mijnGelderland vertellen Gelderse organisaties samen het verhaal van Gelderland. De bezoeker kan op de website struinen door verhalen, canons, routes en speciale thema’s.  Verder kan de bezoeker er terecht voor dé culturele agenda van Gelderland en voor een overzicht van de bijbehorende culturele en historische organisaties. Al deze elementen zijn op mijnGelderland op een handige manier met elkaar verknoopt.

Meedoen?

Erfgoed Gelderland gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden van mijnGelderland voor uw organisatie. De mogelijkheden zijn onder andere:

 • Het laten plaatsen van organisatiebeschrijvingen en nieuwsberichten op mijnGelderland
 • Het insturen van een verhaal
 • Toegang tot innovatieve media, zoals multitouchtafels, apps en augmented reality
 • Het initiëren van verhalenprojecten, zoals canons, specials en routes
 • Het selecteren van de inhoud van mijnGelderland op uw eigen website via een API
 • Digitaliseren van tentoonstellingen.

Voor leden van de coöperatie biedt Erfgoed Gelderland verschillende voordelen. Zo kan een coöperatielid zijn organisatie gratis op mijnGelderland plaatsen. Ook krijgt een lid van Erfgoed Gelderland de mogelijkheid om gratis drie verhalen per jaar op mijnGelderland te zetten. Coöperatieleden hebben bovendien voorrang als het gaat om plaatsing in de nieuwsbrief en het berichten op sociale media. Het plaatsen van een route, een lokale historische canon of een ‘special’ gaat op offertebasis.

Organiseert u een activiteit, stuur dit dan door naar info@mijngelderland.nl, dan nemen wij dit op in de culturele agenda. Volg ook de socialemediakanalen van mijnGelderland. Deel de berichten van mijnGelderland, wij delen graag ‘terug’.

MijnGelderland.nl in cijfers

 • 470 organisaties presenteren zich al op de website
 • Ruim 375.000 bezoekers per jaar
 • Bijna 850.000 paginaweergaven per jaar
 • Meer dan 4.000 verhalen
 • Meer dan 9.500 volgers op social media, waarvan 5.300 op Facebook
 • Berichtbereik Facebook bijna 300.000

Samenwerkingsprojecten

Schijnwerpers op de Veluwe

Schijnwerpers op de Veluwe is een samenwerkingsverband tussen negen gemeenten: Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe. Het project wordt gerealiseerd in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact van de provincie Gelderland. Het pact bestaat uit Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust. Op de website kunnen bezoekers meer te weten komen over deze negen Veluwse gemeenten aan de hand van historische verhalen, een overzicht van actuele culturele activiteiten en een overzicht van het educatieve aanbod.

Het redactieteam van mijnGelderland voert ook redactiewerkzaamheden uit voor de website Schijnwerpers op de Veluwe. Wilt u zelf historische verhalen aanleveren of uw activiteit in de agenda terugzien? Mail de redactie dan via info@schijnwerpersopdeveluwe.nl. Omdat er een koppeling is tussen mijngelderland.nl en schijnwerpersopdeveluwe.nl verschijnen uw verhalen en agendaberichten op beide websites.

Regiocanons

Regiocanons.nl is de overkoepelende website voor provinciale, regionale en lokale canons. Regiocanons.nl is onderdeel van canonvannederland.nl , de website van de canon van Nederland. De Gelderse regiocanons zijn zowel op de website van regiocanons als op de website van mijnGelderland terug te vinden.  De Canon van Gelderland bestaat uit vijftig onderwerpen met daarin de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Gelderland. Naast de Gelderse canon zijn er ook verschillende lokale canons. Zij laten de samenhang zien tussen de lokale en provinciale ontwikkelingen. Daarnaast tonen ze ook de lokale parels, de bijzondere gebeurtenissen die samenhangen met de plek of met de mensen die er leefden.

Op dit moment zijn we met de inzet van een stagiair bezig om de regiocanons op te frissen naar aanleiding van de in 2020 herijkte Canon van Nederland.

WO2GLD

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland verdient versterking. Gelderse musea, instellingen en organisaties die zich richten op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog slaan daarom hun handen ineen. WO2GLD zet zich als verbindende schakel in voor het krachtiger, herkenbaarder en kwalitatief sterker maken van die herinnering. Op de website van WO2GLD staat een tijdlijn met 75 gebeurtenissen. De verhalen van deze gebeurtenissen zijn verzameld op mijnGelderland.nl, zodat deze informatie ook na eventueel stoppen van de project-website behouden blijven. Op de dagen dat een gebeurtenis plaatsvond, wordt dit verhaal via de sociale media van mijnGelderland gedeeld.

Archeokroniek

Archeokroniek is een special van mijnGelderland. In deze special worden de archeologische bevindingen uit de Gelderse Archeologische Kroniek digitaal ontsloten. De Archeologische kroniek van de Gelderse Archaeologische Stichting (GAS) verscheen in het Historische jaarboek voor Gelderland van de Vereniging Gelre. Vanaf de Gelderse Archeologische Kroniek 2019 verschijnt de kroniek alleen nog op mijnGelderland. Met de special van mijnGelderland worden de verhalen over archeologische vondsten  voor een breed publiek toegankelijk. Benieuwd naar de kronieken? Lees ze op mijnGelderland: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

Foto: Archol

Het verhaal van Maas en Waal

De regiocanon Het Verhaal van Maas en Waal houdt zich bezig met de geschiedenis en identiteit van het Land van Maas en Waal. Het team van mijnGelderland heeft ondersteund bij de ontwikkeling van de regiocanon en het maken van de vertaalslag naar een breed publiek. Het Verhaal van Maas en Waal wil naast een mooi overzicht van de lokale geschiedenis ook een verbindend middel zijn tussen inwoners en erfgoedinstellingen. De canon is zowel op mijnGelderland als op de speciale website Verhaal tussen Maas en Waal te lezen.

Uitgelichte specials mijnGelderland

Sporen van Slavernijverleden

In samenwerking met collega Else Gootjes wordt sinds januari 2020 voor het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland elke maand een Spoor van de Maand gepubliceerd. Op deze manier wordt de kennis over het Gelderse slavernijverleden vergroot en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

Wederopbouw in de Achterhoek

Voor het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ vertelden (oud)-inwoners over opgroeien, werken en wonen in de Achterhoek in de periode 1940-1965. De verhalen zijn gebundeld in boekvorm en staan in de vorm van uitgeschreven interviews in de special ‘Wederopbouw in de Achterhoek’.

Koude Oorlog

De special ‘Koude Oorlog’ haakt aan bij het Erfgoedfestival 2020 (en de Maand van de Geschiedenis 2020), waarvan het thema ‘Oost-West’ was. Getuigen vertellen in oral history interviews over deze bijzondere periode, bijvoorbeeld over hun diensttijd in Gelderland tijdens de Koude Oorlog. Daarnaast zijn er verhalen opgenomen uit het project van de gemeente Arnhem over de Defensiehaven. De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een verdedigingswerk dat tot haar opheffing in de jaren 60 en daarna zo veel mogelijk geheim werd gehouden.

Nieuws over mijnGelderland

Digitale bijeenkomst herijking lokale canons

Op 4 maart organiseert Erfgoed Gelderland een inspiratiemoment omtrent het herijken van lokale canons. MijnGelderland biedt al vijftien jaar een platform voor een [...]

Inspiratiebijeenkomst lokale canons van Gelderland

Op donderdag 4 maart, tussen 15.00 en 17.00 uur, organiseert Erfgoed Gelderland een digitale informatie- en inspiratiebijeenkomst over het herijken van lokale canons. [...]

Start herijking lokale canons van Gelderland

Sinds 2020 ziet de canon van Nederland er anders uit dan voorheen. Er zijn vensters vervangen en de nieuwe wetenschappelijke en maatschappelijke inzichten [...]