Terugblik op de lunchlezing 6 juli Sporen van Slavernijverleden
Op 6 juli organiseerde Erfgoed Gelderland samen met de Radboud Universiteit een lunchlezing over Sporen van Slavernijverleden in Gelderland met als thema de ‘gecompenseerden’ in Gelderland.
Deze lunchlezing gemist? Hier kunt u de lezing terug kijken.
Toen in 1863 in de Nederlandse Cariben slavernij verboden werd, kregen slaveneigenaren een financiële compensatie van de overheid. In Guyana werd slavernij in 1834 door de Engelsen afgeschaft en ook daar zijn enkele Gelderse namen te vinden die gecompenseerd werden. In Gelderland werden in totaal ongeveer 100 personen gecompenseerd. Dit geeft een beeld van de betrokkenheid van plantage-eigenaren in Gelderland.
Masterstudenten geschiedenis van de Radboud Universiteit onderzochten onder begeleiding van Coen van Galen en Barbara Esseboom een aantal gecompenseerden. Zij presenteerden hun onderzoeken tijdens de lunchlezing. Daarnaast gaf Emma Hooghwinkel (stagiaire bij Erfgoed Gelderland) een korte presentatie over de Gelderse Lubbert Jan van Eck (1719-1765). Van Eck was tussen 1761 en 1765 gouverneur van het eiland Ceylon, het huidige Sri Lanka. Uit zijn testament blijkt dat hij 42 mensen tot zijn persoonlijk bezit rekende.
De vorige lezingen over Sporen van Slavernijverleden zijn hier terug te kijken:
- Lunchlezing Sporen van slavernijverleden – Anna van Vossenburg i.s.m. Afrikamuseum. Kijk de lezing hier terug.
- Lezing/livestream in het kader van Keti Koti Arnhem in Rozet Arnhem. Kijk de lezing hier terug.