Vragenuur vernieuwd Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties
Het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties is vernieuwd. Je vindt het Spoorboekje nu als interactief product op de website van het Landelijk Contact Museumconsulenten. De inhoud en verwijzingen zijn geüpdatet en nieuwe onderdelen over het zichtbaar maken en duurzaam bewaren van digitaal erfgoed zijn toegevoegd. Benieuwd naar het nieuwe Spoorboekje? Kom op 8 juli naar het NDE-Vragenuur.
Bruikbaar, zichtbaar, houdbaar
De digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) zijn verantwoordelijk voor het Spoorboekje. De coach van Gelderland, Tim Stapel, maakt er ook gebruik van: “Ik verwijs er veel en graag naar. Het is een ideaal hulpmiddel voor digitaliseringstrajecten, ook vanwege de verschillende niveaus waarop je kunt instappen. Heb je je collectie al goed geregistreerd, genummerd, gefotografeerd, en de auteursrechten ervan uitgezocht, en wil je nu vooral weten hoe je collectie met anderen deelt? Dan ga je naar de delen ‘Bruikbaar’ en ‘Zichtbaar’. Als je juist helemaal aan het begin staat, kun je bij het onderdeel ‘Houdbaar’ stap voor stap leren hoe je een digitale collectie duurzaam beheert.”
Naslagwerk
Het Spoorboekje is daarmee een waardevol instrument voor instellingen die beginnen met digitaliseren en ontsluiten. Ook als naslagwerk is het relevant: “Het Spoorboekje bevat talloze links naar goede informatie. Ben je bijvoorbeeld aanbeland bij het deel over gestandaardiseerde termen, dan vind je daar verwijzingen naar de factsheet ‘Maak je collectie beter vindbaar met termen’ en het ‘Termennetwerk’. Musea en historische verenigingen in Gelderland gaan veel plezier beleven aan deze nieuwe versie.”
Vragenuur
De digitaal-erfgoed-coaches zijn erg benieuwd naar de ervaringen en wensen van de gebruikers. Dus heb je ervaring met het Spoorboekje, of wil je er gebruik van gaan maken? Ontbreekt er iets of is een onderdeel onduidelijk? Laat het ons weten of stel je vraag tijdens het NDE-Vragenuur op 8 juli tussen 11.00 en 12.00 uur. Aanmelden hoeft niet, je kunt aansluiten via deze link.
Kijk voor meer informatie op de website van het NDE.
Afbeelding: Regionaal Archief Nijmegen, Fotoarchief Ger Loeffen, F37809 / CC BY-SA Ger Loeffen.