Handboek Historische Verenigingen

Onderdeel van Verhaal van Gelderland

De Gelderse historische verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van de inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken gaat Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland de historische verenigingen extra ondersteuning bieden. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot het bereiken van een breder en jonger publiek en van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen.

Op deze pagina vindt u diverse modules die samen een handboek vormen. In deze modules komen diverse thema’s aan de orde. Bekijk hier alle bijhorende en al verschenen filmpjes.

Perswijsheid en communicatie

Het is als historische vereniging van belang om zowel intern als extern te communiceren over de bezigheden van de vereniging. In deze module gaan we kijken naar alle aspecten van perswijsheid & communicatie: het opstellen van een communicatieplan(ning) en -begroting, het ontwikkelen van de huisstijl, persbenadering en uw eigen digitale kanalen.

Bekijk ook de verdiepingspagina’s over Huisstijl en vormgeving, persbenadering en publiciteit en digitale kanalen.

Bekijk hier ook de presentaties van de themabijeenkomst rondom perswijsheid en communicatie: Het Juiste Loket SPECIAL.

Een pas op de plaats

Het is belangrijk om zo nu en dan kritisch te kijken naar waar u staat als vereniging en waar u naar toe wilt in de toekomst. In deze module gaat het niet over uw producten of activiteiten, maar over de achterliggende gedachten, uw missie en uw visie. Door diverse elementen van uw vereniging te analyseren en te evalueren, kunt u uw productenaanbod en aanpak heroverwegen.

Bekijk ook de verdiepingspagina’s over DESTEP-analyse en over ledenonderzoek.

Projecten en aanpak

Elke historische vereniging houdt zich met projecten bezig: van periodieken tot lezingen en van tentoonstellingen tot boeken. In deze module geven wij u tips en tricks op het gebied van schrijven en presenteren voor een breed publiek, het organiseren van activiteiten, het bedenken van nieuwe creatieve projecten en het opzetten van een tentoonstelling.

Bekijk ook de verdiepingspagina’s over draaiboekententoonstellingen maken, oral history & storytelling en overige projecten.

Collectiebeheer en auteursrecht

Alle historische verenigingen hebben ermee te maken: auteursrecht en AVG-regels. In deze module geven we een leidraad. Daarnaast kijken we uitgebreid naar collectieregistratie en het opstellen van een collectieplan.

Bekijk ook de verdiepingspagina over collectiebeheer.

Bekijk hier ook de presentaties van de themabijeenkomst rondom collectiebheer en auteusrechten: Het Juiste Loket III.

De vereniging in de omgeving

Wat is uw plaats in de gemeenschap? Als historische vereniging kunt u veel betekenen voor uw omgeving, – u bent immers bezig met de lokale geschiedenis – maar op welke manier dan? Dit bespreken we in deze module. Daarnaast gaan we in op de belangrijke relatie tussen uw vereniging en de gemeente en het proces van een subsidieaanvraag en op het werven van nieuwe vrijwilligers.

Bekijk ook de verdiepingspagina voor meer informatie.

Educatie en jongeren bereiken

Deze module gaat in op het  betrekken van jongeren bij de vereniging. Daarnaast gaan we in op het betrekken van het onderwijs bij uw vereniging. Welke mogelijkheden op het gebied van educatie zijn er voor historische verenigingen?

Bekijk ook de verdiepingspagina over educatie.

Verhaal van Gelderland

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, de Radboud Universiteit, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland. Het wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Henriette Kosse.