Tips om jonge vrijwilligers te vinden en behouden
Jonge erfgoedvrijwilligers: hoe vind je ze en hoe behoud je ze? Vijf Gelderse musea hebben dat in de praktijk ondervonden. Eind vorig jaar gingen zij het verjongingsexperiment aan met Erfgoed Gelderland. De ervaringen die zij tijdens het experiment opdeden zijn gebundeld in twee filmpjes en een praktisch document met tips en stappenplan.
Urgenter dan ooit
Het stimuleren van verjonging is nu mogelijk urgenter dan ooit, omdat veel musea en andere erfgoedorganisaties in coronatijd hebben gemerkt hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor hun voortbestaan. Het doel van het experiment is om erfgoedorganisaties van dichtbij kennis te laten maken met de denk- en werkwijze van jonge vrijwilligers. Tegelijkertijd ervaart een jongere doelgroep wat het betekent om erfgoedvrijwilliger te zijn.
Het experiment
In totaal gingen vijf Gelderse musea (Elisabeth Weeshuismuseum, Museum Tweestromenland, Van ’t Lindenhoutmuseum, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse en het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum) onder begeleiding van Erfgoed Gelderland het experiment aan. Het uitgangspunt was dat zij een groepje van jonge vrijwilligers (tussen de 16 en 30 jaar) zelf een project lieten bedenken, ontwikkelen en uitvoeren. Voor de uitvoering van het project was door de Provincie Gelderland een budget van €3.000,- per museum beschikbaar gesteld.
Zelf ook jonge vrijwilligers?
De ervaringen van de deelnemende musea zijn zeer bruikbaar en leerzaam voor andere erfgoedorganisaties die willen verjongen. In twee filmpjes en een document zijn ervaringen uit het experiment vertaald naar praktische tips. Tijdens de bijeenkomst op 5 oktober werd dit document gepresenteerd. Ook werd voor het eerst het filmpje van het Elisabeth Weeshuismuseum vertoond. Hier kunt u het document downloaden en allebei de filmpjes terugkijken.
Bekijk de filmpjes hieronder.