Gelderse Landdag 2024
De Gelderse Landdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de Gelderse historie.
Gelderse Landdag: Samen geschiedenis maken
De Gelderse Landdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de Gelderse historie. De Gelderse Landdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Radboud Universiteit. Deze editie hebben we gekozen voor het thema ‘Samen geschiedenis maken’. Hoe kunnen historici, erfgoedprofessionals, onderzoekers, erfgoedvrijwilligers en het brede publiek samenwerken om het verleden te onderzoeken, interpreteren en presenteren? Aan de hand van lezingen, workshops en praktijkvoorbeelden bekijken we dit onderwerp vanuit diverse perspectieven.
Keynote-lezing: Grondstof door Taco Dibbits en Hester Dibbits
De keynote-lezing getiteld Grondstof wordt verzorgd door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Hester Dibbits, lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. In gesprek met dagvoorzitter Marlies Claasen zullen Hester Dibbits en Taco Dibbits verkennen hoe je samen geschiedenis kunt maken door mensen aan het denken te zetten over materialen als klei, ijzer en brons. We zien het terug in oude en nieuwe industrieën, in meer en minder alledaagse producten, en in museale collecties. Welke vragen moeten daarbij worden gesteld en welke verhalen verteld? Aan de hand van concrete voorbeelden zullen Hester en Taco hier hun visie op geven, elk vanuit hun eigen perspectief, met aandacht voor wat hen van huis uit bindt.
Links: Taco Dibbits (Foto: Rijksmuseum), Rechts: Hester Dibbits (Foto: Monique Kooijmans)
Historische Vierdaagse – Radboud Universiteit
De Gelderse Landdag vormt tevens de eerste bijeenkomst van de Historische Vierdaagse van de Radboud Universiteit. Tijdens deze Vierdaagse gaan wetenschappers van de universiteit in gesprek met erfgoedorganisaties en het brede publiek over relevante thema’s voor erfgoedonderzoek en over manieren om erfgoedonderzoek meer, beter en structureel aan te laten sluiten bij de praktijk, vragen en behoeften van erfgoedorganisaties. Doel van de Vierdaagse is om de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en het regionale erfgoedveld structureel te versterken door middel van het opstellen van een Regionale Historische Onderzoeksagenda.
Tijdens de Gelderse Landdag zijn twee deelsessies geheel gewijd aan de uitwisseling van kennis en expertise tussen de universiteit en Gelderse erfgoedorganisaties. Ook in de andere programma’s tijdens deze dag wordt expliciet aandacht besteed aan de relatie tussen universiteit en erfgoedveld. In het komende jaar vinden vergelijkbare bijeenkomsten plaats in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel.
Foto: Gelderse Landdag 2022, Fotografie: Jan Adelaar
Praktische informatie
Datum: 12 december 2024
Tijd: 10:00 – 17:30 uur
Locatie: Mauritskazerne, Ede (Nieuwe Kazernelaan 2 D41)
Kosten: Gratis voor leden van Erfgoed Gelderland, medewerkers van de Radboud Universiteit en gratis toegankelijk voor studenten. Andere deelnemers vragen we een onkostenvergoeding van €17,50.
Aanmelden: Let op: het aanmeldformulier is helaas gesloten. Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met info@erfgoedgelderland.nl.
Programma
Keuzeprogramma | Ronde 1
Samenwerken met studenten (Radboud Universiteit)
Samenwerken met studenten (Radboud Universiteit)
Hoe kun je studenten inzetten bij onderzoek vanuit jouw historische vereniging of museum? En welke denktanks zijn al eerder door de Radboud Universiteit opgezet bij Gelderse erfgoedorganisaties? Kom naar deze sessie voor inspirerende voorbeelden van hoe jij aan de slag kunt gaan met studenten. Leiding van deze deelsessie is in handen van Annemiek Arfman, coördinator denktanks van de Radboud Universiteit.
Dit moet onderzocht! – Historische 4Daagse
Dit moet onderzocht! – Historische 4Daagse
Waar liggen kansen voor historisch onderzoek in jouw regio of vanuit jouw organisatie? Waar zou de universiteit jouw organisatie mee kunnen helpen? Waar heb je behoefte aan? Ga in gesprek met wetenschappers van de Letterenfaculteit en zet de spotlight op de thema’s die voor jou relevant zijn. De opgehaalde input wordt gebruikt voor de Regionale Historische Onderzoeksagenda. Het gesprek wordt geleid door Jan Hein Furnée (hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis) en Marloes Hülsken (universitair docent gendergeschiedenis).
(H)erkennen van een verborgen verhaal
(H)erkennen van een verborgen verhaal
In deze sessie vertellen Barbara Esseboom, Else Gootjes (Erfgoed Gelderland) en Coen van Galen (Radboud Universiteit) over het onderzoek dat wordt gedaan naar sporen van slavernijverleden en koloniaal verleden. Deelnemers van de workshop gaan aan de slag met verschillende manieren om op zoek te gaan naar dit verleden.
Samen geschiedenis maken met een oud handschrift
Samen geschiedenis maken met een oud handschrift
In 2023 wist Rozet een middeleeuws handschrift uit het Klooster Bethanië te verwerven. Hoogleraar Johan Oosterman van de Radboud Universiteit betrekt studenten bij het onderzoek naar dit handschrift. Wat maakt dit boek interessant? Wat is het verhaal dat aan het brede publiek verteld kan worden? Leiding van deze deelsessie is in handen van Bram Kluen van Rozet en Johan Oosterman van de Radboud Universiteit.
Wat zeggen historische data over landschap?
Wat zeggen historische data over landschap?
Voor zijn onderzoek verzamelde archeoloog Rinse Willet (Radboud Universiteit) een berg aan data. Hij focuste zich op Romeinse sites, wegen en voor een deel op de ijzertijd. Hoe vertaal je deze (geografische) data vervolgens naar een interpretatie over het historische landschap? Rinse Willet geeft de workshopdeelnemers een inkijk in zijn onderzoek en methodiek.
Panelgesprek: Klimaatverandering en erfgoed
Panelgesprek: Klimaatverandering en erfgoed
Hoe beschermen we erfgoed in tijden van klimaatverandering? De overstroming in Limburg in 2021 is een actuele gebeurtenis die duidelijk heeft gemaakt hoe kwetsbaar erfgoed is in tijden van nood. Als gevolg van klimaatverandering zien we het weer extremer worden en daarmee het risico voor het erfgoed toenemen. Schade aan erfgoed door wateroverlast, overstroming en natuurbrand is niet ondenkbaar. Er zijn in de erfgoedsector al voorbeelden van verloren collecties. Renate van Leijen van de RCE neemt je kort hierin mee. Onder leiding van Marlies Claasen gaat ze in gesprek met René Dessing (voorzitter Stichting Kastelen en Buitenplaatsen) en Marco van Ravenstein (Veiligheidsregio Gelderland-Midden). Hoe bereid je je voor op zwaar weer?
Keuzeprogramma | Ronde 2
Studenten aan het werk (HAN)
Studenten aan het werk (HAN)
Corien Vuurman (HAN) en Henk van der Zand (Maelwael Van Lymborch Huis) laten lesmateriaal zien dat door studenten van de docentenopleiding geschiedenis ontwikkeld is. Daarna lopen deelnemers over de markt om prototypes van studenten Communicatie en Multimedia Design te bekijken en met de studenten in gesprek te gaan. Leiding van deze deelsessie is in handen van Corien Vuurman van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Dit moet onderzocht! – Historische 4Daagse
Dit moet onderzocht! – Historische 4Daagse
Waar liggen kansen voor historisch onderzoek in jouw regio of vanuit jouw organisatie? Waar zou de universiteit jouw organisatie mee kunnen helpen? Waar heb je behoefte aan? Ga in gesprek met wetenschappers van de Letterenfaculteit en zet de spotlight op de thema’s die voor jou relevant zijn. De opgehaalde input wordt gebruikt voor de Regionale Historische Onderzoeksagenda. Het gesprek wordt geleid door Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde en directeur van Radboud Erfgoed) en Erika Manders (universitair docent politieke cultuur en religie in de Romeinse keizertijd en vroeg-Byzantijnse periode).
Beeld van de Achterhoek – Migratie in de Achterhoek vanaf 1572
Beeld van de Achterhoek – Migratie in de Achterhoek vanaf 1572
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) kiest elke paar jaar een onderzoeksthema. Historisch onderzoek helpt en ondersteunt bij de opbouw van historisch besef. Ga aan de hand van het onderzoek ‘Migratie in de Achterhoek vanaf 1572’ in gesprek over de geleerde lessen m.b.t. het betrekken van externe partijen bij het onderzoek en het uitdragen van de onderzoeksresultaten. Leiding van deze deelsessie is in handen van Femia Siero en Natalya Staring van ECAL.
Herbestemming en waardering Post 65 erfgoed, hoe doe je dat en met wie?
Herbestemming en waardering Post 65 erfgoed, hoe doe je dat en met wie?
Voor het herbestemmen van monumenten waarbij niet alleen de bakstenen, maar ook het verhaal en de mensen van het gebouw een rol blijven spelen, is samenwerken belangrijk. De herbestemming en waardering van het nieuwere erfgoed uit de periode 1965-1990 vraagt om een andere aanpak en denkwijze. Hoe waardeer je dit zogenaamde Post 65 erfgoed en welke mogelijkheden en kansen zijn er voor het herbestemmen van dit erfgoed? Tijdens de workshop gaan we nader in op de methodiek van het participatief waarderen. Daarnaast zal Geke Hop komen vertellen over de herbestemming van de Bourgonjetoren in Zutphen. Leiding van deze deelsessie is in handen van Lotte Schuitemaker van het Gelders Genootschap.
Verhalen in historische kaarten
Verhalen in historische kaarten
Welke verhalen zitten er verstopt in historische kaarten? Marjolein Driessen en Tom Willemsen van het Gelders Archief geven een inkijk in welke kaarten je allemaal in het Gelders Archief kunt vinden. Vervolgens gaat Tjirk van der Ziel, zelfstandig onderzoeker en schrijver van de onlangs verschenen Atlas van de Veluwe dieper in op de verhalen die kaarten kunnen vertellen. Deelnemers van de sessie gaan vervolgens zelf aan de slag met verhalende kaarten.
Panelgesprek: Toegankelijk maken van geschiedenis
Panelgesprek: Toegankelijk maken van geschiedenis
Geschiedenis kan op vele manieren worden verteld: via boeken, tentoonstellingen, podcasts, stripverhalen en meer. Tijdens de deelsessie ‘Toegankelijk maken van geschiedenis’ verkennen we via een reeks stellingen en een panelgesprek hoe geschiedenis voor diverse doelgroepen toegankelijk kan blijven. We richten ons op het vernieuwen van verhalen, het vergroten van diversiteit, en het aanpassen van musea en erfgoedorganisaties aan toekomstige ontwikkelingen. Bijzondere aandacht gaat uit naar twintigers en dertigers: hoe bereiken musea deze groep, en wat kan er beter? Onder leiding van Marlies Claasen wordt over dit onderwerp gesproken met Chris Dols (conservator Radboud Erfgoed, voorzitter werkgroep Herijking Historische Canon van Limburg), Sifra Verheijden (Projectcoördinator Nationale Archeologiedagen en Archeologienacht), Yvette Kopijn (Stichting Verhalen Over Leven, programma Tracing Your Roots), René Arendsen (Ridder van Gelre) en Dutch Historian (succesvol social mediaplatform en geschiedenispodcast). Ianthe van Beuningen en Rogier Vonk van Erfgoed Gelderland bereidden de sessie voor.
Afscheid bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven
Kom je naar de Gelderse Landdag? Dan ben je ook van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij het afscheid van Dolly Verhoeven als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis. Het afscheidsprogramma start vanaf 15.00 uur. Kom je uitsluitend voor het afscheid, dan hoef je geen entree te betalen.
Typisch Gelders?
Bij wijze van afscheid presenteert Dolly Verhoeven op 12 december ook haar nieuwe boek Typisch Gelders? Het verhaal van Gelderland in 25 vragen – en antwoorden. Een exemplaar kan tijdens de borrel van de Gelderse Landdag gekocht worden voor €17,50.
Voorafgaand aan de Gelderse Landdag kunnen erfgoedorganisaties bij Erfgoed Gelderland alvast exemplaren bestellen voor de verkoop in museumwinkels en vanuit historische verenigingen. Meer informatie over de inkoop van het boek is te vinden op deze pagina.
Foto: Dolly Verhoeven, Fotografie: Jurjen Poeles