Advies over erfgoed

Heeft u een praktische vraag, een complex probleem of een strategisch dilemma? De medewerkers van Erfgoed Gelderland helpen u graag.

ThemaBedrijfsvoering, Collecties
Lokaal Verhaal, Museumregister, Nieuwe media, Publieksbenadering
DoelgroepCollectiebeheerders, Erfgoedprofessionals
Erfgoedvrijwilligers
ProductAdvies
terug naar overzicht

Heeft u een praktische vraag, een complex probleem of een strategisch dilemma? De medewerkers van Erfgoed Gelderland helpen u graag. We kunnen u van dienst zijn op zeer uiteenlopend erfgoedterrein. Daarbij is onze insteek praktisch en oplossingsgericht. We hebben kennis van bedrijfsvoering, collecties, publiek, nieuwe media en manieren om inwoners te betrekken bij de lokale geschiedenis. We adviseren musea, historische verenigingen en uiteenlopende collectiebeherende instellingen.

Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. Wij informeren u tijdig als er kosten aan verbonden zijn. Leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland ontvangen altijd gratis advies.

Bedrijfsvoering

Wij denken met u mee en delen onze ervaring rond het maken van beleidsplannen, fondswerving, personeels- en vrijwilligersbeleid, marketing, sterke-zwakte analyses of risicoanalyses.

Collecties

Wij helpen u op weg bij de digitalisering van collecties en alles dat daarmee samenhangt. Maar we zijn ook experts rondom het beheer en behoud van collecties, het maken van collectieplannen en het verzamelen en afstoten van collecties.

Publieksbenadering

Wij adviseren over de wijze waarop u uiteenlopende publieksgroepen kunt laten kennismaken met uw verhalen en collecties. Het gaat daarbij zowel om schoolgroepen als om toeristen en senioren, maar ook om groepen mensen die minder snel bereikt worden zoals gehandicapten, zorgbehoevenden of nieuwkomers.

Nieuwe media

Digitale media, storytelling en serious gaming zijn ontwikkelingen die we steeds meer terug zien in musea en erfgoedorganisaties. Wat kunnen we er precies mee, wat is de meerwaarde, wat past bij uw organisatie? Ook voor die vragen kunt u bij ons terecht. Samen kunnen we zoeken naar manieren om bezoekers op vernieuwende en interactieve manier kennis te laten maken met hun verhalen en collectie

Het lokale verhaal

Erfgoed en historie zijn overal op straat te vinden en krijgen betekenis door de herinneringen en verhalen die gekoppeld zijn aan bepaalde locaties. Wij kunnen u helpen een traject op te zetten waarbij de eigen inwoners van wijk of dorp bij de lokale geschiedenis worden betrokken. Dit doen we onder andere via Oral History, waarbij we door middel van persoonlijke verhalen de geschiedenis tot leven brengen.

Museumregister

Wilt u opgenomen worden in het Museumregister of bent u bezig met de Museumnorm en kunt u daarbij een beetje hulp gebruiken? Ook daarvoor staan de adviseurs van Erfgoed Gelderland voor u klaar. Kijk voor handige ondersteunende documenten voor het Museumregister ook eens Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze collega’s.