Gelders Arcadië – Geschiedenis in verhalen

In 2015 verzorgde Erfgoed Gelderland het oral history traject voor Gelders Arcadië: Geschiedenis in verhalen. Gelders Arcadië is de landgoederenzone langs de Veluwezoom. Het omvat de gemeenten Rheden, Rozendaal, Arnhem, Renkum en Wageningen. Veel plekken in het gebied herbergen een schat aan bijzondere verhalen.

Verzamelen en vastleggen

Erfgoed Gelderland heeft ervoor gezorgd dat deze verhalen bewaard blijven voor heden en toekomst. Een groep enthousiaste vrijwilligers uit de directe omgeving zijn door Erfgoed Gelderland getraind in de oral history interview techniek. Zij hebben vervolgens de persoonlijke verhalen verzameld en vastgelegd.

Het eindresultaat

De verzamelde verhalen zijn gebundeld in vijf routeboekjes, één verhalenboek en een routeapplicatie. Het verhalenboek bevat verhalen over uiteenlopende onderwerpen uit de gemeente Rheden, waar het project aanvankelijk begon. In de routeboekjes worden verhalen bij landgoederen en buitenplaatsen uitgelicht. De Gelders Arcadië app brengt – door middel van filmpjes en foto’s – de verhalen tot leven, thuis én op locatie.
Gelders Arcadië: Geschiedenis in verhalen werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland.

Bekijk ook: