Vrijheid in Gelderland

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom is blijvende aandacht voor dit thema belangrijk. Dit doen we voor én met iedereen die de Tweede Wereldoorlog niet uit eerste hand heeft meegemaakt. En met speciale focus op jongeren. Het is van belang dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat.

ThemaEducatie, Jongeren
Oral History, WO2
DoelgroepBeleidsmakers, Erfgoedprofessionals
Onderwijs, Publiek
ProductEvenement, Onderzoek
Scholing
terug naar overzicht

Het programma Vrijheid is onderverdeeld in twee deelprojecten.

  • Het bibliotheeknetwerk Rijbrink verzorgt de organisatie van de Vrijheidsdagen
  • Erfgoed Gelderland neemt de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ op zich 

Dit project is onderdeel van Gelderland in Vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Om naoorlogse generaties bewust te maken van de waarde van vrijheid, stelde de provincie Gelderland de subsidieregeling Vrijheid open in navolging van het programma Gelderland Herdenkt, 75 jaar Vrijheid. Erfgoed Gelderland en Rijnbrink werkten samen aan de subsidieaanvraag voor dit grote, educatieve project. De aanvraag is in juni toegekend door provincie Gelderland.

De website van de provincie ‘Gelderland in Vrijheid’ functioneert als platform voor alles omtrent het programma Vrijheid (waaronder lesplannen, evenementen, activiteiten en meer).

Burgerschap en Vrijheid op het mbo

Erfgoed Gelderland houdt zich bezig met de mbo-leerlijn getiteld ‘Burgerschap en Vrijheid’.  Verschillende partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van deze leerlijn.

De betrokken mbo-scholen:

  • ROC Nijmegen
  • Graafschap College
  • Rijn IJssel
  • Aventus

Diverse docenten vertellen waarom zij deelnemen aan het project Burgerschap en Vrijheid en wat vrijheid voor hen betekent. Lees meer over deze docenten via onderstaande button.

De betrokken Gelderse musea:

  • Vrijheidsmuseum
  • Airborne Museum
  • Nationaal Onderduikmuseum
  • Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Lees meer over het aandeel van deze musea via onderstaande button.

In samenwerking met deze vier mbo-scholen, Gelderse musea en de HAN University of Applied Sciences, wordt er een nieuwe leerlijn ontwikkeld binnen het Programma Vrijheid. Mbo-studenten gaan in deze leerlijn aan de slag met de vraag: wat betekent vrijheid voor de maatschappij van nu?

Gedurende de lessen bespreken ze (verschillende vormen van) vrijheid en behandelen ze de betekenis hiervan voor een individu en een gemeenschap. In afstemming met de deelnemende docenten komen verschillende onderwerpen aan bod, gekoppeld aan het overkoepelde thema vrijheid. Ook zullen de studenten kennismaken met de methode oral history aan de hand van interviews over het thema (on)vrijheid. De leerlijn draagt op deze manier bij aan het streven om het thema vrijheid duurzaam in te bedden in het vak Burgerschap.

De ontwikkeling van de leerlijn is in september 2021 van start gegaan en wordt sinds 2022 in de klas en musea toegepast.

Bekijk hier de introductie voor de mbo-leerlijn Burgerschap en Vrijheid.

Acht modules

Mbo-studenten bespreken in het kader van deze leerlijn het thema vrijheid, onder meer aan de hand van eigen ervaringen en van historische gebeurtenissen. Een bezoek aan een Gelders oorlogsmuseum is hierbij inbegrepen. Daarom hebben we acht modules ontwikkeld, die elk één thema behandelen dat actueel is: bijvoorbeeld, racisme, migratie, gender, geaardheid, of fysieke beperkingen. In het komende studiejaar komen daar weer acht nieuwe modules bij.” Meer informatie over de leerlijn en de modules vindt u op: https://blog3.han.nl/vrijheid/.

Oral history video’s

In het kader van de mbo-leerlijn, maakte Erfgoed Gelderland vijf oral history video’s in samenwerking met de Gelderse oorlogsmusea, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en verschillende mbo-opleidingen in Gelderland. In deze vijf korte films wordt uitgelegd wat een oral history interview is, hoe je het zelf voorbereidt en uitvoert en wat je ermee kan. In elke film neemt interviewer Shaima je mee in haar eigen oral history onderzoek. Mbo-docenten kunnen de films in de klas gebruiken om studenten kennis te laten maken met de oral history interviewtechniek. De films zijn te bekijken via het YouTube-kanaal van Erfgoed Gelderland.


Bibliotheken slaan de handen ineen tijdens de Vrijheidsdagen 2023

Onderdeel van het programma Vrijheid zijn de Vrijheidsdagen, gecoördineerd door Rijnbrink en de Gelderse Bibliotheken. Met behulp van de toegekende provinciale subsidie gaf Rijnbrink samen met de Gelderse bibliotheken in 2022 invulling aan de Vrijheidsdagen. In 2023 zal dit project worden voortgezet. Tussen maart en juni zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden. Rijnbrink: ‘We nemen de ervaringen van het afgelopen jaar mee en om nog meer jongeren te bereiken zetten we in 2022-2023 in op het organiseren van een aantal grotere Vrijheidsfestivals en events op meerdere locaties in de provincie Gelderland. Dit doen we met programmering passend bij de regio en in samenspraak met bibliotheken, scholen, lokale partners en jongeren zelf.’ Lees meer over de programmering in de bibliotheken en het project rondom vrijheid en de Gelderse bibliotheken op de website van Rijnbrink. Benieuwd wat er allemaal in de bibliotheek bij u in de buurt gepland staat? Bekijk hier alvast het blokkenschema van 2023.

Samenwerking

Deelnemende partners: Rijnbrink, Erfgoed Gelderland, Gelders Bibliotheeknetwerk, ROC Nijmegen, Vrijheidsmuseum, HAN University of Applied Sciences, Rijn IJssel, Graafschap College, Gelderland in Vrijheid, Aventus, Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, Airborne Museum ‘Hartenstein’, Nationaal Onderduikmuseum, Spectrum, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Wageningen 45.