Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

Het doel van het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland is het zichtbaar maken en behouden van Gelderse sporen van het slavernijverleden. We richten ons op de periode van Nederlandse kolonisatie wereldwijd. Het project bestaat uit verschillende onderdelen: 

We starten met het doen van onderzoek naar de sporen, waarbij we periodiek een Spoor van de maand publiceren. Door middel van interviews verzamelen we persoonlijke verhalen, zowel van nazaten van tot slaafgemaakten als nazaten van (plantage) eigenaren. In dit kader organiseren we ook enkele genealogie bijeenkomsten. Voor de Gelderse erfgoedinstellingen geven we trainingen en workshops over hoe het slavernijverleden te traceren is en zichtbaar te maken voor publiek.

De resultaten van het project publiceren we online en in een uitgave. Dans- en theatermaakster Farida Nabibaks vertaalt de uitkomsten naar een dans/theater voorstelling.

Erfgoed Gelderland heeft een initiërende en faciliterende rol en zorgt voor het betrekken van samenwerkingspartners en coöperatieleden bij het project. De looptijd van het project: 2020-2021.

Afbeelding: Van boven naar onder (links naar rechts): Archiefstuk over de Surinaamse plantage ’t Eijland ook wel geschreven als Tijland (Gelders Archief), Gelegenheidsglas (1764) gemaakt door Simon Jacob Sang, met afgebeeld: Surinaamse plantage Kleinslust afgebeeld (Museum Arnhem), Huis Djoerang te Zoelen, vernoemd naar de plantage Djoerang op Java van de familie Hasselman, vanaf ongeveer 1850 de bewoners dit huis in Zoelen (foto: Rijksmonumenten), Barbara Esseboom en Joyce van Steenveldt doen onderzoek in het Gelders Archief, Uitsnede van het portret van ‘Kees Pop’ gewonde KNIL-militair tijdens zijn verblijf in het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk, Isaac Israels, 1882 (collectie Rijksmuseum)

Onderzoek

naar sporen van slavernijverleden in Gelderland

In Gelderland zijn al enkele sporen van slavernij in kaart gebracht, maar het echte onderzoek moet nog beginnen. Binnen dit project gaan we onderzoek doen naar mensen, plaatsen, gebeurtenissen,  huizen en kastelen die verband hebben met het slavernijverleden. Het historisch onderzoek richt zich ook op  archieven en collecties van Gelderse erfgoedinstellingen en privé archieven. Historici Dineke Stam en Ineke Mok voeren het onderzoek uit, met bijdragen van masterstudenten van de Radboud Universiteit en enkele zelfstandige onderzoekers.

Lees hier de Sporen van de maand

Foto van het doopboek waarin de doop van Quaco is vermeld, foto: Ineke Mok

Interviews en Genealogie

persoonlijke sporen

Een tweede onderdeel van het project richt zich op persoonlijke sporen. Daarvoor interviewen we nazaten van tot slaafgemaakten mensen uit Gelderland. We proberen daarbij een link te leggen met nazaten van Gelderse plantage- en slaveneigenaren en ook hen een aantal interviews af te nemen. Daarnaast organiseren we enkele bijeenkomsten rond genealogie en om verhalen te delen.

Kent u iemand die we zeker moeten interviewen? Laat het ons dan weten.

Foto : Henny de Wijs-Sol

 

Training & Workshops

wat kunnen we met de sporen?

Hoe ga je om met deze gevoelige geschiedenis richting het publiek? Hoe kunnen we onze blinde vlekken op het gebied van slavernijverleden en koloniaal verleden herkennen?  Hoe vinden we sporen van slavernijverleden in de collectie? Hoe kunnen we onze tentoonstellingsteksten zo schrijven dat er meerder perspectieven in terug te vinden zijn? Hoe kunnen we een meer inclusief verhaal vertellen? Vragen die leven bij de Gelderse erfgoedinstellingen en die we in samenwerking met het RCMC, het onderzoekinstituut van de Wereldmusea, onderzoekers en andere experts aangaan in trainingen en workshops voor erfgoedinstellingen.

Heeft uw organisatie hier ook behoefte aan of wilt u hier aan bijdragen? Neem dan contact met ons op!

Publicaties

sporen zichtbaar maken en behouden

De sporen van slavernijverleden die wij in het project vinden, publiceren wij digitaal op mappingslavery.nl en mijnGelderland.nl. Deze content geven we, in overleg met samenwerkingspartners,  zoveel mogelijk vrij voor (her)gebruik online. In het najaar van 2021 geven een publicatie uit.  De inhoud is bruikbaar voor: musea, kastelen, educatieprogramma’s, tentoonstelling of een kleine presentatie, een online tentoonstelling en het herschrijven van objectteksten.

 

Dans/Theater voorstelling Farida Nabibaks

"Vier generaties geleden werd mijn grootmoeder in slavernij geboren"

Farida Nabibaks produceert vanuit Stichting Reframing HERstory Art Foundation een theater dans voorstelling waarin de sporen van slavernijverleden in Gelderland inspiratiebron zijn.  Een voorstelling waarin dans, theater en muziek het slavernijverleden verbindt met het heden.

Netwerk en samenwerkingen

Binnen het project

Bij het project zijn betrokken: Expertgroep slavernijverleden Gelderland,  Caribische gemeenschap Gelderland,  Radboud Universiteit Nijmegen,  Research Center for Material Culture (RCMC),  Afrika Museum, Paleis Het Loo, Museum Het Valkhof, Museum Bronbeek, GLK, Historisch onderzoekers Dineke Stam en Ineke Mok,  eerder gedane onderzoeken,  vrijwilligers, stichting Reframing Herstory Art Foundation.

Wilt u ook meedoen of bijdragen? Neem dan contact op!

Foto : Henny de Wijs-Sol

Terugblik op de lunchlezing 6 juli Sporen van Slavernijverleden

Op 6 juli organiseerde Erfgoed Gelderland samen met de Radboud Universiteit een lunchlezing over Sporen van Slavernijverleden in Gelderland met als thema de  [...]

Lunchlezing op 6 juli over Sporen van Slavernijverleden

Erfgoed Gelderland organiseert samen met de Radboud Universiteit op 6 juli, van 12:00-13:00 uur, een lunchlezing over Sporen van Slavernijverleden in Gelderland. Dit [...]

Lunchlezingen over Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

In het kader van het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland organiseert Erfgoed Gelderland, in samenwerking met partners, een aantal online lunchlezingen over [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: