
Hoe oral history kan bijdragen aan een diverser en completer publieksverhaal
Let op: het maximum aantal deelnemers voor dit symposium is inmiddels bereikt. U kunt zich nog wel aanmelden voor een plekje op de wachtlijst.
Op donderdag 4 november 2021 organiseert Erfgoed Gelderland het mini-symposium ‘Iedereen vertelt. Hoe oral history kan bijdragen aan een diverser en completer publieksverhaal’. Het mini-symposium is bedoeld voor erfgoedvrijwilligers en beroepskrachten. Tijdens deze middag laten verschillende erfgoedorganisaties zien hoe zij oral history inzetten om erfgoed te verrijken en aansprekender te maken voor een breder publiek. Het symposium vindt live plaats in het atrium van Erfgoed Gelderland van 14.00 tot 17.00 uur.
De kracht van oral history
Met oral history wordt het verleden doorgegeven door middel van persoonlijke verhalen. Steeds meer erfgoedorganisaties ontdekken de kracht van oral history. Het kan bestaande verhalen en collecties aanvullen en verrijken en daarmee erfgoed toegankelijker maken voor verschillende doelgroepen. Tijdens het symposium kijken we hoe historische verenigingen, musea, archieven en andere erfgoedorganisaties daar hun voordeel mee kunnen doen.
Oral history pamflet
Tijdens het symposium presenteren we het oral history pamflet. Verschillende erfgoedorganisatie uit de coöperatie Erfgoed Gelderland die zich bezighouden met oral history en verhalen hebben dit pamflet samen opgesteld. In het pamflet formuleren zij wat zij verstaan onder oral history en welke meerwaarde het heeft voor het erfgoedveld. Er wordt omschreven aan welke voorwaarden een oral history interview altijd moet voldoen en waar organisaties rekening mee moeten houden. Andere erfgoedorganisaties die zich herkennen in het betoog en dit ondersteunen worden van harte uitgenodigd aan te sluiten bij het pamflet.
Een greep uit het programma
Yvette Kopijn geeft een lezing waarin zij zal ingaan op hoe verhalen kunnen bijdragen aan een inclusiever museum. Yvette Kopijn zet oral history in bij haar onderzoek naar migratie, identiteit en overlevingskunst in de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen. Bovendien gebruikte zij oral history om jongeren in contact te laten komen met hun afkomst en identiteit om zo samen tot de tentoonstelling ‘Van Daar & Van Hier’ te komen.
Lees meer over het symposium en het programma op deze pagina of meld u direct aan via het aanmeldformulier.