Gelderse Landdag 2022

De Gelderse Landdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de Gelderse historie.

Datum gestart16-11-2022
ThemaArcheologie, Collecties
Digitalisering, Geschiedenis, Participatie, Verhaal van Gelderland
DoelgroepBeleidsmakers, Bestuursleden
Collectiebeheerders, Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers, Gemeenten, Historici, Historische Verenigingen
ProductEvenement
terug naar overzicht

De Gelderse Landdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de Gelderse historie. Door middel van grote en kleine lezingen, workshops en ronde tafeldiscussies willen we met u één aspect van het Verhaal van Gelderland uitdiepen, namelijk alles wat te maken heeft met de grond onder onze voeten. We kijken deze dag niet alleen terug, maar verbinden het verleden aan de actualiteit en de toekomst.

Informatie over de deelsessies

Transities op de Veluwe: een panelgesprek

Deze ronde tafel gaat in op de uitwerkingen van de vele transities in het Veluwse verleden en de kansen die deze boden voor bewoners en gebruikers. Vraag is welke patronen uit het verleden helpen het huidige transitietraject en het Veluwse erfgoed voor de toekomst bestendig te maken. Tafelheer Reneé Arendsen, in gesprek met Rudolf Bosch (pitch), Henri Slijkhuis, Michiel Hegener. 

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 1.

Erfgoed Gezocht

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde Lidar techniek, waarmee de ondergrond zichtbaar wordt zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels. Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, werd aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om digitaal mee te speuren naar nieuwe grafheuvels, houtskoolmeilers en celtic fields. Eva Kaptijn vertelt over dit succesvolle project waarmee sinds 2019 de Gelderse bodem is doorzocht.

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 1.

Ruilverkaveling in de Achterhoek en het Rivierengebied: een panelgesprek

Een gesprek over de doorwerkingen van de ruilverkavelingen op het huidige transitievraagstuk. Centraal staat de vraag hoe beleidsmakers, boeren en stakeholders de kansen, verbeteringen en mislukkingen in dit proces kunnen verdisconteren in een nieuw transitiebeleid dat ook het typische en historisch gegroeide Gelderse landschap duurzaam benut. Tafelheer Reneé Arendsen in gesprek met Simon van den Bergh (pitch), Hein Pieper, André Kaminski en Paul Brusse. 

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 2.

Verhaal van Gelderland: Overstromingsrampen

In de loop der eeuwen heeft het Gelderse land te maken gekregen met talrijke overstromingen, vaak met grote gevolgen voor het landschap en het leven in het gebied. Twee auteurs van het Verhaal van Gelderland nemen ons mee in een thematische hink-stap-sprong door de boeken. Nico Willemse vertelt over het effect van overstromingen op de vorming van het Gelderse landschap. Toon Bosch gaat in op de gevolgen van overstromingen in achttiende eeuw.

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 2.

Gelderse Landschapsschilders

Het Gelderse landschap inspireert kunstenaars al eeuwen, van de Gebroeders van Lymborch tot Willem den Ouden. Jochem van Eijsden neemt u mee op reis door de tijd en de provincie en laat u door de ogen van deze schilders naar het landschap kijken. U komt te weten of de landschappen waarheidsgetrouw zijn weergegeven of dat ze slechts een voedingsbodem voor de fantasie waren. U ontdekt de schilderachtige hotspots van Gelderland en ontmoet zowel de schilders die verknocht waren aan het Gelderse, als degene voor wie Gelderland slechts een tussenstation was. 

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 2.

Landschapstransities bij Kastelen en Domeinen: een panelgesprek

Tijdens deze ronde tafel wordt gediscussieerd over de vraag hoe ervaringen van eerdere generaties boeren, beheerders en overheden kunnen helpen het landgoed in stand te houden en de transitie naar een natuur inclusieve aanpak te realiseren. Tafelheer Reneé Arendsen in gesprek met Piet van Cruyningen (pitch), Age Fennema,  Elyze Storms.

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 3.

Schuldig Landschap

De Tweede Wereldoorlog heeft in Gelderland veel sporen achtergelaten. Sporen van strijd, maar ook van vervolging, collaboratie of terreur. Soms zijn deze zichtbaar, denk bijvoorbeeld aan de muur van Mussert, maar veel vaker ook niet. Er zijn gebouwen en plekken die herinneren aan een verleden dat we ons meestal liever niet willen herinneren. Tijdens deze lezing neemt historica Machlien Vlasblom ons in vogelvlucht mee langs de beladen Gelderse oorlogslocaties en wisselen we met elkaar van gedachten over de omgang met dit erfgoed.

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie ronde 3.

Verhaal van Gelderland: Heilige plekken

Al sinds de prehistorie hebben mensen aan sommige plekken in het Gelderse landschap een speciale, bovennatuurlijke betekenis toegekend. Vaak bleven die locaties eeuwenlang in gebruik als heilige plek, al veranderde meestal wel de concrete invulling van de rituelen. Twee auteurs van het Verhaal van Gelderland nemen ons mee in een thematische hink-stap-sprong door de boeken. Paul van der Heijden vertelt over de tempels in de Romeinse tijd en over de goden die er vereerd werden. Maarten Gubbels gaat in op de zeventiende eeuw toen er een strijd losbarstte om het gebruik van kerkgebouwen en andere religieuze plekken.

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 3.

Schatten uit het landschap in 3D

Afgelopen jaren zijn meer dan 70 3D-replica’s van bijzondere Gelderse collectiestukken gemaakt. Deze gedigitaliseerde voorwerpen uit het Gelderse landschap zijn geschikt voor uiteenlopende nieuwe publiekstoepassingen die ons op een andere manier naar het verleden laten kijken.  Erik van Vliet laat u hier een aantal voorbeelden van zien. 

Deze sessie wordt aangeboden in deelsessie 3.

Praktische informatie en aanmelden

Datum: woensdag 16 november 2022, 09.15 tot 17.15 uur

Locatie: Theater Junushoff (Plantsoen 3, Wageningen)

Bereikbaarheid locatie: Informatie over de bereikbaarheid van Theater Junushoff vindt u op de website van het theater.

Tickets: Een ticket voor de Gelderse Landdag kost €17,50. Is uw organisatie lid van Erfgoed Gelderland? Dan kunt u gratis deelnemen aan de Gelderse Landdag. Bestel uw ticket vóór dinsdag 2 november 2022 via onderstaande button. Op 2 november sluit de ticketverkoop.

Lunch: Lunch is bij het ticket inbegrepen. De lunch is standaard vegetarisch. Heeft u nog andere dieetwensen dan kunt u dit bij registratie aan ons doorgeven.