Het digitale lokale verhaal

Historische verenigingen zijn bij uitstek in staat het ‘lokale verhaal’ te vertellen en te publiceren. Door deze verhalen te digitaliseren, worden deze voor een groter publiek toegankelijk.

ThemaCollecties, Digitalisering
Geschiedenis, Lokaal Verhaal, Verhaal van Gelderland
DoelgroepHistorici, Historische Verenigingen
Publiek
ProductDigitalisering
terug naar overzicht

Historische verenigingen zijn bij uitstek in staat het ‘lokale verhaal’ te vertellen. De weerslag van veel lokaal onderzoek komt in verenigingsuitgaven terecht. Deze periodieken worden onder de leden verspreid, maar zijn zelden voor een groter publiek toegankelijk. Zonde, dacht de Provincie Gelderland. Deze verhalen zijn voor veel mensen juist zeer relevant. Ze verhalen immers over de geschiedenis van de eigen omgeving.

Subsidie

In het kader van het brede project Verhaal van Gelderland heeft de provincie subsidie beschikbaar gesteld voor de digitalisering van periodieken van historische verenigingen. Rozet en Erfgoed Gelderland begeleiden de verenigingen bij dit proces. Het uiteindelijke doel is de digitale bestanden in de catalogus van Rozet op te nemen om deze unieke collectie toegankelijk en beschikbaar te maken voor een groter publiek en de lokale bevolking ook in hun eigen omgeving te laten genieten van hun geschiedenis. Door de collectie digitaal en makkelijker doorzoekbaar te maken dragen we bovendien bij aan een kwaliteitsslag op wetenschappelijk vlak bij de geschiedschrijving over de provincie Gelderland. Historische verenigingen die aan dit traject willen deelnemen, kunnen contact met ons opnemen.

Groenlo, Bemmel, Arnhem, Putten, Nijmegen

Tot nu toe zijn in de catalogus van Rozet de gedigitaliseerde tijdschriften van een vijftal historische verenigingen te vinden, te weten:

De catalogus van Rozet is hier te vinden. Zoek op de titel van een tijdschrift om een overzicht van alle beschikbare titels te krijgen, of klik op de links hierboven om direct te gaan naar een overzicht van artikelen van het bijbehorende tijdschrift. Het icoon met daarop de tekst ‘digitaal document’ geeft aan dat het tijdschrift digitaal beschikbaar is.

Oplevering

De oplevering van de gedigitaliseerde bestanden gaat gepaard met een feestelijke bijeenkomst. Rozet organiseert in samenwerking met lokale partners een evenement waar de tijdschriften worden gepresenteerd, en de relevantie van de tijdschriften voor andere partijen, bijvoorbeeld uit het onderwijs en de bibliotheekwereld, wordt onderzocht. Zo ook in Bemmel. Hoe dat eraan toeging is hier te lezen en zien.