Online ontmoeten en ontwikkelen

De Nederlandse erfgoedhuizen slaan de handen ineen voor erfgoedvrijwilligers in het hele land. Het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN) werkt van 2021 t/m 2023 aan een gezamenlijk project genaamd ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’, dat mogelijk wordt gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).

ThemaJongeren, Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies, Scholing
terug naar overzicht

Het project ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’ is een project dat wordt uitgevoerd door de verschillende erfgoedhuizen, verenigd in OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland). Het project bestaat uit het ontwikkelen en beschikbaar stellen van nieuw en bestaand cursusmateriaal en het werven en behouden van erfgoedvrijwilligers. Het project wordt feestelijk afgesloten met een landelijke Erfgoedvrijwilliger quiz in de zomer van 2023. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).

Wat houdt het project in? 

Het project ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’ bestaat uit drie onderdelen. Binnen het eerste onderdeel (A) wordt bestaand cursusaanbod van de deelnemende erfgoedhuizen geïnventariseerd, doorontwikkeld en toegankelijk gemaakt via het platform erfgoedvrijwilliger.nl. Dit deel wordt geleid door Erfgoedhuis Zuid-Holland. In het tweede onderdeel (B) wordt er onder leiding van Erfgoed Brabant nieuw cursusaanbod ontwikkeld, waarbij er speciale aandacht is voor online werken en zichtbaar zijn voor erfgoedvrijwilligers. Het derde onderdeel (C) staat onder leiding van Erfgoed Gelderland en bestaat uit het coördineren van regionale bijeenkomsten, het opzetten van een wervingscampagne en het organiseren van de landelijke Erfgoedvrijwilliger quiz.

Erfgoedvrijwilliger quiz 

Ter afsluiting van het project wordt er op vrijdag 30 juni 2023 een landelijke quiz georganiseerd voor erfgoedvrijwilligers uit het hele land. De voorrondes van de quiz kunnen in de maanden daaraan voorafgaand online gespeeld worden. De inhoud van de quiz? Erfgoedvrijwilligerswerk! Vrijwilligers in de erfgoedsector doen ontzettend divers werk en beschikken vaak over zeer specialistische kennis. Tijdens de quiz komt die kennis van pas en leren vrijwilligers(organisaties) spelenderwijs meer over elkaar en elkaars vrijwilligerswerk. In de landelijke finale op 30 juni 2023 spelen de topscoorders uit de voorrondes namens hún museum of vereniging voor de eer en natuurlijk voor een mooie prijs.

Erfgoedvrijwilliger.nl

Het project ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’ sluit aan bij ons project Erfgoedvrijwilliger dat zich inzet voor het ondersteunen en toekomstbestendig maken van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. Neem ook eens een kijkje op onze projectpagina over Erfgoedvrijwilliger.