Romeinse Limes Nederland

In Romeinse Limes Nederland werken de erfgoedhuizen van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland samen aan het publieksbereik van het grootste archeologische monument van Nederland: de Neder-Germaanse Limes.

ThemaArcheologie, Romeinen
DoelgroepBeleidsmakers, Erfgoedprofessionals
ProductAdvies
terug naar overzicht

In Romeinse Limes Nederland werken de erfgoedhuizen van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland samen aan het publieksbereik van het grootste archeologische monument van Nederland: de Neder-Germaanse Limes. Erfgoedhuis Zuid-Holland is op dit moment penvoerder van het samenwerkingsverband.

Romeinse Limes Nederland beheert een website en social media, neemt deel aan het Romeinennetwerk Gelderland en organiseert tal van activiteiten.

Romeinse Limes Nederland, het grootste archeologische monument van Nederland

Dwars door Nederland, langs de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk: de Limes. Om deze grens te bewaken, bouwden de Romeinen langs de rivier, van Nijmegen tot Katwijk aan Zee, wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen. De resten van die bouwwerken zijn in de grond bewaard gebleven. En daarmee is de Limes het grootste archeologische monument van Nederland.

UNESCO werelderfgoed

De Limes in Nederland werd in 2020 voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat deed Nederland samen met Duitsland onder de naam Neder-Germaanse Limes. De term Neder-Germaans verwijst naar de naam van de Romeinse provincie waar dit deel van de grens bij hoorde: Germania Inferior. In 2021 heeft het Werelderfgoedcomité de Werelderfgoedstatus toegekend aan de Neder-Germaanse Limes. Meer over de UNESCO-Werelderfgoedstatus.

Foto: Tempel onder de kerk in Elst- Nederlandse Limes Samenwerking

Best nine

Langs de Limes zijn honderden bijzondere archeologische vondsten gedaan. Negen van de mooiste voorwerpen werden gescand in 3D en samengebracht op een webpagina. Ook drie Gelderse topstukken maken deel uit van deze Best Nine. Bekijk ze op romeinen.nl.

De Limes beleven

De Romeinse tijd in Gelderland en elders in Nederland kan op veel plaatsen beleefd worden: in musea, door bijzondere producten of door middel van fietstochten en wandelingen. Alle locaties en routes zijn centraal verzameld op romeinen.nl. Een up-to-date overzicht van alle lezingen, tentoonstellingen en evenementen, zowel in Gelderland als elders in Nederland, vindt u in de agenda van romeinen.nl

Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten

Tijdens het eerste Limes Congres op 24 augustus 2022 verscheen het boek Neder-Germaanse Limes. Top 100 Vondsten. In de drietalige publicatie beschrijven specialisten uit Duitsland en Nederland de 100 mooiste archeologische vondsten die langs de Neder-Germaanse Limes in Nederland en Duitsland zijn gedaan. Samen vertellen deze objecten het verhaal van meer dan 400 jaar leven en werken langs de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Foto: Museum Oriëntalis – Nederlandse Limes Samenwerking