Historische Verenigingen

Erfgoed Gelderland zet zich in voor de Gelderse historische verenigingen en ondersteunt hen bij projecten, processen en beleid. Heeft u een vraag over fondsen, subsidies, publicaties, digitalisering, geschiedschrijving of anderszins? Vraag het ons gerust!

Op deze pagina verzamelen we kennis, nieuws en oproepen voor en door historische verenigingen.

Handboek voor Historische Verenigingen

Verhaal van Gelderland

De Gelderse historische verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van de inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken biedt Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland de historische verenigingen extra ondersteuning. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot het bereiken van een breder en jonger publiek en van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen.

Deze ondersteuning kan in de vorm van een begeleidingstraject, maar u kunt ook zelf aan de slag! Gedurende 2019 komen er modules online van ons handboek voor historische verenigingen. Aan de hand van deze modules kunt u aan de slag met diverse thema’s: van communicatie tot fondsenwerving en van tentoonstellingen maken tot educatie.

Maandoverzicht Historische Verenigingen

Agendabericht op mijnGelderland

Via onze publiekswebsite mijnGelderland bieden we een speciaal overzicht van de activiteiten die historische verenigingen in Gelderland organiseren; en dat is ontzettend veel. Deze bijeenkomsten zijn vaak ook toegankelijk voor niet-leden en daarom leuk om met een breder publiek te delen. Daarnaast kunnen de verenigingen met deze pagina op mijnGelderland ook nieuwe inspiratie opdoen. Wellicht vindt u er een spreker voor uw lezing! Elke maand wordt het overzicht ververst. Laat het ons weten als u ook een activiteit organiseert! Dat kan door uw persbericht of e-mail te sturen naar nieuws@erfgoedgelderland.nl.

Oproepen van/voor historische verenigingen

Samenwerking en netwerken

Wilt u samenwerken met partnerorganisaties? Heeft u een projectidee? Of wilt u ervaringen uitwisselen? U kunt een oproep plaatsen. Stuur deze naar info@erfgoedgelderland.nl met de vermelding ‘oproep van/voor historische verenigingen’.

Nieuws over/voor historische verenigingen

Derde module van het Handboek Historische Verenigingen online!

Elke historische vereniging houdt zich met projecten bezig: van periodieken tot lezingen en van tentoonstellingen tot boeken. In de tweede module van ons Handboek [...]

Het digitale lokale verhaal: een update

Een onderdeel van het masterplan Verhaal van Gelderland is het digitaliseren van periodieken van historische verenigingen. Gelderse geschiedenis wordt ook geschreven en verteld door [...]

Denktank Historische Verenigingen

Donderdag 6 juni kwam de Denktank Historische Verenigingen voor de derde keer bij elkaar. Vertegenwoordigers van historische verenigingen uit alle delen van Gelderland [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: