Verhaal van Gelderland

Boekproject en meer!

Het Verhaal van Gelderland zet Gelderse verhalen, organisaties en collecties centraal om zo de Gelderse identiteit te ontwikkelen en versterken.

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven aan de Radboud Universiteit, Rozet en Omroep Gelderland om de geschiedenis van Gelderland te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken.

Het masterplan Verhaal van Gelderland bestaat uit verschillende deelprojecten, die met elkaar samenhangen en helpen om het Verhaal van Gelderland beter toegankelijk te maken. We stellen een boek samen over de Gelderse geschiedenis, we werken aan het digitaliseren van lokale historische tijdschriften en zetten bijzondere museumobjecten in de etalage. Daarnaast versterken we met Verhaal van Gelderland de basis van Gelderse erfgoedvrijwilligers, ontwikkelen we educatieve producten en zorgen we voor een beter bereik van het publiek.

Verhaal van Gelderland wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Bekijk de animatie hierboven waarin het ‘Verhaal van Gelderland’ kort wordt samengevat en lees meer over de deelprojecten op deze speciale pagina.

Bekijk ook de vier projectplannen (in pdf):

Speel de nieuwste Verhaal van Gelderland Quiz

maart: Gelderse onafhankelijkheidsoorlog (1473-1543)

Iedere maand komt er een nieuwe Verhaal van Gelderland Quiz online, steeds over een ander tijdvak van de Gelderse geschiedenis tot en met de twintigste eeuw. Daarmee lopen we spelenderwijs door de tijdvakken van het boek over de Gelderse geschiedenis. Een quiz gemist? Geen probleem, ze blijven beschikbaar via onderstaande linkjes.

Eerder verschenen quizzen:

Het Boekproject

Het boekproject ‘Verhaal van Gelderland’ heeft tot doel verspreide kennis over het verleden van Gelderland bijeen te brengen in een samenhangend en toegankelijk overzicht, bestemd voor alle bewoners, bezoekers en belangstellenden. Erfgoedorganisaties helpen daarbij en hebben hun steun toegezegd met het ondertekenen van het convenant Verhaal van Gelderland, vormgegeven als de Verbondsbrief van 1418.

Bekijk hier de lijst van de ondersteunende organisaties.

Erfgoedvrijwilliger

Veel Gelderse erfgoedorganisaties dragen het Verhaal van Gelderland uit op lokaal, regionaal én provinciaal niveau. Daarbij is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. Het project Erfgoedvrijwilliger versterkt vrijwilligerswerk in de Gelderse erfgoedsector. Met ondersteuning bij werving en professionalisering maken we vrijwilligersorganisaties klaar voor de toekomst. Erfgoedvrijwilliger bestaat uit een vacaturewebsite, erfgoedvrijwilliger.nl, en een professionaliserings- en begeleidingstraject.

Het digitale lokale verhaal

Rozet | De Gelderland Bibliotheek gaat samen met Erfgoed Gelderland de tijdschriften en jaarboeken van de Gelderse historische verenigingen digitaliseren, zodat er geen enkel lokaal en regionaal verhaal wordt vergeten. Doel is om deze unieke collectie toegankelijk en beschikbaar te maken voor een groter publiek en de lokale bevolking ook in hun eigen omgeving te laten genieten van hun geschiedenis. Door de collectie digitaal en makkelijker doorzoekbaar te maken dragen we bovendien bij aan een kwaliteitsslag op wetenschappelijk vlak bij de geschiedschrijving over de provincie Gelderland.

Afbeelding: Digitaliseringsproces I © GMS Digitaliseert

Schatkamers van Gelderland

Schatkamers van Gelderland maakt het mogelijk om de geschiedenis van de provincie te beleven via een website en een Virtual Reality Game. Bijzondere collectiestukken, beheerd door de vele musea die Gelderland telt, brengen we virtueel bij elkaar. Samen vertellen zij op een vernieuwende en inspirerende manier het verhaal van Gelderland.

De belevenis is geschikt voor een breed publiek, verbindt locaties en verhalen aan elkaar en creëert tegelijkertijd samenhang tussen Gelderse erfgoedorganisaties.

Begeleiden Historische Verenigingen

De Gelderse Historische Verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken gaat Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland extra ondersteuning bieden. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot bereiken van een breder en jonger publiek. Van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen. Door netwerkvorming, bijeenkomsten, kennisdeling en handleidingen wordt de betrokkenheid van de historische verenigingen met elkaar, met Erfgoed Gelderland, met de provincie en zo met het Verhaal van Gelderland vergroot.

Publieksbereik

Het Verhaal van Gelderland is voor alle inwoners van Gelderland. Daarom besteden we speciale aandacht aan publieksbereik. Via verschillende media worden Gelderse geschiedenis, erfgoed en onderdelen van het Verhaal van Gelderland bij een passend publiek gebracht. Dat werkt ook andersom: we doen een beroep op het Gelderse erfgoedveld bij het verzamelen en beschrijven van het Verhaal van Gelderland. In de Special op mijnGelderland publiceren we de verzamelde verhalen en bereiken we het brede publiek online. Met speciale bijeenkomsten voor leden van Erfgoed Gelderland betrekken we deze direct bij de deelprojecten van Verhaal van Gelderland.

Jeugd

Erfgoed Gelderland wil het Verhaal van Gelderland op een aansprekende manier onder de aandacht brengen bij schoolklassen en gezinnen met kinderen. Met behulp van interactieve games (een break-in-box en escaperoutes) leert een jongere doelgroep spelenderwijs over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland heeft vanuit het educatieve programma van Verhaal van Gelderland als partner bijgedragen aan de totstandkoming van het stripboek ‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’. Met de projecten hieronder bereikt Verhaal van Gelderland het jonge publiek.

Het verloren verhaal van Gelderland

Samen met zes Gelderse musea en Novitas Heritage ontwikkelden we een unieke escape routes. Bij het spelen van dit spel red je de collectie van het museum. Dit doe je door met gezinsleden puzzels op te lossen en raadsels te ontrafelen, maar ook door het zoeken van topstukken in de collectie. Je kunt de escaperoute spelen bij Museum Kasteel Wijchen, Kasteel Huis Bergh, Museum Elburg, Museum Smedekinck, Kasteel Doorwerth en Elisabeth Weeshuis Museum.

Break-in box

Voor het Verhaal van Gelderland is een break-in box ontwikkeld, welke musea kunnen lenen. Bezoekers gaan op een uitdagende manier aan de slag met het Verhaal van Gelderland en proberen spelenderwijs de mysteries van de box te ontrafelen.

Stripboek

Erfgoed Gelderland heeft vanuit het educatieve programma van Verhaal van Gelderland als partner bijgedragen aan de totstandkoming van het stripboek ‘De Ridders van Gelre en Ons verloren hertogdom’

Mede mogelijk gemaakt door:

Verhaal van Gelderland in het nieuws

nieuwsberichten

Vrijwilligerswerk in de erfgoedsector in tijden van COVID-19

Door corona is vrijwilligerswerk voor veel erfgoedorganisaties nu anders dan anders. Sommige vrijwilligers kunnen op afstand verder werken, terwijl anderen thuis zitten. Het [...]

Terugblik online symposium Verhaal van Gelderland

Op vrijdag 12 februari organiseerden we het online Verhaal van Gelderland symposium ‘Reflecties op een provinciegeschiedenis in wording’. Auteurs van het meerdelige boek Verhaal [...]

Romeins Gelderland één van de dichtstbevolkte gebieden van Europa

“Voorheen wisten we ook wel dat Gelderland goed bewoonbaar geweest moet zijn, maar nu kunnen we er voor het eerst cijfers op plakken,” [...]