Advies over erfgoed

Heb je een praktische vraag, een complex probleem of een strategisch dilemma? De medewerkers van Erfgoed Gelderland helpen je graag.

ThemaBedrijfsvoering, Collecties
Lokaal Verhaal, Museumregister, Nieuwe media, Publieksbenadering
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies
terug naar overzicht

Heb je een praktische vraag, een complex probleem of een strategisch dilemma? De medewerkers van Erfgoed Gelderland helpen je graag. We kunnen je van dienst zijn op verschillende terreinen. Daarbij is onze insteek praktisch en oplossingsgericht. We hebben kennis van bedrijfsvoering, collecties, publiek, nieuwe media en manieren om inwoners te betrekken bij de lokale geschiedenis. We adviseren musea, historische verenigingen en uiteenlopende collectiebeherende instellingen.

Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. Wij informeren tijdig als er kosten aan verbonden zijn. Leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland ontvangen altijd gratis advies.

Bedrijfsvoering

Wij denken met je mee en delen onze ervaring rond het maken van beleidsplannen, fondswerving, personeels- en vrijwilligersbeleid, marketing, sterke-zwakte analyses of risicoanalyses.

Collecties

Wij helpen je op weg bij de digitalisering van collecties en alles dat daarmee samenhangt. We adviseren ook graag op het gebied van het opschonen van (digitale) collecties, het maken van collectieplannen en het verzamelen en afstoten van collecties.

Publieksbenadering

Wij adviseren over de wijze waarop je uiteenlopende publieksgroepen kunt laten kennismaken met de verhalen en collecties van jouw erfgoedorganisatie. Het gaat daarbij zowel om schoolkinderen als om toeristen en senioren, maar ook om groepen mensen die minder snel bereikt worden. We denken graag mee hoe je nieuwe doelgroepen kunt benaderen met het oog op toegankelijkheid, diversiteit en inclusie.

Nieuwe media

Digitale media, storytelling en serious gaming zijn ontwikkelingen die we steeds meer terug zien in musea en erfgoedorganisaties. Wat kunnen we er precies mee, wat is de meerwaarde, wat past bij uw organisatie? Ook voor die vragen kunt je bij ons terecht. Samen kunnen we zoeken naar manieren om bezoekers op vernieuwende en interactieve manier kennis te laten maken met de verhalen en collectie van de erfgoedorganisatie.

Het lokale verhaal

Erfgoed en historie zijn overal op straat te vinden en krijgen betekenis door de herinneringen en verhalen die gekoppeld zijn aan bepaalde locaties. Wij kunnen helpen met het opzetten van een traject waarbij de eigen inwoners van wijk of dorp bij de lokale geschiedenis worden betrokken. Dit doen we onder andere via Oral History, waarbij we door middel van persoonlijke verhalen de geschiedenis tot leven brengen.

Museumregister

Wil je opgenomen worden in het Museumregister of is jouw organisatie bezig met de Museumnorm en zou je graag hier meer informatie over willen? Ook daarvoor staan de adviseurs van Erfgoed Gelderland voor je klaar. Kijk voor handige ondersteunende documenten voor het Museumregister ook eens op de website van Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM).

Behoud en Beheer

Wij denken ook graag mee met vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. We kunnen je tevens doorverwijzen naar restauratoren en materiaalspecialisten. Erfgoed Gelderland organiseert bovendien twee keer in het jaar de praktische cursus Behoud en Beheer (klik hier voor het actuele scholingsaanbod) en ontwikkelde de e-learning Schadefactoren op leerjeerfgoed.nl. Kijk voor handige en ondersteunende informatie, stappenplannen en praktische tips over behoud en beheer ook eens op Erfgoedwijzer FARO of op de website van Landelijk Contact van Museumconsulenten.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met een van onze collega’s.