Trailers HAN-studenten online
In het voorjaar van 2021 werkten weer zo’n zestig studenten hard aan opdrachten vanuit het erfgoedveld. Negen opdrachtgevers, waaronder drie residentielocaties van het Erfgoedfestival, verstrekten de studenten een opdracht tot het nadenken over een interactief concept geschikt voor hun locatie.
Diverse opdrachtgevers
Dit zijn de opdrachtgevers: Erfgoed Gelderland met de projecten Schatkamers van Gelderland en CollectieGelderland, Erfgoedfestivaldeelnemers Museum Tweestromenland, Bottermuseum en Erfgoedcentrum Zutphen, en verder het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum, de Veluwsche Stroomtrein Maatschappij, Buurt Ede-Veldhuizen en het Erfgoedplatform Apeldoorn.
In acht weken tijd werken de studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design aan concepten die voldoen aan de inhoudelijk input van de organisaties. Daarvoor doen ze veel onderzoek naar de beoogde doelgroep en verbeteren hun concept aan de hand van veelvuldig testen bij deze doelgroep. Daarnaast voeren ze gesprekken met de opdrachtgevers en met docenten, en krijgen ze twee keer feedback van Henriette Kosse en Erik van Vliet van Erfgoed Gelderland. Dit mondt uit in prachtig uitgewerkte prototypes.
Eindpresentatie
Half juni kwamen studenten, opdrachtgevers en docenten bij elkaar bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen voor de eindpresentaties. Daar werden ook de trailers gepresenteerd die nu zijn toegevoegd aan de playlist van het YouTube-kanaal van Erfgoed Gelderland.
Voor het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum onderzochten de studenten hoe het museum meer bezoekers uit de jongerendoelgroep zou kunnen trekken. De oplossing: een interactieve beleving in het museum, een ‘toffe experience’. De Tijdtrein Express is een 4D-attractie. Het museum reageerde zeer enthousiast op het prototype.
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij wil een expositieloods inrichten met een interactieve beleving voor de bezoekers die een reis met de stoomtrein maken. Een groep studenten bedacht een beleving die kinderen laat snappen hoe een stoomtrein eigenlijk werkt.
Opdrachtgevers vanuit Erfgoedfestival
Erfgoedcentrum Zutphen doet mee aan het Erfgoedfestival. In de zomer van 2021 gaat een deel van het Jong Metropole Orkest in residentie in een David Evekink-woning in Zutphen. Om bezoekers van concerten naar aanleiding van deze residentie ook te informeren over de geschiedenis van de David Evekink-woning, maakte een groep studenten een mobiele, inhoudelijke, interactieve ‘snack’.
Ook bij Museum Tweestromenland gaat in de zomer van 2021 een artiest in residentie. Remy van Kesteren komt hier namelijk op bezoek. Om het publiek van deze artiest meer te vertellen over de collectie van Museum Tweestromenland, maakte een groep studenten een interactieve tour door het museum. Door objecten in het museum te scannen komt het object tot leven. Levensechte karakters vertellen het verhaal.
Het Bottermuseum kreeg in het kader van het Erfgoedfestival 2021 Ellen ten Damme op bezoek. Zij leerde hier alles over het visserijverleden van Harderwijk. De groep studenten ging aan de slag met de opdracht om ook voor basisschoolleerlingen het visserijverleden van Harderwijk tot leven te brengen. En dat is gelukt!
Opdrachtgevers zonder fysieke locatie
Hoe interesseer je jongeren voor burgerparticipatie? Door ze kennis te laten maken met de geschiedenis van hun gebied. Met dit in het achterhoofd maakte een groep studenten een Elf-Ede-tocht. Een speurtocht door Ede langs diverse historische locaties met een verhaal. De speurtocht wordt uitgezet met posters die je kunt scannen. De reactie van Geen Broere, buurtvoorzitter Buurt Ede-Veldhuizen, luidde: “Heel mooi gedaan. Knap de geschiedenis in beeld gebracht.”
En hoe kun je kinderen tussen de 10 en 14 jaar interesseren in een plek waar niets te zien is? Bij Apeldoorn is de Herenhul, een open plek in het bos waar de Hertogen van Gelre openbare rechtspraak pleegden. De studenten kwamen tot het volgende concept: beleef de geschiedenis door zelf deel te nemen met educatieve minigames tijdens een route naar de Herenhul.
Projecten Erfgoed Gelderland
Door Erfgoed Gelderland zijn de afgelopen tijd ruim 70 3D-scans gemaakt van topobjecten in musea verspreid over heel Gelderland. Aan een groep studenten de eer om Erfgoed Gelderland te inspireren: wat kun je met deze digitale 3D-collectie doen? Hoe kun je jongeren met deze collectie aan het werk zetten? Present the past is het antwoord.
Ten slotte vroeg een groep studenten zich af: kun je meer met de collecties op CollectieGelderland? Of specifieker: kun je jongeren aan de slag laten gaan met een deelcollectie bijvoorbeeld door er geluid aan toe te voegen? Met deze vraag ging de groep studenten aan de slag. De reactie vanuit Erfgoed Gelderland: “Dit moeten we gewoon doen!”
Alle eindpresentaties van de HAN-studenten kunt u hier terugkijken.
Meedoen
Alle erfgoedorganisaties in Gelderland kunnen zich aanmelden voor deze samenwerking. Het gaat om tweedejaars studenten Communicatie Multimedia Design die in acht weken voor het vak Solutions for Interactive Media een werkend prototype moeten afleveren voor een echte opdrachtgever. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henriette Kosse. Vanaf november start een nieuwe groep studenten. In september 2021 verzamelen we de opdrachten.
Meer over de samenwerking tussen de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Erfgoed Gelderland leest u hier.