Gelderse Landdag 2022
De derde editie van de Gelderse Landdag stond op 16 november 2022 volledig in het teken van de grond onder onze voeten. In theater de Junushoff werd op deze ontmoetingsdag plenair en in verschillende deelsessies kennis uitgewisseld over onderwerpen als landschapstransitie op de Veluwe, ruilverkaveling en het succes van het prijswinnende citizen science project Erfgoed Gezocht. De landdag was een inspirerende middag waarin we elkaar in een volle zaal weer in groten getale konden ontmoeten.
Inspirerend programma
Binnen het thema landschap werd een inspirerend programma samengesteld met grote en kleine lezingen, workshops en ronde tafeldiscussies. Vanuit het project de Gelderse Bloem werden verschillende paneldiscussies gevoerd over ruilverkaveling in de Achterhoek en het Rivierengebied, over landschapstransitie op de Veluwe en bij Kastelen en Domeinen. Deze gesprekken zijn opgenomen en zullen als podcastafleveringen verschijnen. Historica Machlien Vlasblom nam deelnemers in vogelvlucht mee langs de beladen Gelderse oorlogslocaties en wisselde met hen van gedachten over de omgang met dit erfgoed. Eva Kaptijn vertelde over het succes van het citizen science project Erfgoed Gezocht en Natalya Staring en Robin Smits namen geïnteresseerden mee naar de Achterhoek in 1572. Zij vertelden over het onderzoek dat het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers deed en het bijzondere eindresultaat dat dat in samenwerking met designstudio Superposition opleverde. In het plenaire gedeelte werden lezingen gegeven door onder andere Matthijs Schouten en Enny de Bruijn.
Verhaal van Gelderland
Op 10 november 2022 verscheen het Verhaal van Gelderland. Uiteraard was er tijdens de Gelderse Landdag ook uitgebreid aandacht voor deze vierdelige boekenreeks over de provinciegeschiedenis van Gelderland. Hoofdredacteur Dolly Verhoeven presenteerde de boeken en werd daarnaast door de zaal verrast met een op maat gemaakt couplet en refrein in het lied ‘Ode aan Gelderland’ van het Toverbaltheater, gezongen door dagvoorzitter Marlies Claasen. Auteurs van het Verhaal van Gelderland, Nico Willemse, Toon Bosch, Paul van der Heijden en Maarten Gubbels, gaven presentaties in het keuzeprogramma over diverse onderwerpen uit de Gelderse geschiedenis. Aan ondertekenaars van het Verhaal van Gelderland-convenant werden namens Erfgoed Gelderland exemplaren van de boekenset uitgereikt.
Martens van Sevenhovenprijs voor historica Rozemarijn Moes
Historica Rozemarijn Moes werkte als junior-onderzoeker mee aan het Verhaal van Gelderland. Hiervoor dook zij een jaar lang in de cijfers om de Gelderse bevolking van prehistorie tot heden te reconstrueren. Een enorme klus. Voor haar onderzoek ontving Rozemarijn Moes tijdens de Gelderse Landdag de Martens van Sevenhovenprijs. Een bijzondere verdienste, nooit eerder ontving een historicus zo jong deze penning. Speciaal voor deze prijs maakte zangeres Cassandra Onck een muzikale vertaling van het onderzoek dat zij tijdens de landdag ten gehore bracht. Het onderzoeksrapport leverde demografische kennis waarop auteurs van het Verhaal van Gelderland konden voortbouwen: “Het voordeel van zo’n reconstructie is dat we Gelderland voor het eerst over een langere periode kunnen volgen”, vertelde Rozemarijn Moes na het voltooien van het rapport, “Bovendien is het bij geschiedschrijving altijd belangrijk om te weten over hoeveel mensen je het nu precies hebt. Het maakt voor gebeurtenissen nogal uit of je het over 100 of 100.000 mensen hebt.” Het rapport van Rozemarijn Moes is beschikbaar via Rozet Bibliotheek.
De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (leerstoel Gelderse Geschiedenis). Kijk voor meer informatie op gelderselanddag.nl.