Historische Vereniging Numaga kijkt naar Nijmegen
In 2020 heeft de historische vereniging Numaga al haar uitgaven digitaal ontsloten in het kader van het brede project Verhaal van Gelderland. Om deze lokale verhalen over de geschiedenis van Nijmegen naar het publiek te brengen, liet de historische vereniging drie nieuwe video’s maken. In een extra video laat Numaga zien hoe u als historische vereniging zelf aan de slag kunt gaan met het maken van een video, met handige tips en suggesties.
Het lokale verhaal gedigitaliseerd
In de afgelopen jaren zijn ruim 16.000 pagina’s uit de jaarboeken van de Historische Vereniging Numaga gedigitaliseerd, in samenwerking met Erfgoed Gelderland, De Gelderland Bibliotheek van Rozet en Regionaal Archief Nijmegen, en met financiële steun van Provincie Gelderland. Deze digitale publicaties kunt u online vinden via: https://studiezaal.nijmegen.nl/bibliotheek. Meerdere historische verenigingen hebben binnen het brede project Verhaal van Gelderland hun periodieken gedigitaliseerd. Kijk voor een overzicht op: ‘Het digitale lokale verhaal’.
Het lokale verhaal in beeld
Voortbordurend op dit digitaliseringsproject, ontwikkelde Historische Vereniging Numaga drie video’s. Deze video’s zijn geïnspireerd op drie lokale verhalen uit de gedigitaliseerde uitgaven. De films zijn gemaakt door Thomas Lazeroms, met financiële steun van de Gemeente Nijmegen, de Rozet (Gelderland Bibliotheek) en het SFS-fonds. Elk filmpje duikt in een historisch verhaal uit Nijmegen. De onderwerpen: de geschiedenis van het station van Nijmegen, de profvoetballers Moises en Remko Bicenti, en de Romeinse brug.
Achter de schermen
Hoe maak je als historische vereniging zo’n publieksfilmpje? Waar moet je beginnen? Hoe verzamel je beeldmateriaal? In de vierde video – de making of – laat Historische Vereniging Numaga zien hoe je een historisch verhaal omzet naar een publiekstoegankelijke en inspirerende video. De vereniging geeft hiervoor tips en suggesties: van het kiezen van een onderwerp tot het in elkaar zetten van beschikbaar beeldmateriaal. Deze video is extra interessant voor historische verenigingen die zelf ook aan de slag willen met het maken van video’s om het lokale verhaal via een ander medium naar het brede publiek te brengen.
Via onderstaande button kunt u alle video’s bekijken, inclusief de making of met praktische tips en tricks voor het maken van een filmpje.