Een reis door de Gelderse kunstgeschiedenis in de nieuwe serie Sleutelwerken van Gelderland
Erfgoed Gelderland ging vorig jaar op zoek naar de vijftig belangrijkste kunstobjecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis, van de middeleeuwen tot nu. In een nieuwe videoserie van vier afleveringen duikt kunsthistoricus Jochem van Eijsden aan de hand van deze sleutelwerken in de geschiedenis van de Gelderse kunst. De vorm, functie en de relatie tot de mens staan centraal.
Samen met regisseur, producent en filmmaker Ruut van der Beele ging Erfgoed Gelderland aan de slag om de selectie Sleutelwerken van Gelderland uit 2021 verder uit te diepen in een reeks video’s. In de serie bezoekt kunsthistoricus Jochem van Eijsden archieven, musea, kerken en bibliotheken. Hij spreekt hier met kunstkenners, kunstenaars en conservatoren over de vorm van de objecten, hoe en waarom ze werden gebruikt, en wat hun relatie is tot de mens. In de vierde aflevering, de making of, wordt verteld hoe Erfgoed Gelderland tot de huidige vijftig sleutelwerken is gekomen.
Acht eeuwen kunstgeschiedenis
In deze vier afleveringen springen we door acht eeuwen van Gelderse kunstenaars, kunstproductie en kunstgeschiedenis. Jochem van Eijsden spreekt onder meer over de veertiende-eeuwse kaarsenkroon in de Walburgiskerk en het recente schilderij van Kinke Kooi Growing the seeds of love. Ook kenmerkende kunstobjecten zoals het Wapenboek van Gelre, het altaarstuk van Jan Deys en het praalgraf in de Eusebiuskerk komen aan bod. Wat maakt deze objecten zo bijzonder, zowel nu als in het verleden?
Vorm, functie en betekenis
Bekijk de volledige serie op collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Hier vindt u ook alle vijftig kunstwerken, en een aantal zelfs als 3D-model.
- Aflevering 1: Vorm. In deze aflevering kijken we naar de vormgeving van een aantal van de Gelderse sleutelwerken. Waarom hebben ze de vorm die ze hebben? En hoe kijken wij daar tegenwoordig naar? Bekijk de aflevering hier.
- Aflevering 2: Functie. In deze aflevering kijken we naar de functie van een aantal sleutelwerken. Met welk doel werden deze objecten gemaakt? En hoe kijken wij tegenwoordig naar rol van kunst? Bekijk de aflevering hier.
- Aflevering 3: Verbinding. In deze aflevering kijken we naar de verbinding met de mens die een aantal sleutelwerken aangaan. Voor wie waren deze objecten gemaakt? En wat doen ze met de mensen nu? Bekijk de aflevering hier.
- Aflevering 3. Making of. In deze aflevering kijken we hoe de samenstelling sleutelwerken tot stand gekomen is. Opdrachtgever, uitvoerders en belanghebbenden praten over het project. Bekijk hier de aflevering.
Meer informatie over de Sleutelwerken van Gelderland
In opdracht van Provincie Gelderland, ging Erfgoed Gelderland op zoek naar de vijftig belangrijkste objecten uit de Gelderse kunstgeschiedenis. Dit zijn kunstobjecten die bepalend, invloedrijk of kenmerkend zijn voor de Gelderse geschiedenis. Niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook toegepaste kunst zoals textiel of glaswerk zijn meegenomen in de inventarisatie. In overleg met kunstkenners, kunsthistorici en historici kwam een bijzondere selectie uiteenlopende kunstuitingen tot stand. In de selectie is rekening gehouden met historische relevantie, regionale spreiding en diversiteit in objecten, media en makers. Kunst is van alle tijden en daarom zijn middeleeuwse, vroegmoderne, moderne en hedendaagse kunstobjecten gezamenlijk te zien.