Picto-museumkaart maakt musea toegankelijker voor mensen met een communicatieve beperking
Hoe bezoek je een museum met leerlingen die moeite hebben met taal of die niet kunnen spreken? En hoe geef je als museumbezoeker woorden aan wat je voelt, wat je ziet, wat je verwondert of verbaast als je niet kunt spreken, maar je wel wat te vertellen of te vragen hebt? Hiervoor is de picto-museumkaart ontwikkeld door EMB Nederland en de International Society for Augmentative and Alternative Communication.
Ondersteunend communicatiemiddel
De gratis picto-museumkaart is een initiatief van EMB Nederland, de landelijke belangenbehartiger voor mensen met een (ernstige) meervoudige beperking en hun naasten, en de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC-NF). Het is bedoeld om leerlingen die ondersteunende communicatie gebruiken meer te laten genieten en te betrekken bij het museumbezoek.
Pictogrammen
De picto-museumkaart is een gelamineerde kaart op A4-formaat waarop gekleurde pictogrammen staan die te maken hebben met museumbezoek en communicatie-uitingen die daarbij kunnen horen. De verschillende kleuren verwijzen naar diverse woordcategorieën. Zo zijn alle persoonlijk voornaamwoorden geel, alle werkwoorden groen, de bijwoorden blauw, de zelfstandige naamwoorden oranje en de vragende voornaamwoorden bruin. Zo kun je snel weten waar op de picto-kaart je het pictogram kunt vinden dat past bij en staat voor wat je wilt zeggen.
In musea
Zo’n 350 musea in Nederland en Vlaanderen hebben de beschikking over een aantal picto-museumkaarten, zodat ze die aan mensen met een communicatieve beperking en hun begeleiders kunnen geven tijdens een bezoek. De kaart is inmiddels ook naar zo’n vijftig musea in Gelderland gestuurd.
Meer informatie
Meer informatie over de pictomuseumkaart vindt u op de website van EBM Nederland. EMB Nederland en ISAAC-nf ontwikkelde ook een video over de picto-museumkaart en hoe de kaart werkt in de praktijk. Deze video is te zien op het YouTube kanaal van EMB Nederland.