Bijeenkomst deelnemende musea jongerentraject Erfgoedvrijwilliger

Woensdag 17 maart kwamen de vijf deelnemende musea aan het verjongingstraject van Erfgoedvrijwilliger (digitaal) samen. Dit zijn Museum Tweestromenland, het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum, het Elisabeth Weeshuis Museum, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse en het van ’t Lindenhout Museum. Ook Wouter Hinrichs van het Erfgoed Gelderland Jongerengilde was aanwezig.

Stand van zaken
Nadat Wouter het Jongerengilde had geïntroduceerd, gaf elk museum een tussenrapportage: hoeveel jongeren zijn er geworven en wat zijn de plannen? Hieruit kwam naar voren dat het over het algemeen, ondanks de gevolgen van Covid-19 voor de sector, de goede kant op gaat! Er zijn mooie plannen gesmeed en de meeste organisaties hebben een groepje jongeren bij elkaar gekregen. Het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum kan nog wat aanmeldingen gebruiken. Wil jij met een groepje leeftijdsgenoten aan de slag bij dit museum in Doetinchem? Meld je snel aan.

Leren van elkaar
Na een korte pauze gingen de musea in op elkaars hulpvragen. Er is onder andere gesproken over  het schrijven van een wervende en afgebakende oproep, het begeleiden van een gebalanceerde taakverdeling binnen de groep vrijwilligers en het belang van goede contacten met het onderwijs. Hierbij was het mooi om te zien hoe de musea, hoe anders van opzet ook, elkaar goed konden helpen en elkaar op inspirerende ideeën brachten. We zijn erg benieuwd naar het verdere verloop van het traject!

Borging
Om de uitkomsten van het experiment ook voor de toekomst te borgen vragen de vijf musea aan de jongeren om het proces te documenteren. De ervaringen van de jongeren tijdens het experiment kunnen namelijk belangrijke inzichten opleveren voor de deelnemende musea. Ook andere erfgoedorganisaties die in de toekomst jongere vrijwilligers willen betrekken kunnen er van leren.

Heeft u vragen over Erfgoedvrijwilliger, neem dan contact op met Lian van der Zon.