Schatkamers van Gelderland

Binnen het project Schatkamers van Gelderland werken ruim 30 Gelderse erfgoedinstellingen samen om het verhaal van Gelderland te tonen door bijzondere collectiestukken digitaal bij elkaar te brengen. Dit verhaal wordt met behulp van moderne digitaliseringstechnieken en vernieuwende presentatievormen 
aangeboden middels ‘Schatkamers Online’ en ‘Schatkamers VR Game’. 

ThemaArcheologie, Collecties
Digitalisering, Nieuwe media, Romeinen, Verhaal van Gelderland
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Onderwijs, Publiek
ProductDigitalisering, Game
terug naar overzicht

Schatkamers Online 

Op CollectieGelderland worden 70 3D-replica’s van bijzondere Gelderse collectiestukken in context met elkaar getoond, ingedeeld in 7 tijdperken (van prehistorie tot begin 20e eeuw). Deze collectie van Gelderse topstukken is zorgvuldig samengesteld in overleg met Gelderse erfgoedinstellingen, historici en andere specialisten. Ieder object is voorzien van een begeleidende tekst waarin een koppeling met het verhaal van Gelderland wordt gemaakt. Met een nieuw ontwikkelde 3D-module kan elk object van alle kanten bekeken worden.  

Bij de ontwikkeling van de nieuwe pagina’s is rekening gehouden met maximale gebruiksvriendelijkheid. 3D-technologie vraag veel van apparaten (pc, mobiel, tablet). Om de websites toegankelijk te houden, zijn verschillende lagen aangebracht in de rijkheid van de interactieve ervaring. De gebruiker kan zelf door deze lagen heen navigeren. 

De 70 objecten worden voorafgegaan door de video ‘Grenzen van Gelderland’. Hierin worden de veranderende grenzen van Gelderland getoond vanaf prehistorie tot begin 20e eeuw. De video geeft een introductie op de diversiteit – maar verklaard ook de regionale spreiding – van de opgenomen collectiestukken. 

Bezoek Schatkamers Online op CollectieGelderland.

Schatkamers VR Game 

Schatkamers VR Game is een spel voor twee spelers. Spelenderwijs ontdekken zij het verhaal van Gelderland en springen door zeven tijdvakken, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Eén speler draagt de VR-bril, de ander bedient een touchscreen. Door aanwijzingen te ontcijferen en goed samen te werken, herstellen zij samen de Gelderse geschiedenis. 

De game werd gedurende de testfase gespeeld door de leerlingen van het Groevenbeek college

De game is ontwikkeld samen met innovatief mediaproductiehuis Het Nieuwe Kader en speelt zich af op 7 verschillende virtuele Gelderse locaties, verspreid door de tijd. Voor de game is een spannend narratief geschreven waarin tijdreizen, slechteriken en Gelderse geschiedenis samengebracht wordt. Reizend door de tijd belanden de spelers in een prehistorische hut, een Romeinse tempel, een Spaans tentenkamp of één van de andere 7 locaties. Naar al deze tijden moeten historische objecten teruggebracht worden. En dat lukt alleen met de hulp van museumbezoekers in de leeftijd van 12 t/m 99 jaar. 

Het Nieuwe Kader geeft een kijkje achter de schermen in de volgende video.

Making of van Het Nieuwe Kader over Schatkamers van Gelderland, via Vimeo

Schatkamers van Gelderland is onderdeel van het brede project Verhaal van Gelderland en is mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.  De game wordt gespeeld in een fysieke installatie en reist langs de deelnemende Gelderse musea. Voor meer informatie over waar en wanneer de game gespeeld kan worden, zie www.schatkamersvangelderland.nl of klik op onderstaande link.