Behoud en Beheer – De juiste zorg, een zorg minder

Wilt u de staat van uw collectie verbeteren? Wilt u een onafhankelijke inventarisatie van schades, risico’s of een kwaliteitscheck? Zoekt u informatie over behoud en beheer? Wij ondersteunen en helpen u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst.

ThemaCollecties
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductBehoud en Beheer, Scholing
terug naar overzicht

Wilt u de staat van uw collectie verbeteren? Wilt u een onafhankelijke inventarisatie van schades, risico’s of een kwaliteitscheck? Zoekt u informatie over behoud en beheer? Wij ondersteunen en helpen u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst. Erfgoed Gelderland zet zich in voor duurzame zorg van het roerend erfgoed. Wij zijn er voor allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals:

  • Musea
  • Gemeenten
  • Provincies
  • Kerken en kastelen
  • Academische collecties
  • Bedrijfscollecties
  • Historische interieurs
  • Historische verenigingen
  • Privéverzamelingen

Wij helpen u door middel van advies keuzes te maken omtrent behoud en beheer van uw collectie. Welke kennis en kunde is voor uw collectie van belang? Kunt u dit zelf? Of laat u dit door museumprofessionals of vrijwilligers uitvoeren? Wij adviseren u vanuit onze ervaring en passie voor collecties.

Bij een bezoek bespreken we uw vragen en bekijken we de collectie. Zo zorgen wij ervoor dat ons advies goed afgestemd is op uw collectie, wensen en mogelijkheden. Indien uw vraag verder rijkt dan onze kennis, kunnen wij u doorverwijzen naar bijvoorbeeld materiaalspecialisten. Wij hebben een groot netwerk van onder andere restauratoren, waarmee wij graag samenwerken. Voordat zij voor u aan de slag gaan, wordt er eerst een offerte opgemaakt.

Cursussen

Werkt u met collecties, maar heeft u nog niet voldoende kennis en kunde om hiermee (hands on) aan de slag te gaan? Wilt u de nieuwste informatie of een opfriscursus? Erfgoed Gelderland heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in het verzorgen van cursussen.

Ook op de website van het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) vindt u meer informatie over het behoud en beheer van uw collectie, zoals praktische tips en stappenplannen.

Blogserie Schadefactoren

Wist u dat in de wereld van behoud en beheer rekening wordt gehouden met tien schadefactoren? Alle risico’s op schade in de erfgoedsector zijn onder deze tien schadefactoren te verdelen. De schadefactoren geven een beeld van alle mogelijke risico’s en dingen die verkeerd kunnen gaan binnen een erfgoedinstelling. Preventieve conservering is erop gericht om bovengenoemde schadefactoren te voorkomen.