Handreiking collectie-interviews van RCE
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkelde de nieuwe handreiking Collectie-interviews. Met deze handreiking wil de RCE kennis over 20e-eeuwse collecties vastleggen, ontsluiten en presenteren aan de hand van interviews met bijvoorbeeld kunstenaars en schenkers.
Deze handreiking ‘Het interview als verrijking van erfgoed. Handreiking Collectie-interviews‘ omschrijft de workflow voor het afnemen van collectie-interviews – van de voorbereiding tot de archivering. Het heeft tot doel om het beheer, het behoud en de presentatie van collectie-interviews te ondersteunen op een eenvoudige en praktijkgerichte manier. Deze handreiking is tot stand gekomen binnen het programma van de RCE Erfgoed van de 20e eeuw, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Knooppunt Sprekende Geschiedenis.
Collectie-interviews
Collectie-interviews zijn interviews met kunstenaars, erven, restauratoren, oud-medewerkers, producenten, etc. Aan de hand van gerichte vragen geven de geïnterviewden context aan een object: Hoe zijn ze aan het object gekomen? Van wie hebben ze het kunstwerk gekregen? Wat waren de omstandigheden rondom de schenking? En dergelijke vragen. Hiermee onderscheiden veel collectie-interviews (maar niet allen) zich van oral history interviews. Bij oral history gaat het om (open) interviews over historische gebeurtenissen en levensverhalen.
Programma: Erfgoed van de 20e eeuw
Het project Collectie-interviews is onderdeel van het programma Erfgoed van de 20e eeuw (E20E). Dit programma van de RCE richt zich specifiek op kunstvoorwerpen, gebouwen, fotografie en objecten uit de 20e eeuw (en de vragen die rondom dit erfgoed gesteld worden vanuit het veld). Het programma E20E heeft inmiddels geleid tot een reeks handreikingen, informatieve documenten, aanbevelingen en adviesproducten op het gebied van onder andere restauratie en presentatie. Beheert jouw organisatie erfgoed uit de 20e eeuw? Op de website van de RCE vind je meer informatie over dit programma.