Sens(H)oor wint RAAK Aanmoedigingsprijs
Elk jaar reikt RAAK de stimuleringsprijs uit aan museale projecten die zich richten op de inclusie van mensen met een visuele beperking. Dit jaar werd er naast deze stimuleringsprijs ook de RAAK Aanmoedigingsprijs uitgereikt. Op 8 december won het project Sens(H)oor de aanmoedigingsprijs. Margot Appelman van CODA Apeldoorn nam mede namens Erfgoed Gelderland deze prijs in ontvangst.
Uitreiking van de aanmoedigingsprijs
Op 8 december vond de RAAK prijsuitreiking plaats, gepresenteerd door schrijver, muzikant en cabaretier Vincent Bijlo. Bij RAAK krijgen de projecten die zich richten op de ontsluiting van een museum of collectie voor blinden en slechtzienden een podium. Lees hier meer over de RAAK Stimuleringsprijs. Naast de drie stimuleringsprijzen werd er een vierde prijs uitgereikt: de RAAK Aanmoedigingsprijs. CODA Apeldoorn nam voor het project Sens(H)oor deze aanmoedigingsprijs in ontvangst. Aan de prijs is een cheque van €2.500 euro verbonden. Het project werd omschreven als een buitengewoon innovatief plan dat het Gelders verleden tastbaar maakt.
Erik van Vliet, initiatiefnemer van het project Sens(H)oor, merkt op: ‘Deze prijs is een extra aanmoediging om verder te gaan met het project. Door de jury (ervaringsdeskundigen, museumdirecties en kenners vanuit een brede expertise) wordt Sens(H)oor als veelbelovend gezien. Dat geeft natuurlijk extra energie om ermee door te gaan.’
Tastbaar verleden met Sens(H)oor
Vanuit het project Schatkamers van Gelderland ging Erfgoed Gelderland met het idee voor Sens(H)oor naar CODA. Samen hebben ze de handen ineengeslagen en met de kennis en kunde van de samenwerkende partijen het idee verder uitgewerkt tot een innovatieve en inclusieve publiekstoepassing in de erfgoedsector.
Het idee van Sens(H)oor is als volgt. Van historische collectiestukken worden replica’s gemaakt met de 3D-printer uit het lab van CODA. Deze objecten worden voorzien van kleine aanraakgevoelige micro-sensoren. Als iemand het object vasthoudt en een micro-sensor aanraakt, krijgt die persoon extra audio-informatie te horen over een bepaald onderdeel van het historische object. Dit aanraken is niet alleen voorbehouden voor mensen met een visuele beperking. Elke museumbezoeker moet deze objecten aanraken om de informatie te ontsluiten en wordt zo uitgedaagd zich op een andere manier te verhouden met het verleden.
De prototypes zijn nog in ontwikkeling. In onderstaande afbeelding kunt u een conceptuele weergave zien van hoe zo’n 3D replica van Sens(H)oor er uit zal zien
Hieronder kunt u het gedeelte van de uitreiking van de aanmoedigingsprijs terugkijken.
Uitreiking van de RAAK aanmoedigingsprijs op 8 december 2021.