Veluwe Remembers: inspiratiebijeenkomsten

Van september 2019 tot en met mei 2020 herdenkt en viert Gelderland 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid: een uniek verhaal van een provincie die vanaf Market Garden (september 1944) tot de capitulatie in Wageningen (mei 1945) een centrale plaats innam de slotfase van de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen zijn vormend geweest voor de naoorlogse ontwikkeling en geven betekenis aan kernwaarden van onze huidige samenleving.

Gelderland Herdenkt wil de regionale programma’s van manifestaties en herdenkingen aan elkaar verbinden en versterken door te zoeken naar samenhang en samenwerking. Een van de regionale programma’s is ‘Veluwe Remembers’. Deze regio heeft gekozen voor drie centrale verhaallijnen, namelijk Market Garden, de Joodse geschiedenis en de bevrijding door de Canadezen.

Inspiratiebijeenkomsten

Erfgoed Gelderland organiseert de voorafgaande inspiratiebijeenkomsten voor Veluwe Remembers. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor partijen die een kleinschalig initiatief willen uitvoeren waarbij men in eigen straat, buurt, wijk, dorp of stad stilstaat bij de viering van het kroonjaar. Door samen te werken ontstaan mooie verbindingen tussen deze ‘poppies’ en lift uw project mee met alle aandacht voor wat er allemaal gebeurt in de periode van september 2019 tot en met mei 2020. De bijeenkomsten bieden een groot netwerk, verrassende inspiratie en praktische informatie.

  • 21 maart – Thema: Market Garden – Fletcher Hotel-Restaurant Beekbergen-Apeldoorn
  • 28 maart – Thema: Joodse Geschiedenis – Restaurant De Haas, Elburg
  • 4 april – Thema: Bevrijding door de Canadezen – Akoesticum, Ede

Alle bijeenkomsten starten om 13.00 uur. Deelname is kosteloos, maar we willen wel graag dat u zich hier vooraf aanmeld.

Subsidieregeling grotere projecten

Op dit moment wordt door de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en de Veluwse samenwerkende gemeenten gewerkt aan een formele subsidieregeling voor grote projecten. Vanaf 18 maart t/m 31 maart is er gelegenheid om projecten in te dienen. Daar zijn al eerder inventariserende rondes voor geweest.

De meest actuele informatie over de formele regeling is te vinden op de website www.veluweop1.nl.