Maas & Waal Cultuurexpress

Maas & Waal CultuurExpress

In 2012 startte in het land van Maas & Waal de Maas & Waal CultuurExpress. De CultuurExpress is er voor alle erfgoedinstellingen uit de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen. Doel is om het (historisch) erfgoed van het Land van Maas & Waal onder de aandacht te brengen van de inwoners, bestuurders en ondernemers uit het gebied. Rode draad daarbij is het thema ‘leven met water’ gezien de ligging van het gebied tussen de grote rivieren. Meer kennis van de (historie van) de eigen leefomgeving leidt tot meer verbinding en betrokkenheid. Medewerkers en vrijwilligers van de erfgoedinstellingen werden in de beginfase opgeleid om de (oral history) verhalen vast te leggen en binnen maar ook buiten hun organisatie te gebruiken.

Krachten bundelen

Binnen de CultuurExpress kunnen erfgoedinstellingen zichzelf en hun activiteiten profileren, maar ook samenwerking zoeken, op elkaar aansluiten of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Daarmee wordt het mogelijk om de krachten te bundelen, beter op het publiek in te spelen – wie kent het gebied tenslotte beter dan de lokale instellingen – en sterker naar buiten te treden. Op de website cultuurexpress.nl zijn de verhalen verzameld en staat een regionale activiteitenagenda.

Het Grote Verhaal van Maas & Waal

Na afronding van een driejarig project rondom het thema ‘Leven met Water’ (zie ook: https://issuu.com/bm4a/docs/cultuurexpresslr) is de CultuurExpress bij de Historische Vereniging Tweestromenland ondergebracht als werkgroep. Het netwerk heeft nog steeds regelmatige bijeenkomsten en heeft onder andere een Manifest opgesteld: “Zet het Land van Maas & waal op de kaart, 7 punten voor het verkiezingsprogramma 2018-2022.” Momenteel zet de CultuurExpress zich in voor de totstandkoming van Het Grote Verhaal van Maas & Waal.

Raad en daad

Erfgoed Gelderland en de Provincie Gelderland vonden én vinden deze wijze van samenwerken en verbinden zo bijzonder, dat ze met raad en daad hebben bijgedragen aan de opstart en ontwikkeling van de CultuurExpress en haar activiteiten. Wij ondersteunen bij de totstandkoming van Het Grote Verhaal van Maas & Waal.

Lees hier onze berichtgeving over Maas & Waal Cultuurexpress