Onderzoeksrapport ‘Sporen van slavernijverleden in Arnhem’ gepresenteerd
In opdracht van de gemeente Arnhem deed Erfgoed Gelderland onderzoek naar de geschiedenis van slavernij van de stad Arnhem. Op maandag 18 maart overhandigde projectleider Else Gootjes samen met onderzoeker Barbara Esseboom het omvangrijke onderzoeksrapport aan burgemeester Ahmed Marcouch. De presentatie van het rapport werd aangevuld met een symposium over het onderzoek. Er werd een korte film gemaakt van de geïnterviewden, de onderzoekers kwamen aan het woord, er waren diverse lezingen van onder andere Radboud Universiteit en een performance van de Reframing HERstory Art Foundation. Aan het onderzoek werkten Aschwin Drost, Barbara Esseboom, Camilla de Koning, Ineke Mok, Dineke Stam en Jan de Vries mee.
Onderzoek sporen slavernijverleden Arnhem
De focus voor dit onderzoek lag op de geschiedenis van slavernijverleden in Arnhem in de koloniale periode (1600-1900). De sporen hebben verbindingen over de hele wereld: van Afrika, de Indonesische Archipel tot Zuid- en Noord-Amerika. Ook maken persoonlijke verhalen van nazaten met een link met Arnhem deel uit van het onderzoek. In het rapport staan naast ruim 80 sporen de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen voor de gemeente Arnhem.
De gemeente Arnhem liet dit onderzoek doen om een beter beeld te krijgen van het Arnhemse slavernijverleden en de eventuele betrokkenheid van het toenmalige stadsbestuur. Wethouder inclusie Maurits van de Geijn: “Ook al is het lang geleden, het slavernij- en koloniaal verleden is een pijnlijke periode in de geschiedenis van Nederland. Een geschiedenis die zelfs vandaag nog impact heeft op het leven van vele nazaten. Dat kunnen we niet negeren. Daarom is het nodig dat we het slavernijverleden van Arnhem en de rol die het Arnhemse stadsbestuur daarin speelde goed in kaart brengen.” Lees hier het volledige bericht van de gemeente Arnhem.