Romeinen in de Bijland bij Zevenaar

De Bijland ligt in een landschap waarin de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten. Als projectleider heeft Erfgoed Gelderland de gemeente Zevenaar geholpen deze boeiende geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken.

Datum afgerond17-06-2022
ThemaArcheologie, Romeinen
DoelgroepBeleidsmakers, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers, Publiek
ProductAdvies, Projectcoördinatie
terug naar overzicht

De Bijland ligt in een landschap waarin de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten. Kleine artefacten en Romeinse bouwfragmenten die in en rondom het water van De Bijland zijn gevonden. Maar er is meer: de Romeinen hebben het waterlandschap blijvend naar hun hand gezet. Als projectleider heeft Erfgoed Gelderland de gemeente Zevenaar geholpen deze boeiende geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken.

UNESCO Werelderfgoed

Bij De Bijland heeft een grootschalig watermanagementproject avant la lettre plaatsgevonden. De Romeinse generaal Drusus zorgde voor een betere doorstroming van de Rijn en de Waal met de bouw van een dam. Deze dam van Drusus is zo bijzonder dat het UNESCO Werelderfgoed is, als onderdeel van de limes. Omdat er nog heel veel resten op de bodem van de plas ligt wordt het ook wel één van de spannendste limeslocaties van Nederland genoemd.

De gemeente Zevenaar wilde deze Romeinse geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken met een nieuwe, fantasieprikkelende weergave, bij en in het water van de Bijland. Het resultaat: een 10 meter hoog kunstwerk van cortenstaal op het strand bij Herwen. ‘De Romeinse Baadster’ is gemaakt door Maree Blok en Bas Lugthart. Dit project stelt volwassenen en kinderen, zowel inwoners als bezoekers van buiten, in staat om over dit bijzondere verhaal van het Zevenaars verleden te fantaseren, erover te leren en het te beleven. Erfgoed Gelderland was projectleider en bood ondersteuning aan de gemeente Zevenaar in dit project.