Oral History Werkgroep

Persoonlijke verhalen houden de geschiedenis levend. De Werkgroep Oral History Gelderland (WOHG) draagt sinds 2012 bij aan het behoud van deze verhalen. De leden van de werkgroep nemen interviews af volgens de oral history methode, transcriberen de interviewopname en schrijven vervolgens een verhaal voor publicatie. Meer weten over de Oral History Werkgroep Gelderland?

ThemaGeschiedenis, Oral History
DoelgroepErfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
Gemeenten
ProductAdvies, Projectcoördinatie
Scholing
terug naar overzicht

Werkgroep Oral History Gelderland

Wie zitten er in de werkgroep?

De werkgroep bestaat uit enthousiaste vrijwilligers met een passie voor verhalen. Alle leden van de werkgroep zijn tijdens een verhalenproject opgeleid tot oral history interviewer. De vrijwilligers die na afloop van hun project verder wilden met verhalen vangen, hebben zich verenigd in een provinciale werkgroep die gelieerd is aan Erfgoed Gelderland. In de werkgroep zit ook een fotograaf die de geïnterviewde personen mooi vastlegt op beeld.

Wat doet de werkgroep?

De leden van de werkgroep nemen individueel interviews af bij mensen met een persoonlijk verhaal. Zij voeren en werken de interviews zelfstandig uit, maar kunnen daarbij wel rekenen op steun en advies vanuit Erfgoed Gelderland. De werkgroep komt met enige regelmaat bij elkaar om te vergaderen en ervaringen te delen. Erfgoed Gelderland faciliteert de werkgroep bij haar bijeenkomsten. Als daar behoefte aan is, wordt in samenspraak met Erfgoed Gelderland, gekeken of er (bij)scholing mogelijk is.

De werkgroep heeft in de loop der jaren veel oral history interviews afgenomen en uitgewerkt. Een groot deel van deze interviews is gepubliceerd in boeken en op websites. Hieronder een greep uit de projecten die de leden van de werkgroep gezamenlijk of los van elkaar hebben uitgevoerd:

Welke verhalen vangt de werkgroep?

De interviews die door de werkgroep worden afgenomen hebben uiteenlopende onderwerpen. Sommige leden interviewen op basis van hun eigen belangstelling. Maar WOHG-leden kunnen zich ook aansluiten bij oral history projecten van Erfgoed Gelderland. Interviewers die zich interesseerden in de wederopbouwperiode sloten zich bijvoorbeeld aan bij het verhalenproject ‘Een Nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’.

Meer informatie en lid worden

U kunt lid worden van de Werkgroep Oral History Gelderland als u een cursus oral history hebt gevolgd bij Erfgoed Gelderland. Wilt u meer weten over lidmaatschap of bent u benieuwd wat de Werkgroep Oral History Gelderland voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Lian van der Zon of Else Gootjes

Meer weten over de activiteiten van Erfgoed Gelderland op het gebied van Oral History?