Nieuwe Canon van West Betuwe online
De in 2019 gevormde gemeente West Betuwe stelde de afgelopen jaren een eigen regionale canon samen. Sinds kort staat deze online op mijngelderland.nl.
Bij het ontstaan van de gemeente in 2019 zocht wethouder Rutger van Stappershoef naar vrijwilligers voor de Canoncommissie van West Betuwe, om het verhaal van de gemeente te beschrijven. Vijf leden uit vijf verschillende lokale historische organisaties gingen deze uitdaging aan: Marjan van Ooijen (Historische Vereniging Den Ouden Dijk Herwijnen), Theo Witjes (Historische Vereniging Oud Asperen), Karine van Drunen (Historische Kring West-Betuwe), Peter de Jong (Historische Vereniging Spijk en Vogelswerf) en Rita Boer Rookhuiszen (Historisch Genootschap Tricht).
Het samenstellen van de canon
De eerste vergadering begon in maart 2021. De keuzes die gemaakt moesten worden voor het samenstellen van de canon leidden tot urenlange discussies.
“Een geschiedenis beschrijven met 50 verhalen vanaf de prehistorie tot aan heden, waarin 26 verschillende kernen zich herkennen, is een hele klus” vertelt voorzitter van de canoncommissie, Marjan van Ooijen. “Wij zijn ons ervan bewust dat iedereen die de canon heeft gelezen zich daarna afvraagt waarom juist dat ene kasteel, die ene kerk, dat bijzondere verhaal niet is benoemd. Een canon is niet in beton gegoten; ook de Canon van Nederland wordt aangepast. Geschiedenis wijzigt niet, maar wel de manier hoe wij als mens ernaar kijken.’’
De Canoncommissie West Betuwe blijft dan ook bestaan om, op basis van de landelijk adviezen en met ondersteuning van Erfgoed Gelderland, zo nodig aanpassingen door te voeren.
Regionale geschiedenis
De Canon van West Betuwe past in een bredere trend waarin inwoners meer te weten willen komen over hun lokale geschiedenis. Het format van de canon vormt hierbij een goed vertrekpunt. Zo leert de lezer in de nieuwe canon van West Betuwe over de prehistorische vrouw Meta, het verdwenen porselein van Geldermalsen en de ramp van Tricht.
Ook voor andere regio’s van Gelderland werkt Erfgoed Gelderland nauw samen met canoncommissies en erfgoedorganisaties om de regionale canons samen te stellen of te herijken. Bent u zelf op zoek naar advies over uw lokale canon? Dan kunt u contact opnemen met Dirk Janse.
Nieuwsgierig naar de nieuwe Canon van West Betuwe? Kijk dan op mijngelderland.nl/canons/west-betuwe.