Erfgoedtour

Met erfgoedtour kunnen erfgoedorganisaties eenvoudig mediatours aanbieden aan een breed publiek. Deze tours worden verrijkt met audio, afbeeldingen en video’s.

ThemaInteractieve media, Nieuwe media
Publieksbenadering
DoelgroepErfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
Publiek
ProductPlatform, Publiekspresentatie
terug naar overzicht

Verbinding tussen erfgoed en bezoekers

Het project erfgoedtour en bijbehorend online platform erfgoedtour.nl is ons antwoord op de behoeften van erfgoedorganisaties en diverse bezoekers. Erfgoedorganisaties zijn op zoek naar moderne presentatievormen die nieuwe en jongere bezoekers trekken. Bezoekers zijn op hun beurt op zoek naar interactiviteit, verdiepende verhalen en gepersonaliseerde ervaringen.

Met erfgoedtour.nl kunnen erfgoedorganisaties eenvoudig mediatours aanbieden aan een breed publiek, variërend van fervente geschiedenisliefhebbers tot leerlingen die spelenderwijs willen leren. Het platform is primair bedoeld voor leden die niet de middelen hebben om via al bestaande platforms soortgelijke diensten in te kunnen kopen.

Het project erfgoedtour gaat verder dan alleen het online platform:

  • Stimuleren van aantrekkelijke erfgoedbelevingen bij opengestelde erfgoedaanbieders binnen provincie Gelderland;
  • Werken aan deskundigheidsbevordering van erfgoedmedewerkers en erfgoedvrijwilligers op het gebied van digitale middelen;
  • Bouwen aan een netwerk van Gelderse musea die gebruikmaken van interactieve media binnen publiekspresentaties;
  • Ondersteunen bij het toegankelijk maken van tools voor interactieve publiekstoepassingen voor kleine erfgoedorganisaties.

Het online platform

We maken een online platform voor smartphones. Hiermee kunnen bezoekers zelf rondleidingen volgen in musea, bij monumenten en op andere erfgoedlocaties. Deze tours worden verrijkt met audio, afbeeldingen en video’s. De mediatours zijn als het ware uitgebreide audiotours.

Afbeelding: Illustratief voorbeeld van een mediatour.

Als lid van de coöperatie kan je toegang krijgen tot het platform. Hierop kan je zelf tours aanmaken met verschillende vertelpunt-pagina’s. Op deze pagina’s kan je je eigen content (tekst, audio, video, etc.) plaatsen. Bezoekers kunnen vervolgens met hun eigen telefoon op je erfgoedlocatie de informatie opvragen via nummers, QR-codes of een interactieve plattegrond.

Onze ondersteuning

We bieden erfgoedtour.nl aan als technische oplossing voor mediatours. Je maakt zelf de content hiervoor en draagt verantwoording voor het maken en onderhouden van je eigen tours. Natuurlijk helpen we je op weg via adviesgesprekken en workshops.

Ons 10-stappenplan leidt je stap voor stap door het maakproces van een mediatour. We helpen je bij het bepalen van een thema, doel en rode draad om tot een overkoepeld verhaal te komen. Zo wordt de rondleiding meer dan alleen een verzameling aan historische informatie.

Afbeelding: 10-stappenplan voor een mediatour. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Wil je deelnemen aan het platform, dan bieden we een tweedaagse workshop aan. Tijdens deze workshop ga je samen met andere erfgoedprofessionals aan de slag met het 10-stappenplan. Aan het eind van de workshop heb je kennisgemaakt met het maakproces van een mediatour en heb je de eerste schetsen gemaakt voor je eigen tour.

Je kan de mediatour helemaal zelf in huis maken, maar dat hoeft niet. De één heeft een goede tekstschrijver in het team, de ander juist een filmmaker. In de praktijk zal per organisatie het traject verschillen. Erfgoed Gelderland heeft goede contacten met externe filmmakers, opnamestudio’s en tekstschrijvers, waarmee we je graag in contact brengen.

Ontwikkeling en lancering

Het project bevindt zich in de fase ‘ontwerp en ontwikkeling’. Dat betekent dat er aan de achterkant hard gewerkt wordt aan de technische realisatie. In het najaar wordt het platform getest op een aantal locaties. Naar verwachting vindt begin 2024 de daadwerkelijke livegang plaats.

Afbeelding: Tijdlijn voor het maken van een erfgoedtour.

Samen verleden toekomst geven

Vanuit de coöperatiegedachte geven we samen verleden toekomst. Door samen te werken staan we sterker, kunnen we van elkaar leren, gezamenlijke promotie voeren en met projectgelden grotere impact hebben. De ontwikkeling van dit platform en bijbehorende dienstverlening past naadloos in deze gedachte en daarmee bij het DNA van Erfgoed Gelderland.