Behoud en Beheer

Erfgoed Gelderland zet zich in om erfgoedorganisaties in praktische en adviserende zin te helpen bij het voorkomen van conserveringsachterstanden. Wij ondersteunen en helpen u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst.

ThemaCollecties
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductBehoud en Beheer, Scholing
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland zet zich in voor duurzame zorg van het roerend erfgoed. Heeft u schade gesignaleerd in uw collectie? Zoekt u informatie over behoud en beheer? Of wilt u uw collectie gaan waarderen? Wij ondersteunen en helpen u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst. Wij zijn er voor allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals:

  • Musea
  • Gemeenten
  • Provincies
  • Kerken en kastelen
  • Academische collecties
  • Historische verenigingen

Wij helpen u door middel van advies keuzes te maken omtrent behoud en beheer van uw collectie. Welke kennis en kunde is voor uw collectie van belang? Kunt u dit zelf? Of laat u dit door museumprofessionals of vrijwilligers uitvoeren? Wij adviseren u vanuit onze ervaring en passie voor collecties.

Bij een bezoek bespreken we uw vragen en bekijken we de collectie. Zo zorgen wij ervoor dat ons advies goed afgestemd is op uw collectie, wensen en mogelijkheden. Indien uw vraag verder rijkt dan onze kennis, kunnen wij u doorverwijzen naar bijvoorbeeld materiaalspecialisten. Wij hebben een groot netwerk van onder andere restauratoren, waarmee wij graag samenwerken. Voordat zij voor u aan de slag gaan, wordt er eerst een offerte opgemaakt.

Cursussen

Werkt u met collecties, maar heeft u nog niet voldoende kennis en kunde om hiermee (hands on) aan de slag te gaan? Wilt u de nieuwste informatie of een opfriscursus? Erfgoed Gelderland heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in het verzorgen van cursussen.

Ook op de website van het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) vindt u meer informatie over het behoud en beheer van uw collectie, zoals praktische tips en stappenplannen.

Collectiewaardering

Het waarderen van uw collectie kan een behoorlijke opgave zijn. Erfgoed Gelderland heeft in opdracht van het Landelijk Contact Museumconsulenten een filmpje gemaakt waarin de voorbereiding van het waarderingsproces zo overzichtelijk mogelijk uitgelegd wordt. Daarna kunt u aan de slag met het waarderen zelf.

Een praktisch hulpmiddel over collectiewaarding is de publicatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze gaat in op de toekenning van verschillende soorten waarde aan objecten en collecties. Via onderstaande button kunt u dit stappenplan ‘Op de museale weegschaal’ raadplegen.