Aanvragen geopend voor erfgoedvrijwilligersregeling
De erfgoedvrijwilligersregeling van het landelijk cultuurfonds is weer geopend. Kleine erfgoedorganisaties kunnen een aanvraag indienen voor initiatieven die erfgoedvrijwilligers in hun werk ondersteunen. De regeling is bedoeld voor erfgoedorganisaties waarvan de vrijwilligers het kloppend hart vormen.
Van 1 februari tot 1 mei 2024 kunnen kleine erfgoedorganisaties een aanvraag indienen voor initiatieven die erfgoedvrijwilligers in hun werk ondersteunen. Het gaat hierbij om kleine projecten, aankopen en workshops. Het moet van toegevoegde waarde zijn voor de vrijwilligers in het uitoefenen van hun taken.
De regeling is speciaal voor kleine erfgoedorganisaties tot en met 3 fte. Men kan een bijdrage tussen de € 500 en € 5.000 aanvragen. Er kan tot 100 % van de totale projectkosten aangevraagd worden.
Kijk voor meer informatie over de erfgoedvrijwilligersregeling, het indienen van een aanvraag, criteria en algemene voorwaarden voorwaarden op de website van het cultuurfonds.
Digitalisering van collecties
In deze ronde is de erfgoedvrijwilligersregeling specifiek bedoeld voor projecten met een digitale insteek. Denk hierbij aan het versterken van de digitale aanwezigheid van de organisatie door het aanpassen en verbeteren van de website, de webshop of het ticketsysteem. Denk hierbij ook aan het digitaliseren van collecties, het aanschaffen van camera- en scanapparatuur of het verbeteren van de kwaliteit van de huidige digitale collectie.
Wil je bij jouw aanvraag graag advies over de digitalisering van de collectie? Neem dan contact op met de digitaal-erfgoed-coach van Erfgoed Gelderland Fleur van der Maden (f.vandermaden@erfgoedgelderland.nl).
Oral history verhalen
De erfgoedvrijwilligersregeling is ook bedoeld voor oral history projecten waarbij mondelinge verhalen van vrijwilligers gedigitaliseerd, vastgelegd en ontsloten worden via een website of (online) database. Oral history interviews zijn unieke historische bronnen die nieuwe perspectieven aan het licht brengen. Daarom is het belangrijk dat deze verhalen goed worden bewaard.
Wil je graag advies inwinnen over het digitaliseren, presenteren en ontsluiten van oral history verhalen? Of heb je interesse in een training op het gebied van oral history? Neem dan contact op met Lian van der Zon (l.vanderzon@erfgoedgelderland.nl).
Digitale tours
Je kunt bij de erfgoedvrijwilligersregeling ook een aanvraag indienen voor audiovisuele middelen op jouw erfgoedlocatie. Denk hier bij aan audiotours, films of routes met QR-technologie. Is jouw organisatie op het moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe audio- of mediatour? Of staat dit op de planning voor de nabije toekomst? Dan is deze subsidieregeling mogelijk interessant.
Wil je graag advies over het maken en het toepassen van nieuwe media op jouw erfgoedlocatie? Neem dan contact op met Erik van Vliet (e.vanvliet@erfgoedgelderland.nl), adviseur publiek & interactieve media.
Ben je op zoek naar een platform voor jouw mediatour? Erfgoed Gelderland biedt momenteel een nieuwe dienstverlening aan: Erfgoedtour. Met Erfgoedtour kunnen erfgoedorganisaties eenvoudig mediatours maken voor hun erfgoedlocatie. Inmiddels staan de eerste musea in de startblokken om hun mediatours te testen. Wil je graag meer informatie over Erfgoedtour? Dan kun je ook contact opnemen met Erik van Vliet (e.vanvliet@erfgoedgelderland.nl).