Sleutelwerken van Gelderland

Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voortgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Om een goed overzicht te krijgen van deze kunstwerken voert Erfgoed Gelderland voor provincie Gelderland dit project uit: Sleutelwerken van Gelderland.

ThemaKunst
DoelgroepCollectiebeheerders, Publiek
ProductOnderzoek
terug naar overzicht

Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voortgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Van de gebroeders Van Lymborch tot Jan van Goyen en van Piet Mondriaan tot Willem den Ouden. Hun meesterwerken zijn inmiddels verspreid over binnen en buitenland en in de belangrijkste musea en erfgoedinstellingen te zien. Om een goed overzicht te krijgen van deze kunstwerken voerde Erfgoed Gelderland in opdracht van provincie Gelderland dit project uit: Sleutelwerken van Gelderland. De eerste 49 sleutelwerken zijn nu bekend.

Onderzoek naar 600 jaar kunstproductie in Gelderland

Erfgoed Gelderland ging in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis door de eeuwen heen, van de middeleeuwen tot nu: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Kunstwerken met een zekere Gelderse zeggingskracht. Niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook toegepaste kunst zoals textiel of glaswerk zijn meegenomen in de inventarisatie van de Gelderse kunstproductie. Zo kwam in overleg met kunstkenners, kunsthistorici en historici een bijzondere selectie tot stand van uiteenlopende kunstuitingen. Er is rekening gehouden met historische relevantie, regionale spreiding en diversiteit in objecten, media en makers.

Online tentoonstelling op CollectieGelderland

Het project Sleutelwerken van Gelderland toont de kunstwerken van deze artistieke grootmeesters zij aan zij in een online tentoonstelling, op collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Hier zijn de kunstvoorwerpen van over de hele wereld samengebracht en digitaal tentoongesteld, geordend per periode. Een aantal van deze objecten wordt ook in 3D weergegeven. Een beschrijving verklaart op welke manier dit object bepalend, invloedrijk of kenmerkend was voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Op deze wijze vertelt Sleutelwerken van Gelderland het verhaal van de Gelderse kunstgeschiedenis.

Wat wordt het vijftigste sleutelwerk?

De eerste 49 sleutelwerken zijn onthuld op het Erfgoedfestival op 3 oktober. Het vijftigste kunstwerk wordt met hulp van het publiek bepaald. Via het discussieplatform van de provincie kan iedereen een idee opperen. Uit de inzendingen wordt vervolgens het vijftigste sleutelwerk gekozen. Welk kunstwerk hoort nog thuis in deze selectie van sleutelwerken? Laat het weten via onderstaande button. Reageren kan nog tot 14 november.

Video-oproep voor het vijftigste sleutelwerk, uitgezonden tijdens het Erfgoedfestival op 3 oktober en live via Omroep Gelderland.

Gerelateerde projecten