Project De Gelderse Bloem gaat officieel van start op Gelderse Landdag
Na enkele maanden van voorbereiding zal het project De Gelderse Bloem tijdens de Gelderse Landdag op woensdag 16 november voor het eerst naar buiten treden. De Gelderse Bloem zet zich in om vanuit een historisch perspectief aan te sluiten op de lopende gedachtenvorming over de grote thema’s van onze tijd.
Heden & verleden
In alle tijden hebben mensen hun fysieke en sociale omgeving vormgegeven. Hoe zij dat in het verleden deden, kan ons inspiratie bieden bij het oplossen van brandende kwesties van vandaag. Denk hierbij aan landschapstransitie, energie, stikstof, migratie, waterbeheer, leefbaarheid of burgerparticipatie. De Gelderse Bloem wil ervaringen van eerdere generaties benutten door vergelijkbare problemen uit het verleden uit te diepen en patronen daarin te duiden. De Gelderse Bloem versterkt daarmee tevens de ‘sense of place’ oftewel de historisch gegroeide betrokkenheid bij de eigen omgeving – in dit geval Gelderland.
Gelderse Landdag
Tijdens de Gelderse Landdag op 16 november in Wageningen staat het eerste thema waar De Gelderse Bloem mee aan de slag gaat centraal: transities in het landschap. Tijdens de plenaire openingslezing zal ecoloog en filosoof Matthijs Schouten in de lezing getiteld ‘Levend landschap’ dieper ingaan op transities in het landschap en de verantwoordelijkheid van de mens daarin voor zijn omgeving en het welzijn van anderen.
Tijdens de afsluitende plenaire lezing zal historicus en journalist Enny de Bruijn vertellen over veranderingen in de boerensamenleving in het zeventiende-eeuwse rivierengebied in de lezing getiteld ‘Hopteelt, paardenhandel en dijkwerk – Creatief boeren in de zeventiende eeuw’.
Panelgespreken over landschapsgeschiedenis
Op de Gelderse Landdag gaan we bovendien tijdens drie verschillende panelgesprekken dieper in op:
- transities in het Veluwse verleden en de kansen die deze bieden voor huidige bewoners en gebruikers;
- de ruilverkavelingen in de Achterhoek en het Rivierengebied en hun impact op het huidige transitievraagstuk;
- hoe ervaringen van eerdere generaties boeren, beheerders en overheden kunnen helpen landgoederen in stand te houden en de transitie naar natuurinclusief beheer te realiseren.
Inbreng van het publiek is bij deze ronde tafelgesprekken nadrukkelijk gewenst. Schuif daarom op 16 november aan en praat mee.
Aanmelden
Meer informatie over de lezingen, panelgesprekken en hoe u zich kunt inschrijven, leest u via onderstaande link. Let op: de inschrijving sluit 2 november.
Over de Gelderse Bloem
De Gelderse Bloem wil beleidsmakers inspireren, het publiek informeren en erfgoedinstellingen mobiliseren. Wilt u meedoen of hebt u suggesties, neem dan contact op met kwartiermakers:
- Hanno Brand, h.brand@erfgoedgelderland.nl
- Eva Kaptijn, e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl
De Gelderse Bloem is een initiatief van bijzonder hoogleraar Dolly Verhoeven (Radboud Universiteit) en Marc Wingens (Erfgoed Gelderland). De Gelderse Bloem wordt mede ondersteund door Gelders Genootschap, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Geldersch Landschap en Kasteelen en Omroep Gelderland. Deze eerste fase wordt gefinancierd vanuit de provinciale portefeuille “Landbouw, landschap, erfgoed”. Kijk voor meer informatie en de laatste updates over de Gelderse Bloem op de projectpagina via onderstaande link.