Gelderland Herdenkt

Erfgoed Gelderland coördineerde het educatieve programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid. Dit programma bevatte veel activiteiten om ook kinderen en jongeren actief te betrekken bij de herdenking.

Datum gestart01-09-2019
Datum afgerond31-05-2021
ThemaEducatie
DoelgroepErfgoedprofessionals, Onderwijs
Publiek
ProductAdvies
terug naar overzicht

Van september 2019 tot en met mei 2020 stonden we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, toen exact 75 jaar geleden. We vierden dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseften dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is. Het provinciale programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid bevatte tal van educatieve activiteiten om ook kinderen en jongeren hier actief te betrekken, zoals een digitale scheurkalender, het Borderlands-project en WO2-cafés. Erfgoed Gelderland coördineerde het educatieve programma.

Educatie Gelderland Herdenkt

Gelderland Herdenkt omvatte alle Gelderse regio’s. Het negen maanden durende herdenkingsprogramma startte in september 2019. De regio’s Arnhem en Nijmegen stonden toen in het teken van Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. In mei 2020 vierden we de Bevrijding, 75 jaar geleden, met Wageningen als middelpunt. In de tussenliggende periode werd er stilgestaan bij andere gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar, zoals de grootschalige evacuaties in de Veluwe, de onderwaterzettingen van de Betuwe, het Rijnlandoffensief en de bevrijding van de Achterhoek.

Video Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid:

Nieuwsbrief

Gedurende het project zijn nieuwsbrieven verschenen waarin we geïnteresseerden en betrokkenen op de hoogte hielden van evenementen, educatieve middelen en meer. Hier vindt u een overzicht van de nieuwsbrieven van het educatieprogramma Gelderland Herdenkt in 2019-2020.

Activiteiten voor alle schooltypen

U kon deelnemen aan een speciale jongerenmanifestatie in Nijmegen, het verhaal van de Slag om Arnhem beleven, de plekken met een WO2-verhaal in je eigen omgeving ontdekken of een van de vele bijzondere activiteiten in je eigen regio bezoeken. Gelderland Herdenkt bundelde regionale en landelijke educatieve initiatieven voor alle schooltypen.

Centrale begrippen

Vier begrippen stonden centraal. We herdenken wat er 75 jaar geleden in de eigen leefomgeving van de jongeren gebeurde. Het verhaal van de oorlog komt daarmee dicht(er)bij. We beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We beleven en vieren dat we driekwart eeuw vrij zijn, samen leven en samen bouwen aan de wereld van de toekomst.

Gelderland herdenkt in het onderwijs

Kinderen van nu maken de samenleving van de toekomst

Kinderen en jongeren van nu maken de samenleving van de toekomst. Herdenken begint met terugkijken, maar nadrukkelijk richten we de blik ook op vraagstukken rondom vrede, vrijheid en burgerschap. We kijken over grenzen en leggen nadrukkelijk de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Zie www.gelderlandherdenkt.nl voor meer informatie.

Hulp nodig? De onderstaande hulpmiddelen helpen je op weg bij het inhoudelijk en historisch inkleuren van het thema.

  • Tijdlijn: 75 gebeurtenissen. Wat gebeurde er allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Gelderland? 75 belangrijke gebeurtenissen vertellen samen het verhaal. Bekijk de tijdlijn
  • Kaart: De oorlog dicht(er)bij. Welke plekken in je omgeving herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Met ruim 1300 locaties is er altijd een in de buurt. Bekijk de kaart
  • Inspiratiekalender: Het herdenkingsjaar in beeld. Een herdenkingskalender verbindt op historisch verantwoorde wijze de oorlogsverhalen van de verschillende Gelderse streken. Bekijk de kalender
  • Vrijheid geef je door..: Poster voor in de klas. Breng Gelderland Herdenkt onder de aandacht en geef vrijheid door. Download een poster om op te hangen op school of in de klas. Bekijk de poster