Historische Verenigingen

Erfgoed Gelderland zet zich in voor de Gelderse historische verenigingen en ondersteunt hen bij projecten, processen en beleid. Heeft u een vraag over fondsen, subsidies, publicaties, digitalisering, geschiedschrijving of anderszins? Vraag het ons gerust!

Op deze pagina verzamelen we kennis, nieuws en oproepen voor en door historische verenigingen.

Handboek voor Historische Verenigingen

Verhaal van Gelderland

De Gelderse historische verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van de inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken biedt Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland de historische verenigingen extra ondersteuning. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot het bereiken van een breder en jonger publiek en van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen.

Deze ondersteuning kan in de vorm van een begeleidingstraject, maar u kunt ook zelf aan de slag! Gedurende 2019 komen er modules online van ons handboek voor historische verenigingen. Aan de hand van deze modules kunt u aan de slag met diverse thema’s: van communicatie tot fondsenwerving en van tentoonstellingen maken tot educatie.

Oproepen van/voor historische verenigingen

Samenwerking en netwerken

Wilt u samenwerken met partnerorganisaties? Heeft u een projectidee? Of wilt u ervaringen uitwisselen? U kunt een oproep plaatsen. Stuur deze naar info@erfgoedgelderland.nl met de vermelding ‘oproep van/voor historische verenigingen’.

Het Juiste Loket

(Netwerk)bijeenkomsten voor historische verenigingen

Erfgoed Gelderland organiseert jaarlijks een netwerkbijeenkomst, speciaal voor historische verenigingen. In 2017 werd Het juiste loket I voor het eerst georganiseerd. In 2018 volgde het Het juiste loket II, in 2019 was de eerste themabijeenkomst rondom perswijsheid en communicatie: Het Juiste Loket SPECIAL en op 4 februari 2020 vond Het Juiste Loket III plaats rondom collectiebeheer an auteursrechten. Op 11 mei 2021 was Het Juiste Loket IV met de naam ‘Een pas op de plaats’, over de plek van de organisatie binnen de (lokale) samenleving.

Nieuws over/voor historische verenigingen

Terugblik Het Juiste Loket IV – Een pas op de plaats

11 mei organiseerde Erfgoed Gelderland een digitale editie van Het Juiste Loket. Deze keer was het onderwerp ‘Een pas op de plaats’ (de [...]

Het Juiste Loket IV – Een pas op de plaats

Op 11 mei organiseert Erfgoed Gelderland de online bijeenkomst Het Juiste Loket voor Historische Verenigingen. Deze vierde editie heeft het thema ‘Een pas [...]

WO2-verhalen gezocht

Vorig jaar organiseerden Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en Rijnbrink in het kader van Gelderland Herdenkt de ‘WO2-cafés’. Vanwege de coronacrisis konden maar drie [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: