Oral History

Het begint met een goed verhaal… en het eindigt met een mooi resultaat. Iedereen heeft een verhaal. U ook. Oral History brengt de geschiedenis van uw regio, organisatie of instelling tot leven.

ThemaGeschiedenis, Oral History
DoelgroepErfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
Gemeenten
ProductAdvies, Projectcoördinatie
Scholing
terug naar overzicht

Persoonlijke verhalen over vroeger, verzameld door lokale vrijwilligers, verbinden het verleden met het heden. Oral History projecten resulteren daarmee niet alleen in een goed verhaal, maar zorgen ook voor identificatie. Dit verhoogt maatschappelijke betrokkenheid en versterkt regionale en lokale identiteiten.

Wat is Oral History?

Oral History, ofwel gesproken geschiedenis, is een interviewtechniek die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen die hieruit voortkomen vertellen de menselijke kant van de geschiedenis en kunnen worden ingezet voor uiteenlopende doeleinden. Denkt u bijvoorbeeld aan publicaties, routes, films en tentoonstellingen. De mogelijkheden zijn legio.

Hoe kan Erfgoed Gelderland u helpen?

Erfgoed Gelderland is gespecialiseerd in het verzorgen van Oral History-projecten van begin tot eind. Een integraal project bestaat uit:

  • Werven en opleiden van vrijwilligers tot professionele oral historians
  • Begeleiden en coördineren van de vrijwilligersgroep
  • Verwerken van interviews en bijbehorende documenten
  • Bieden van een platform op www.mijngelderland.nl
  • Begeleiden en adviseren bij archivering van interviews

Erfgoed Gelderland levert maatwerk. Het traject kan worden aangepast op basis van uw wensen en behoeftes. Tevens kunnen we met u meedenken over de verhaallijnen. Ook kunt u bij ons terecht voor verhuur van opnameapparatuur of interviews op aanvraag.

Resultaat

Wat begint met een goed verhaal, eindigt met een mooi resultaat. Uw verhaal mag gezien worden. Dat kan op verschillende manieren en met verschillende eindproducten, zoals documentaires, applicaties of routes. Verhalen zijn een eindeloze bron van inspiratie.

Een aantal voorbeelden van de resultaten die de Oral History-projecten van Erfgoed Gelderland hebben opgeleverd:

Werkgroep Oral History Gelderland

Persoonlijke verhalen houden de geschiedenis levend. De Werkgroep Oral History Gelderland (WOHG) draagt sinds 2012 bij aan het behoud van deze verhalen. De leden van de werkgroep nemen interviews af volgens de oral history methode, transcriberen de interviewopname en schrijven vervolgens een verhaal voor publicatie. Meer weten over de Oral History Werkgroep Gelderland? Lees het hier.

Cursussen Oral History

Erfgoed Gelderland organiseert verschillende cursussen over Oral History. Zaken die aan bod komen tijdens de Oral History-cursus lopen van de totstandkoming van herinneringen tot aan een juiste houding tijdens het interview. Deelnemers oefenen in groepjes van drie met het afnemen van interviews. Dat levert mooie verhalen, leuke gesprekken en interessant leermomenten op. Steeds wordt er geëvalueerd. Wat ging er goed, wat kon er beter? Door de cursus komen interviewers goed beslagen ten ijs komen als ze de geschiedenis gaan vastleggen.

Wilt u dat wij bij uw organisatie een cursus geven, neem dan contact met ons op.

Symposia

Op 4 november 2021 organiseerde Erfgoed Gelderland het symposium ‘Iedereen vertelt’. Centraal stond de vraag hoe oral history kan bijdragen aan een divers en compleet publieksverhaal. Hier presenteerden elf Gelderse erfgoedorganisaties het oral history pamflet. Lees meer over dit symposium in de terugblik via onderstaande link. Op 3 november 2022 vond er een mini-symposium Oral History in het onderwijs plaats. Tijdens deze middag lieten verschillende erfgoedorganisaties zien hoe zij geschiedenis en erfgoed laten aansluiten op de belevingswereld van kinderen en jongeren door middel van oral history.