Verhaal van Gelderland Festival 2023

Op 26 en 27 augustus was kasteel Cannenburch het decor voor een bonte verzameling historische figuren, artiesten en kunstenaars. Voor een publiek van meer dan 5000 bezoekers zetten zij de geschiedenis van Gelderland op levendige wijze in de schijnwerpers.

Datum gestart26-08-2023
Datum afgerond27-08-2023
ThemaPublieksbenadering, Verhaal van Gelderland
DoelgroepPubliek
ProductEvenement
terug naar overzicht Groep kinderen voor Kasteel Cannenburch.

Festivalgangers genoten tijdens het Verhaal van Gelderland Festival van optredens van onder meer muzikant Marike Jager en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink. Jonge talenten brachten een ode aan de geschiedenis van Gelderse locaties, zoals de Watersnoodramp van 1861 in het rivierengebied, de Hollandse Waterlinies en de Gebroeders Van Lymborch, grondleggers van de schilderkunst. Het Verhaal van Gelderland Festival wist de geschiedenis van Land & Water in de provincie hiermee op bijzondere wijze te verbinden met kunst en cultuur.

Naast de optredens genoten bezoekers van mobiele exposities, workshops en activiteiten, samengesteld door diverse Gelderse erfgoedlocaties. Ze luisterden naar lezingen door historici en andere experts, en trapten over de kasteelvijvers in waterfietsen. Met name de kleinste bezoekers kropen in de huid van ridders, archeologen en dijkenbouwers.

Bekijk hier de aftermovie van het festival.

Thema Land & Water

Het Verhaal van Gelderland Festival 2023 had als thema Land & Water. Land en water spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Gelderland. De rivieren zorgen voor vruchtbaar land en handel, maar leverden soms ook problemen en zorgden voor verdeling.

Het thema Land & Water is een van de zeven thema’s uit de Verhaal van Gelderland Matrix. Met deze matrix brachten we in kaart welke leden van Erfgoed Gelderland welk stukje van het Verhaal van Gelderland vertellen. De matrix vormt een basis voor samenwerking en is een bron van informatie voor de vele deelprojecten van het veelomvattende project Verhaal van Gelderland.