Gelderse Roos Prijs 2023: thema bekend
Dit jaar is het weer zo ver: De Gelderse Roos Prijs wordt opnieuw uitgereikt. Met de Gelderse Roos Prijs geeft Erfgoed Gelderland een podium aan inspirerende erfgoedprojecten, want van elkaars successen kun je leren. Erfgoed Gelderland moedigt met de prijs creativiteit en samenwerking aan.
Elke twee jaar worden er twee prijzen uitgereikt: de Gelderse Roos Publieksprijs en de Gelderse Roos Juryprijs. Per editie wordt er een nieuw thema gekozen, en dit jaar is dat het thema: Jongeren.
We zetten jongeren centraal
In 2023 richt de Gelderse Roos Prijs zich op jongeren. Wie weet jongeren op een bijzondere manier te betrekken bij het Gelderse erfgoed? Bijvoorbeeld doordat zij een creatief jongerenproject hebben opgezet, jonge vrijwilligers weten te bereiken en vasthouden, jongeren betrekken bij het besturen van de organisatie of het organiseren van activiteiten speciaal voor jongeren. Onder jongeren verstaan we mensen in de leeftijd van 13 t/m 30 jaar. Weet uw organisatie een nieuwe generatie enthousiast te maken voor erfgoed? Dan kunt u vanaf 1 juli uw initiatief aanmelden als best practice. U maakt dan kans op de Gelderse Roos Prijs 2023.
De winnaars van de Gelderse Roos Juryprijs en Gelderse Roos Publieksprijs ontvangen een geldbedrag van € 1.000,- en een fysieke prijs. Alle ingezonden projecten worden in de schijnwerpers gezet als goede praktijkvoorbeelden. Van de winnende projecten wordt een videoportret gemaakt.
Een initiatief inzenden
Vanaf 1 juli 2023 kunnen erfgoedorganisaties zichzelf met een bijzonder initiatief aanmelden voor de Gelderse Roos Prijs 2023, maar ook door anderen worden voorgedragen. Een jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria, waaronder de mate waarin jongeren betrokken zijn, de originaliteit van het project en de resultaten die zijn bereikt. Meer informatie over de inschrijfprocedure volgt binnenkort op onze website.
Jongeren hebben de toekomst
Met de Gelderse Roos Prijs 2023 wil Erfgoed Gelderland laten zien dat het betrekken van jongeren bij erfgoedorganisaties niet alleen belangrijk is voor het behoud van ons erfgoed, maar ook kan leiden tot vernieuwing en verfrissende ideeën. Om dit idee ook in de organisatie van de prijs door te voeren, bestaat ook de jury deze editie bijna volledig uit jongeren, en betrekken we hen bij de organisatie van de prijsuitreiking.