Historische verenigingen

Wij helpen u graag!

Erfgoed Gelderland zet zich in voor de Gelderse historische verenigingen en ondersteunt hen bij projecten, processen en beleid. Heeft u een vraag over fondsen, subsidies, publicaties, digitalisering, geschiedschrijving of anderszins, vraag het ons gerust.

Erfgoed Gelderland organiseert jaarlijks twee netwerkbijeenkomsten, speciaal voor historische verenigingen, zie berichtgeving over  Het juiste loket I en Het juiste loket II. Op 26 februari is er weer een nieuwe bijeenkomst: Het Juiste Loket SPECIAL.

Op deze pagina verzamelen we kennis, nieuws en oproepen voor en door historische verenigingen.

Handboek Historische Verenigingen

De Gelderse historische verenigingen hebben een belangrijk aandeel in de Gelderse geschiedschrijving. Lokaal en regionaal onderzoek en het betrekken van de inwoners staan daarbij centraal. Om deze basis te versterken gaat Erfgoed Gelderland binnen het Verhaal van Gelderland de historische verenigingen extra ondersteuning bieden. Van het werven van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, tot het bereiken van een breder en jonger publiek en van herpositionering en digitalisering tot presentatievormen.

Op deze pagina vindt u diverse modules die samen een handboek vormen. In deze modules komen diverse thema’s aan de orde. Gedurende 2019 komen er steeds meer modules bij. Vanaf juli zijn alle zes de modules (het hele handboek) ook in een keer te downloaden!

Maandoverzicht Historische Verenigingen op mijnGelderland

Goed nieuws voor historische verenigingen, heemkundekringen en oudheidkundige gezelschappen. Via onze publiekswebsite mijnGelderland bieden we nu een speciaal overzicht van de activiteiten die deze verenigingen organiseren; en dat is ontzettend veel. Deze bijeenkomsten zijn vaak ook toegankelijk voor niet-leden en daarom leuk om met een breder publiek te delen. Daarnaast kunnen de verenigingen met deze pagina op mijnGelderland ook nieuwe inspiratie opdoen. Wellicht vindt u er een spreker voor uw lezing! Elke maand wordt het overzicht ververst. Laat het ons weten als u ook een activiteit organiseert. Dat kan door uw persbericht of e-mail te sturen naar nieuws@erfgoedgelderland.nl.

Oproepen van/voor historische verenigingen

Wilt u samenwerken met partnerorganisaties? Heeft u een projectidee? Of wilt u ervaringen uitwisselen? U kunt een oproep plaatsen. Stuur deze naar info@erfgoedgelderland.nl met de vermelding ‘oproep van/voor historische verenigingen’.

Oproep: netwerk denktank historische verenigingen

Nieuws over/voor historische verenigingen

Onze dienstverlening voor historische verenigingen is zeer breed. Wij berichten hier regelmatig over. Een overzicht van deze berichtgeving voor en over historische verenigingen vindt u hier.

Uitgelicht nieuws

Erfgoed Gelderland organiseert dit najaar een cursus Schrijven voor Wikipedia voor Historische Verenigingen. Het doel van de cursus is om de kennis in het bezit van de historische verenigingen over de lokale geschiedenis beter beschikbaar te maken via Wikipedia. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten in november, december en januari. Lees hier meer.