Sleutelwerken van Gelderland

Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voortgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Om een goed overzicht te krijgen van deze kunstwerken voert Erfgoed Gelderland voor provincie Gelderland dit project uit: Sleutelwerken van Gelderland.

ThemaKunst
DoelgroepCollectiebeheerders, Publiek
ProductOnderzoek
terug naar overzicht

Gelderland heeft door de eeuwen heen bijzondere kunstenaars voortgebracht, aangetrokken en gehuisvest. Van de gebroeders Van Lymborch tot Jan van Goyen en van Piet Mondriaan tot Willem den Ouden. Hun meesterwerken zijn inmiddels verspreid over binnen en buitenland en in de belangrijkste musea en erfgoedinstellingen te zien. Om een goed overzicht te krijgen van deze kunstwerken voerde Erfgoed Gelderland in opdracht van provincie Gelderland dit project uit: Sleutelwerken van Gelderland. De eerste 49 sleutelwerken zijn nu bekend.

Onderzoek naar 600 jaar kunstproductie in Gelderland

Erfgoed Gelderland ging in opdracht van provincie Gelderland het afgelopen jaar op zoek naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis door de eeuwen heen, van de middeleeuwen tot nu: de sleutelwerken. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Kunstwerken met een zekere Gelderse zeggingskracht. Niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook toegepaste kunst zoals textiel of glaswerk zijn meegenomen in de inventarisatie van de Gelderse kunstproductie. Zo kwam in overleg met kunstkenners, kunsthistorici en historici een bijzondere selectie tot stand van uiteenlopende kunstuitingen. Er is rekening gehouden met historische relevantie, regionale spreiding en diversiteit in objecten, media en makers.

Collage van drie sleutelwerken: Les belles Heures de Jean de France, de Uilenbeker, en Jardin d'émail.

Online tentoonstelling op CollectieGelderland

Het project Sleutelwerken van Gelderland toont de kunstwerken van deze artistieke grootmeesters zij aan zij in een online tentoonstelling, op collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Hier zijn de kunstvoorwerpen van over de hele wereld samengebracht en digitaal tentoongesteld, geordend per periode. Een aantal van deze objecten wordt ook in 3D weergegeven. Een beschrijving verklaart op welke manier dit object bepalend, invloedrijk of kenmerkend was voor de Gelderse kunstgeschiedenis. Op deze wijze vertelt Sleutelwerken van Gelderland het verhaal van de Gelderse kunstgeschiedenis.

Diverse sleutelwerken zijn op CollectieGelderland.nl ook in 3D te bekijken.

Oproep voor het vijftigste sleutelwerk?

De eerste 49 sleutelwerken werden onthuld op het Erfgoedfestival op 3 oktober. Het vijftigste kunstwerk is met hulp van het publiek bepaald. Via het discussieplatform van de provincie kon iedereen een idee opperen. Uit de inzendingen werd vervolgens het vijftigste sleutelwerk gekozen. Bekijk hier de oproep.

Video-oproep voor het vijftigste sleutelwerk, uitgezonden tijdens het Erfgoedfestival op 3 oktober en live via Omroep Gelderland.

Wandschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk vijftigste sleutelwerk

Op 25 november volgde de feestelijke bekendmaking van het nieuwste sleutelwerk, gekozen uit de ingestuurde ideeën van het publiek. De wandschilderingen van de twaalf apostelen in het koor van de Hengelose Remigiuskerk zijn benoemd tot het nieuwste Sleutelwerk van Gelderland. In 1911 kwamen tijdens werkzaamheden aan de Hengelose Remigiuskerk deze prachtige muurschilderingen vanonder het witte pleisterwerk tevoorschijn. Deze secco-schilderingen stammen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze zijn daarmee een van de oudste overgebleven voorbeelden van wandschilderkunst in Nederland. Meer informatie over deze muurschilderingen vindt u hier op mijnGelderland.nl.

Deel van de wandschilderingen in het koor van de Hengelose Remigiuskerk. 5 apostelen zijn hier afgebeeld.
Deel van de wandschilderingen in het koor van de Hengelose Remigiuskerk.