Tijdschrift ‘Old Ni-Js’ gedigitaliseerd

Goed nieuws voor liefhebbers van de geschiedenis van Eibergen, Beltrum en Rekken. De Historische Kring Eibergen heeft haar tijdschrift Old Ni-Js laten digitaliseren. Dat gebeurde in het kader van Verhaal van Gelderland binnen het project ‘het digitale lokale verhaal’. Doel van dit project is om de unieke collectie tijdschriften en jaarboeken van historische verenigingen toegankelijk en beschikbaar te maken voor een groter publiek. De historische artikelen zijn vanaf heden toegankelijk via de catalogi van Rozet en de andere Gelderse Samenwerkende Bibliotheken.

De Historische Kring Eibergen is de volgende historische vereniging die haar periodiek heeft laten digitaliseren en online beschikbaar stelt. De hoogwaardige digitale bestanden zijn via de catalogus van Rozet te benaderen. Daar zoeken naar ‘Old Ni-Js Eibergen’ gecombineerd met een zoekterm, levert relevante artikelen uit de tijdschriften op.

Archeologische vondsten
Een voorbeeld. Zoeken naar ‘archeologie eibergen old ni-js’ levert acht artikelen uit Old Ni-Js op. Vijf van deze artikelen zijn vóór 2017 gepubliceerd, en daardoor digitaal te raadplegen. Iemand met interesse in archeologie vindt zo o.a. twee artikelen uit 2015 en 2016 die Ton Esman schreef over archeologische monumenten in Eibergen. En een artikel uit 2005 van H. Schepers en J. van Dijk-Sijbrandij genaamd ‘Bodemvondsten in Eibergen en omgeving’, waarin onder meer melding wordt gemaakt van bodemvondsten die bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te vinden zijn.

Verder zoeken
Zodra een artikel is geopend, is het in de viewer mogelijk verder te zoeken door op het vergrootglas te klikken. Daar kunnen nieuwe zoektermen worden ingevoerd. Bijvoorbeeld ‘Leiden’. In het artikel van Schepers en Van Dijk-Sijbrandij komt deze term op pagina 27, 29 en 32 voor, blijkt na een paar keer klikken. Iemand die op zoek is naar specifieke informatie kan daar via deze weg snel komen. Aan de rechterzijde van het scherm is ‘meer informatie’ te vinden over het artikel. Daarmee zijn in een oogopslag auteur, titel, beschrijving en auteursrechtenstatus te zien.

Overzicht van artikelen
Een totaaloverzicht van de nu gedigitaliseerde artikelen is hier te vinden. In totaal gaat het om zo’n 500 artikelen uit de periode 1986-2016 die online zijn gezet. De Historische Kring zal het tijdschrift ook via de eigen website gaan ontsluiten. Daarmee hoopt de Kring historische geïnteresseerden verder tegemoet te komen, en wordt in ieder geval weer een deel van de Gelderse geschiedschrijving voor een breder publiek toegankelijk.

Afbeelding: ‘Urn van glad, lichtbruin aardewerk met scherpe buikknik’, vindplaats: Eibergen, Haaksberger weg, bijzetting 4. CC BY Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.